Bugetul, altă bombă sub Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc şi Adriean Videanu (dreapta) au uitat să-i arate lui Marko Bela (stânga) proiectul de buget
Emil Boc şi Adriean Videanu (dreapta) au uitat să-i arate lui Marko Bela (stânga) proiectul de buget

După scandalul pe Legea educaţiei, UDMR s-a supărat din nou pe democrat-liberali din cauza bugetului. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat că a finalizat bugetul. Reprezentanţii UDMR susţin că vor să vadă negru pe alb alocările pentru Consiliile judeţene.

UDMR colaborează, dar pune condiţii

Funeriu: "Legea Educaţiei nu reprezintă mărul discordiei în coaliţie"

Funeriu: "Care ar fi presiunile UDMR" la Legea Educaţiei? / Lista drepturilor acordate minorităţilor

Alocările bugetare pe 2011 au fost, ieri, un nou motiv de scandal în Coaliţie. UDMR l-a acuzat pe premierul Emil Boc că face bugete fără să-şi consulte partenerii de Coaliţie şi ameninţă că acesta ar putea fi un nou motiv de divorţ. Şi democrat-liberalii s-au încăierat pe buget în şedinţa conducerii partidului, în încercarea de a identifica soluţii pentru împăcarea maghiarilor, nemulţumiţi de blocarea Legii educaţiei.

„Este inacceptabil pentru că nu am primit nici măcar o formă a Legii bugetului, în timp ce Ialomiţianu anunţă că a terminat bugetul", a declarat deputatul UDMR, Petru Lakatos, la încheierea şedinţei de grup. Lakatos a afirmat că Uniunea trebuie să primească de la PDL asigurări privind distribuţia fondurilor către Consiliile Judeţene şi către ministere precum cele deţinute de UDMR - Sănătate sau Cultură.

Liderul UDMR, Marko Bela, a infirmat faptul că bugetul ar putea fi un troc politic care să atenueze tensiunile create de declararea Legii educaţiei neconstituţională. „Legea educaţiei nu este o monedă de schimb. Bugetul este important, dar în acest moment cred că putem împărţi numai sărăcia", a spus Marko Bela.

Răfuială la PDL

Democrat-liberalii au discutat în şedinţa de ieri despre alocarea unor sume consistente de bani în proiectul de buget pe 2011 pentru UDMR, ca bază de pornire a negocierilor.

Discuţia s-a transformat însă într-o adevărată răfuială între vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, şi prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, care a condus şedinţa, în absenţa lui Emil Boc, aflat la Summitul Dunării. Potrivit unor surse participante, pe un ton ironic şi folosind apelativul „profesorul economiei", Frunzăverde i-a reproşat fostului ministru că a „măcelărit" în defavoarea reprezentanţilor PDL în teritoriu precedentele proiecte de buget. Acuzaţiile au fost primite fără replică de Videanu.

„Oricum, proiectul de buget se face la Emil Boc, iar banii merg în primul rând la Bistriţa şi la Arad şi ce mai rămâne se împarte la ceilalţi democrat-liberali", ar fi continuat Frunzăverde. Afirmaţia l-a pus pe jar pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a negat imediat, susţinând că judeţul său nu a primit nicio „pomană" de la Guvern.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunţat că Executivul şi-ar putea asuma din nou răspunderea pe educaţie, dacă motivarea Curţii Constituţionale o va permite. „Dacă ni se va putea permite, suntem pregătiţi să mergem din nou cu asumarea răspunderii în Parlamentul României, iar dacă nu, vom urgenta adoptarea la Senat", a explicat Boureanu. Preşedintele Comisiei de Învăţământ din Cameră, Mihail Hărdău, a primit termen două săptămâni pentru a urgenta dezbaterile pe marginea Legii Educaţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite