Tandemul Opoziţiei: Antonescu - preşedinte, Ponta - prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa PSD-PNL l-ar putea lansa pe liderul liberal în cursa pentru Cotroceni, în timp ce şeful social-democraţilor ar urma să candideze pentru fotoliul de prim-ministru. Alianţa va fi decisă de forurile de conducere ale celor două partide, care se vor reuni pe 5 februarie, după cum au anunţat ieri, la Iaşi, Ponta şi Antonescu. 

Cei doi lideri au vrut să dea un mesaj de coeziune a Opoziţiei, anunţând chiar de Ziua Unirii că au convenit formarea alianţei. „Voi propune ca alianţa să fie pe tremen mediu sau chiar termen lung, să aibă obiective care ţin de democraţie, de funcţionarea statului", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

„E vorba de constituirea unei alianţe electorale, juridice, cu obiective majore pentru români în următorii ani", a spus liderul liberal Crin Antonescu.

Una dintre variantele în lucru pentru numele platformei politice este Alianţa Naţională, au afirmat surse liberale.

După săptămâni de negocieri, alianţa PSD-PNL pare să aibă cel puţin două capitole clare. Antonescu şi Ponta s-au înţeles în privinţa modalităţii de desemnare a candidatului la Cotroceni, care va fi stabilit pe baza rezultatelor din sondajele de opinie.

Dacă un partid va desemna prezidenţiabilul, atunci celălalt partid va da prim-ministrul. Surse liberale spun că Antonescu se va lansa, cel mai probabil, în cursa pentru prima funcţie în stat, ţinând seama de procentele pe care le obţine în sondaje.

La PSD,Victor Ponta este văzut de tot mai mulţi membri ai partidului drept potenţial şef al unui eventual executiv. Cele două candidaturi ar urma să fie anunţate în acelaşi timp în tandem. Prezidenţialele sunt programate pentru 2014, însă liderii alianţei iau în calcul şi varianta anticipatelor.

Două versiuni de paritate

Motivul ţine de un posibil refuz al preşedintelui Traian Băsescu de a desemna premierul din rândurile alianţei PSD-PNL, chiar dacă aceasta va câştiga alegerile parlamentare din 2012. Caz în care social-democraţii şi liberalii se gândesc să recurgă la suspendarea şefului statului.

În privinţa principiului pe care va fi construită alianţa, liderii PSD şi PNL vorbesc la unison despre paritate, dar lasă impresia că fiecare o calculează în mod diferit. La alegerile locale, liberalii vorbesc despre un număr egal de candidaţi la consiliile judeţene şi la primăriile din municipiile reşedinţă de judeţ.

PNL este de acord cu desemnarea candidaţilor pe bază de sondaje la nivel local, cu condiţia menţinerii parităţii la nivel naţional. Antonescu a declarat că proporţia candidaţilor comuni va fi de 21-20 (PSD-PNL) la consiliile judeţene şi 20-20 (PSD-PNL) la primării. El i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru că a acceptat principiul parităţii.

Totuşi, social-democraţii, deşi se declară de acord cu principiul parităţii, vor ca sondajele de opinie să fie hotărâtoare în desemnarea candidaţilor, fără a exista automat o paritate la nivel naţional. O divergenţă similară vizează şi alegerile parlamentare. Şi în acest caz, liberalii susţin paritatea, în timp ce PSD merge tot pe ideea desemnării candidaţilor pe baza sondajelor.

Specialiştii celor două partide urmează să alcătuiască un program economic al alianţei. Crin Antonescu a explicat că nimeni din PNL şi PSD nu se va crampona de cota unică sau de impozitarea progresivă a veniturilor ca de o lozincă electorală. El a adăugat, însă, că nu s-a luat o decizie în această privinţă şi că interpretările potrivit cărora PNL ar renunţa la cota unică în schimbul parităţii pe listele comune sunt incorecte. 

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite