C. T. Popescu: „Vîntu joacă mult teatru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a stat de vorbă de câteva ori cu patronul Realitatea TV şi spune că acesta, câteodată, „sare din pagină“

VIDEO Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj

AUDIO Vîntu către Sebastian Ghiţă: "Strategia să pară că suntem certaţi în continuare, că ne batem, că ne f... în gură, că ne gazăm...e proastă, Sebi!"

Un dialog picant între Sorin Ovidiu Vîntu, patronul Realitatea Media, şi Sebastian Ghiţă, managerul acestei companii, a ajuns miercuri pe internet. Dialog este mult spus, pentru că, potrivit fragmentului dat publicităţii, numai Vîntu a vorbit. Omul de afaceri i-a povestit lui Ghiţă cum Virgil Măgureanu, fostul director al SRI, i-a dat „OK-ul ca să împuşte rackeţii care voiau să se stabilească pe teritoriul României", că a „îngropat un gabor la colţul unui bloc" şi că acesta este „arsenalul său de lucru" atunci când are „un interes mare de apărat".

„Adevărul" a întrebat jurnalişti şi oameni de media care l-au cunoscut pe patronul Realitatea Media despre omul Sorin Ovidiu Vîntu. Cristian Tudor Popescu, senior editor la gandul.info, spune că vorbele lui Vîntu nu trebuie luate ad literam, pentru că acesta este un personaj cu un „grad de autoînchipuire foarte mare".

Adevărul: L-aţi cunoscut pe Sorin Ovidiu Vîntu?

Cristian Tudor Popescu: Am stat de vorbă cu el prima dată prin 1997. De atunci am mai vorbit de vreo trei-patru ori la telefon.

Cum l-aţi caracteriza?

Ce vă pot spune, din câte îl ştiu, este că are un grad de autoînchipuire şi de automontare în fabulaţie foarte mare. Îi place să se autopovestească. Îl ia valul, este exaltat. Joacă foarte mult teatru şi, din când în când, începe să creadă şi el în rolul pe care îl joacă. Există un gen de indivizi care se montează într-un anume rol şi după aceea cred în ce joacă. Îi prinde propria interpretare, cu momente de exaltare, de exagerări evident sărite din pagină. Vîntu e un personaj de la care trebuie să iei cu mult grano salis ce spune sau, mai degrabă, cu bolovano-salis. Nu trebuie luat ad literam ce spune Vîntu. E foarte multă interpretare, foarte mult zgomot în ceea ce zice.

De ascultat, ştie să asculte?

Vorbeşte tot timpul, îi este aproape imposibil să asculte. În general, doreşte să vorbească tot timpul.

Ce aţi înţeles din înregistrare?

Nu ştiu ce să zic de posibilitatea ca Vîntu să omoare pe cineva sau, mai bine zis, să tocmească pe cineva care să atace o persoană. Nu ştiu, poate să fie, poate să nu fie un astfel de om. Însă discuţia dintre cei doi şi modul în care vorbeşte Vîntu sunt fantasmagorice. Această înregistrare este de-a dreptul un delir. Afirmaţia cu „sute de rackeţi îngropaţi în dealurile Moldovei" este o aiureală. Înregistarea e implauzibilă, arată ca o fabulaţie. El a produs acele vorbe, dar de ce le-a produs? Substanţa lor e inconsistentă.

Cum vor evolua lucrurile?

Mă întreb cum va putea fi condamnat pentru aceste vorbe. Şantajul nu apare nicăieri, iar Vîntu ar putea să le spună procurorilor: „Da, domne, aşa vorbesc eu. Vreau să mai sperii câte un om. Eu am diverse discuţii cu inşii mei cu care mă întâlnesc pentru afaceri şi am vrut să-l sperii pe Ghiţă". Nu e o bază acolo. În justiţie, dacă eu spun că l-am omorât pe cutare, acest lucru nu înseamnă că voi fi condamnat. Cum vor reuşi procurorii să-l reţină pe Vîntu în stare de arest pe baza acelei înregistrări?

Ce se întâmplă cu Realitatea TV? Există un război pentru acest post de televiziune?

Evident, între cei doi există o rivalitate pentru controlul oamenilor, al postului. Dar s-au introdus acolo elemente care nu au nicio legătură cu o confruntare între doi oameni de afaceri, cu polemica: bătăuşi pe holuri, ameninţări, scoateri din sediu. Nu ştiu în ce măsură sunt inamici sau au şi o doză de teatru, în bună înţelegere. Nu pot să ştiu lucrul acesta. Dar ce rezultă clar sunt deserviciile grave de imagine făcute postului Realitatea TV. Postul n-are cum să câştige din toată povestea în ceea ce priveşte credibilitatea profesională. Câştigă rating pe loc, ca oricine îşi dă foc în casă. Dar îl câştigă acum. Pe viitor însă astfel de evenimente nu sunt de natură să ajute cu ceva postul Realitatea TV.

Să aibă scandalul acesta vreo legătură cu viitoarele alegeri?

E greu de spus. E o confruntare între două persoane, domnul Ghiţă şi domnul Vîntu, reprezentând fiecare zone diferite şi miza este controlul editorial al acestei staţii de televiziune. Pentru mine asta este destul de clar. Fiecare crede că poate controla această staţie şi o poate folosi în interes propriu la alegeri. Care va fi acesta, rămâne de văzut.

"Îi place să se autopovestească. Îl ia valul, este exaltat. (...) Nu trebuie luat ad literam ce spune.''
Cristian Tudor Popescu
jurnalist

Robert Turcescu: „E vulnerabil acum, se simte fără bani"

„Vîntu are mai multe feţe“, consideră Robert Turcescu


Robert Turcescu, fostul realizator al emisiunii „100%" de la Realitatea TV, apreciază că atitudinea lui Sorin Ovidiu Vîntu poate fi explicată şi prin scăderea puterii sale financiare: „Cred că, în prezent, se simte un om fără bani. Pentru un individ care şi-a construit imperiul de influenţă şi de relaţii cu ajutorul banilor, lipsa capitalului îl transformă într-un personaj vulnerabil".

Jurnalistul vorbeşte despre rostul banilor în viaţa lui Vîntu, bani care au ţinut loc şi de prieteni, şi de colegi: „Aşa cum l-am cunoscut eu, oamenii îl cultivau pentru a obţine beneficii materiale, fie îl aprobau din aceleaşi motive. Din nefericire, are foarte puţini prieteni, care i-au spus când greşeşte. Unui personaj ca Vîntu e greu să-i spui în faţă că a luat o decizie greşită. A fost obişnuit, mai ales în ultimii ani, să i se cânte în strună".

„Poate fi cuceritor"

Pe Robert Turcescu nu l-au surprins afirmaţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu din discuţia cu Sebastian Ghiţă, întrucât, spune jurnalistul, Vîntu e un personaj „cu mai multe feţe" şi că, în funcţie de context, poate să fie la un moment dat ameninţător, dar la fel de bine se transformă într-un tip romantic.

„Alteori l-am văzut şarmant, alteori cuceritor în dialog cu diverse personaje. Ştie să citeze în anumite momente, să se dovedească o fire romantică - am văzut şi astfel de contexte. Dar ştie să spună şi poveşti asemănătoare scenariului din «Piraţii din Caraibe». Sincer, dialogul cu Sebastian Ghiţă face parte dintr-un soi de bravadă. Oamenii care îl cunosc pe Vîntu ştiu că acesta o are. Eu nu-l văd capabil să ordone asasinate".

Turcescu a adăugat că, în perioada în care l-a cunoscut pe Vîntu, acesta nu avea scandaluri în justiţie, iar situaţia financiară îi conferea un statut în societate.„Acum e un altfel de Sorin Ovidiu Vîntu. E într-o situaţie delicată, iar într-un context ca acesta, oamenii pot scoate la iveală feţe pe care nu le-am bănui", afirmă Turcescu.

Politicienii, precauţi

Majoritatea politicienilor contactaţi de „Adevărul" s-au arătat reţinuţi în comentarii, afirmând fie  că omul de afaceri bravează, fie că nu au urmărit subiectul. „Atât cât îl ştiu eu pe Sorin Ovidiu Vîntu e un tip care bravează. Nu cred că vreun om cu scaun la cap crede că e adevărat că a omorât sute de rackeţi.  Fiecare dintre cei doi participanţi la discuţie şi-a asumat tipul comportamental al partenerului, nu cred că Ghiţă nu ştia ce fel de om este Vîntu", afirmă Relu Fenechiu, vicepreşedinte PNL.

„Sunt două discuţii particulare de business, pe care nici nu m-am obosit să le citesc. Dacă sunt probleme legate de nerespectarea legii, este treaba instituţiilor statului",  a susţinut Cristian Boureanu, vicepreşedinte PDL. „Eu sunt senator, trebuie să legiferez, nu să comentez infracţiuni", a afirmat la rândul său Dan Şova, senator PSD.  Romulus Georgescu

„Vîntu şi Ghiţă se visează ziarişti"

image

Cătălin Tolontan (stânga), Andreea Pora (dreapta)              



Cătălin Tolontan, redactor-şef al „Gazetei Sporturilor", spune că nu-l cunoaşte suficient de bine pe omul Sorin Ovidiu Vîntu ca să-i poată face o caracterizare. Însă despre patronul Vîntu are câteva cuvinte: „Am vorbit faţă în faţă cu Sorin Ovidiu Vîntu de două ori. Nu-l ştiu suficient ca să-l descriu ca persoană. Ca patron de presă s-a visat, probabil, Gog al lui Papini, un colecţionar de oameni", a declarat Tolontan, pentru „Adevărul".

Tolontan a schiţat, pe blogul personal, atmosfera din redacţia Realităţii TV în prezenţa managerului Sebastian Ghiţă, în fundal plasând discuţiile acestuia cu patronul Vîntu, în care cei doi pun chiar lumea la cale. „Şi Vîntu, şi Ghiţă se visează ziarişti. Să ajungi în Top 300 Capital şi să vrei să faci pe redactorul-şef, iată un compliment de care meseria nu avea nevoie.

Pentru că mai e puţin şi, de atâta iubire pentru ea, profesia asta va fi spulberată. Discuţiile descriu doi fanfaroni care se subestimează unul pe celălalt şi, împreună, dispreţuiesc restul lumii, pe care sunt convinşi că o manipulează. Vântu şi Ghiţă nu vor doar să controleze media, ci să se şi priceapă la ea! Sunt convinşi că ştiu", scrie jurnalistul pe tolo.ro.

„Vîntu blufează"

Jurnalista Andreea Pora e de părere că primele înregistrări apărute pe internet, cele în care Sorin Ovidiu Vîntu declară că a ucis „rackeţi" şi îl ameninţă cu moartea pe managerul Realitatea Media, ar fi fost făcute chiar de către Sebastian Ghiţă. „Prima înregistrare, după părerea mea şi printr-o deducţie logică, ar fi făcută de Ghiţă, dar care avea tehnica asupra sa, pentru că e de presupus că altfel aceste înregistrări nu ar fi fost acceptate ca probă dacă nu ar fi fost făcute cu un aviz de tehnică", a declarat Pora.

În ceea ce priveşte conţinutul înregistrărilor cu ameninţările şi afirmaţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu, sunt simple exagerări: „Cred că Vîntu blufează. Este un om atins de maladia puterii, cu un ego supradimensionat, plin de frustrări, şi care vrea să-şi demonstreze puterea în faţa lui Sebastian Ghiţă". „Cum spune Vîntu, este o conversaţie între doi golani, unul mai bătrân şi mai uns cu toate alifiile şi altul ceva mai tinerel, mai la început de drum căruia Vîntu simte nevoia să-i dea lecţii, să-l ameninţe şi să-l şantajeze", e de părere jurnalista.

Ea mai spune că Vîntu este un personaj care crede că poate să „învârtă" totul pe degete - de la politică, la guverne şi până la la propria-i televiziune - că face jocuri la nivel înalt. „El este, de fapt, un personaj într-un registru minor, foarte jos. Puterea lui sigur că este într-un fel o putere reală, dar este şi foarte mult supradimensionată", a încheiat jurnalista.

Ion Cristoiu: „Am rămas stupefiat"

image

Ion Cristoiu, un jurnalist care a refuzat Realitatea TV



Scriitorul Ion Cristoiu povesteşte că, prin 1999, înainte de scandalul FNI, a făcut Editura Ion Cristoiu cu Sorin Ovidiu Vîntu. Şi îşi aminteşte că omul de afaceri l-a sedus atunci, vorbindu-i despre opera lui Camil Petrescu, preferatul lui Cristoiu: „Părea un om onorabil, un fel de Malaxa, de Mecena. Mi-a vorbit despre Camil Petrescu, probabil ştia că sunt camilpetrescian. Pe mine m-a sedus, pentru că în sfârşit vedeam un om de afaceri care spunea că a citit ceva şi chiar ştia ceva din Camil Petrescu. E interesant ca personaj. Dar editura a dat faliment. A pus în consiliul de administraţie tot felul de cetăţeni care probabil şi-au luat nişte bani".

Următoarea întâlnire a lui Cristoiu cu patronul de la Realitatea a fost atunci când acesta din urmă i-a propus să se mute de la Antene. Cristoiu a refuzat, suspicios că i-au fost oferiţi foarte mulţi bani: „Da, mi-a propus să mă mut la Realitatea, dar era suma prea mare şi nu era bine să accept, pentru că eu devin suspicios la sume mari. Însă pot spune că, de fiecare dată când mi-a vorbit, nu a făcut-o pe grandomanul, nici nu a vorbit urât. Am rămas stupefiat când am auzit afirmaţiile din această înregistrare", spune Cristoiu.

Relaţia lor s-a răcit ulterior, adaugă scriitorul, întrucât şi-a dat seama că Vîntu vrea să-l folosească: „El n-are mamă, n-are tată. M-am răcit de el când mi-am dat seama că a încercat ca, sub acoperământul meu, să facă diverse aranjamente. El aduce nişte tipi, gen Vlas, Ghiţă, Popa, pe care să-i folosească. A încercat şi cu Iacob, şi cu Dan Andronic. Probabil că a încercat aşa şi cu Ghiţă. Vîntu dădea banii şi îşi ţinea nişte oameni la Realitatea. Ghiţă, care nu e nici el venit de pe drumuri, s-a prins. S-a inflamat totul de la scoaterea emisiunii «Ora de foc». S-or mai fi plâns şi alţii de Ghiţă şi s-a trezit în Vîntu acest personaj".

"Părea un om onorabil, un fel de Malaxa, de Mecena. Mi-a vorbit despre Camil Petrescu, probabil ştia că sunt camilpetrescian.''
Ion Cristoiu
scriitor

La masa tăcerii

- Mircea Dinescu: „Stau sub un măr înflorit şi mă uit la Dunăre".
- Cornel Nistorescu: „Pentru ziarul «Adevărul» nu am nimic de zis".
- Emil Hurezeanu: „Nu comentez, nu am nicio legătură cu subiectul acesta".
- Adrian Ursu: „Nu vreau să mai dau şi eu cu şutul unei instituţii de presă care e deja la pământ".
- Bogdan Chirieac: „Nu mă pronunţ în niciun fel. Aştept să văd desfăşurarea lucrurilor pentru că am multe neclarităţi".
- Sorin Freciu, preşedinte Consiliul de Administraţie Realitatea Media: „Nu aş vrea să comentez toate mizeriile. Mă simt departe de ele".
- Mihai Tatulici: „Nu sunt în ţară, sunt în concediu. Ştiu foarte vag despre scandalul Ghiţă-Vîntu, am primit un SMS de la colegi".
- Corina Drăgotescu: „Nu vreau să comentez".
- Stelian Tănase: „No comment!".

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite