Curtea Constituţională a amânat decizia privind referendumul până pe 12 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională s-a reunit astăzi, la ora 9.00, pentru a discuta despre referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 17.30 Curtea Constituţionlă a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României. CC a respins cu unanimitate de voturi contestaţiile privind respectarea procedurii la referendum

UPDATE 17.10 Reacţii ale clasei politice după aflarea deciziei:

Sever Voinescu: Curtea Constituţională a fost pusă într-o situaţie imposibilă
Sulfina Barbu: Nu mă aşteptam la o asemenea decizie
Eugen Nicolăescu: Decizia Curţii e o formă de responsabilitate faţă de români

Mihail Neamţu despre rămânerea lui Crin Antonescu preşedinte: o "farsă, o mizerie"

UPDATE 16.30  Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat că, în opinia ei, referendumul ar fi trebuit anulat „pentru date false“. Vezi aici detalii!

UPDATE 16.07   Scorul a fost de cinci la patru pentru invalidarea referendumului, dar pentru adoptarea unei decizii erau necesare şase voturi pentru una dintre variante.

UPDATE 16.06 Curtea Constituţională cere reactualizarea listelor.

UPDATE 16.03 Curtea Constituţională a amânat decizia până pe 12 septembrie.

UPDATE 16.00 Şedinţa CCR s-a terminat.

UPDATE 13.30 După ce ieri a transmis către Curtea Constituţională a României (CCR) o adresă în care spunea că pe listele electorale permanente se află 18.292.514 de persoane, ministrul Internelor, Ioan Rus, s-a răzgândit şi a trimis azi o nouă adresă, în care spune că nu ştie exact câţi alegători există în România.

Citeşte aici ce susţine Ioan Rus

UPDATE Judecătorii au luat o pauză. Şedinţa va fi reluată la ora 13.00.

UPDATE 09.15 Judecătorii CCR s-au reunit în şedinţa pentru validarea sau invalidarea referendumului.

Curtea Constituţională s-a reunit într-o primă şedinţă miercuri fără a lua o decizie.Curtea a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului solicitând informaţii Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institului Naţional de Statistică.

Swoboda: Băsescu are dreptul să revină la Cotroceni, e de văzut dacă crede că mai are legitimitate

Magistraţii au început discuţia după ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, prezenţa la vot a fost de 46,24%.

Cezar Preda despre decizia CCR: Vom rămâne în criză politică încă 40 de zile

Potrivit legii, condiţia de validare a referendumului este ca la acesta să participe jumătate plus unu dintre alegători. Dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor invalida referendumul, decizia se trimite în Parlament, care ia act, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni.

Decizia a fost îngreunată de faptul că, potrivit legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, deciziile referitoare la validarea unui referendum se iau cu o majoritate de două treimi din voturi, adică şase din nouă.

Trei motive mari şi late pentru invalidarea referendumului

Patru dintre magistraţii Curţii provind din actuala Putere, patru din Opoziţie, iar unul a fost propus de UDMR. Multe dintre deciziile Curţii Constituţionale au fost luate cu cinci voturi contra patru.

Judecătorii Curţii Constituţionale au studiat documentele venite de la Biroul Electoral Central, dar şi sesizările prin care USL cere validarea referendumului, fapt echivalent cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Contestaţia USL


Reprezen au cerut în primul rând ca referendumul să fie judecat după prevederile OUG 41 şi nu după legea referendumului aprobată de Crin Antonescu înainte de vot. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, ca să fie valid, referendumul n-ar trebui să mai întrunească voturile a jumătate plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.

USL a invocat un articol constituţional potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor. Ori, procedura pentru demiterea lui Traian Băsescu a început pe 6 iulie când în vigoare era ordonanţa prin care Guvernul a eliminat pragul.

Legea care conţine cvorumul de prezenţă a fost promulgată de preşedintele interimar Crin Antonescu abia pe 14 iulie.
În al doilea rând, Zgonea şi Filip au cerut ca procentul de 46,24% de votanţi ai refrendumului venit de la BEC să fie recalculat la o populaţie mai mică cu două milioane, aşa cum arată cifrele venite de la Institutul Naţional de Statistică, şi nu cele de la Ministerul de Interne pe care le-a luat în considerare Biroul Electoral Central.

În al treilea rând, reprezentanţii Parlamentului susţin că boicotarea referendumului la care au îndemnat Traian Băsescu şi PDL este anticonstituţională.
Reprezentanţii USL apreciază că existenţa pragului de validare a referendumului reprezintă o încălcare a libertăţii şi egalităţii votului, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite