Bucureştiul, lăsat pe dinafara Alianţei PSD-PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL vrea să meargă separat de PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, iar şeful PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, afirmă că social-democraţii sunt de acord. Liderul social-democrat, Victor Ponta, susţine însă că varianta candidaturilor comune a fost convenită cu liderul liberal, Crin Antonescu.

Citiţi şi: Puterea atacă ultima redută a Opoziţiei

Tandemul Opoziţiei: Antonescu - preşedinte, Ponta - prim-ministru

„La rugămintea colegilor din Bucureşti, situaţia candidaturilor la Capitală va fi mai relaxată ca în restul ţării", a explicat Crin Antonescu la şedinţa de ieri a Consiliului Naţional Executiv (CNEx). El a definit „relaxarea" prin candidaturi separate ale PSD şi PNL în Bucureşti, au afirmat surse liberale. Derogarea pentru organizaţia din Capitală a venit într-o şedinţă cu şefii de filială în care majoritatea celor prezenţi s-au întrecut în a povesti cum şi-au convins colegii de organizaţii să accepte listele comune cu PSD.

Potrivit surselor citate, Antonescu a avut o discuţie prealabilă cu şeful PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, cunoscut pentru opoziţia faţă de alianţa cu PSD. Chiliman i-a explicat lui Antonescu că, mergând separat de PSD la alegerile pentru Bucureşti, PNL poate obţine rezultate mai bune.

În plus, liberalii bucureşteni consideră că Elena Udrea, Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie ar fi, de fapt, de aceeaşi parte a baricadei în ceea ce priveşte legea Capitalei. Totuşi, conducerea centrală a PNL şi-a lăsat o marjă de manevră. „Există un acord de principiu pentru candidaturile separate, dar va trebui să rediscutăm dacă se va modifica legea electorală în sensul alegerii primarilor într-un singur tur", a spus vicele liberal Mihai Voicu.

La finalul şedinţei CNEx, Andrei Chiliman a declarat însă că social-democraţii au fost de acord cu varianta candidaturilor separate în Capitală. În schimb, Crin Antonescu a fost mult mai reţinut. „Noi am discutat diferite variante. Deocamdată, aşa cum am spus, discutăm asupra unor ipoteze. Avem din ce în ce mai mulţi paşi făcuţi către finalizarea acestui proiect", s-a rezumat să spună Antonescu.

Ponta vorbeşte despre un candidat comun

Doar cu câteva minute înainte de declaraţia lui Chiliman, liderul PSD, Victor Ponta, afirma că PSD şi ACD vor avea candidat comun pentru Primăria Capitalei la alegerile din 2012. Potrivit explicaţiilor sale, candidatura comună a fost convenită cu şeful liberal şi a primit girul conducerii PSD.

Surse social-democrate susţin că Ponta le-a prezentat acest acord liderilor partidului în şedinţa Biroului Permanent de ieri. Primarul sectorului 5 şi vice al PSD, Marian Vanghelie, prezent la şedinţă, s-a văzut nevoit să fie de acord, dar a cerut ca desemnarea candidatului comun să se facă pe baza sondajelor de opinie, spun aceleaşi surse. Vanghelie nu agreează ideea candidaturilor comune deoarece îşi vede ameninţată intenţia de a intra în cursa electorală pentru Primăria Bucureştiului. După şedinţa BPN, Vanghelie a spus că vrea ca în protocolul privind alianţa dintre PSD şi ACD să existe prevederi aparte pentru Bucureşti, convenite anterior între el şi preşedintele PNL Bucureşti, Andrei Chiliman.

Victor Ponta a precizat că, în ceea ce priveşte primăriile de sector, nu s-a luat o decizie, eventualele candidaturi comune fiind decise în urma unui acord între liderii PSD şi PNL Bucureşti, respectiv ai organizaţiilor de sector, în caz contrar putând exista şi candidaturi separate.

"Azi am stabilit în BPN că la Bucureşti, ca şi la preşedinţia consiliilor judeţene, vom avea candidaţi comuni."
Victor Ponta preşedintele PSD

"Noi am discutat diferite variante. Deocamdată, aşa cum am spus, discutăm asupra unor ipoteze."
Crin Antonescu preşedintele PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite