Funeriu: "Care ar fi presiunile UDMR" la Legea Educaţiei? / Lista drepturilor acordate minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a depus miercuri, la Senat, proiectul de Lege a Educaţiei, pe care îşi va asuma răspunderea, potrivit Antena 3.

PSD şi PNL au acuzat un şantaj al UDMR în Guvern pentru acordarea unor drepturi sporite minorităţilor naţionale în actualul proiect de lege.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat miercuri: "Care ar fi presiunile UDMR-ului pentru a face acest lucru ? Coaliţia guvernamentală este solidară în jurul acestui proiect. UDMR, ca parte a coaliţiei este solidar în jurul acestui proiect al legii educaţiei naţionale, însă nu se pune problema în această coaliţie ca lucrurile să se petreacă la presiunea cuiva. Sunt discuţii absolut fireşti".

Ce drepturi primesc minorităţile în noul proiect de Lege a Educaţiei:

1 În fiecare localitate se organizează unităţi de învăţământ cu predarea în limbile minorităţilor naţionale, ori se asigură şcolarizarea în limba maternă în cea mai apropiată localitate în care este posibil.

2 Pe raza unei unităţi administrativ teritoriale, cu mai multe instituţii de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, funcţionează cel puţin o unitate şcolară cu personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi. (pentru înfiinţarea unei şcoli e nevoie de minimum 300 de elevi, n.r).

3 Disciplina „Limba română" se predă, pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, după programe şcolare şi manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă.

4 În învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, Istoria şi Geografia României se predau în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română. (în prezent, cele două discipline se învaţă în limba maternă doar în clasele primare).

5 Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care, în localitatea de domiciliu, nu au posibilitatea de a învăţa în limba lor maternă, sunt sprijiniţi prin decontul transportului la cea mai apropiată şcoală cu predare în limba minorităţii respective sau primesc cazare şi masă gratuite în internatul unităţii de învăţământ cu predare în limba minorităţii respective unde au fost şcolarizaţi.

6 În unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţii respective.

7 În învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi ai preşcolarilor, se poate folosi limba de predare.

8 În învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, calificativele se notează şi în limba de predare.

9 În cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei din subordinea ministerului de resort, va funcţiona şi o secţie de resurse de cercetare şi inovare în învăţământul cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

9 În finanţarea de bază a unităţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, costul standard per elev şi preşcolar se calculează după un coeficient mărit pe baza factorilor de corecţie, luând în considerare limba de predare. În cazul acestor unităţi se are în vedere izolarea lingvistică, geografică şi numărul redus de elevi şi preşcolari. Acest coeficient de limbă se aplică şi în cazul unităţilor şcolare în limba română, aflate în condiţii similare.

10 În învăţământul gimnazial cu predare în limbile minorităţilor naţionale se introduce, ca disciplină de studiu, Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale respective, cu predare în limba maternă.

11 În învăţământul preuniversitar, probele de admitere şi probele examenelor de absolvire pot fi susţinute în limba în care au fost studiate disciplinele respective, în condiţiile legii.

12 Elevii din învăţământul public şi din învăţământul obligatoriu privat acreditat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor

13 În structura inspectoratelor şcolare din judeţele cu învăţământ şi în limbile minorităţilor naţionale, sunt cuprinşi şi inspectori şcolari pentru acest tip de învăţământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite