Puterea atacă ultima redută a Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Independenţii vor să fie reprezentaţi în Birourile Permanente de la Cameră şi de la Senat, invocând decizia Curţii Constituţionale prin care sunt recunoscuţi ca grup parlamentar. Funcţiile dorite de senatorii şi deputaţii UNPR ar urma să fie luate de la Opoziţie, care riscă să piardă astfel majoritatea deţinută până acum.

Tandemul Opoziţiei: Antonescu - preşedinte, Ponta - prim-ministru

Parlamentarii independenţi au de gând să ceară o funcţie în Birourile Permanente odată cu începerea noii sesiuni legislative, când configuraţia  acestor foruri de conducere se renegociază. Manevra independenţilor este susţinută de democrat-liberalii care astfel îşi vor vedea îndeplinit planul de a deposeda Opoziţia de majoritatea din Biroul Permanent.

După cum a precizat liderul democrat-liberalilor, Mircea Toader, deputaţii UNPR „ţintesc" la Cameră o funcţie de vicepreşedinte, ce va trebui cedată de Opoziţie din cele trei pe care le ocupă doi aleşi ai PSD şi unul al PNL. Postul de vicepreşedinte pe care-l va câştiga Puterea i-ar putea reveni lui Eugen Nicolicea, iar dintre vicepreşedinţii Opoziţiei poziţia cea mai şubredă pare a fi cea a liberalului Ludovic Orban.

Acesta a căzut în disgraţia conducerii centrale şi, în plus, raportul dintre PSD şi PNL este de patru funcţii la două, potrivit numărului de parlamentari. Or, PNL are în actualul Birou trei membri, iar PSD patru.

„Am discutat deja cu Opoziţia, iar în Biroul Permanent al Camerei noi vom avea şapte locuri, iar ei şase. Funcţia de preşedinte ne revine, iar Puterea şi Opoziţia vor avea fiecare câte două posturi de vicepreşedinte, de secretar, respectiv de chestor", a declarat Toader.

Liderul independenţilor, Eugen Nicolicea, a explicat că în cazul în care liderii de grup nu ajung la un acord atunci decizia privind repartiţia funcţiilor din Biroul Permanent se va lua printr-un vot deschis al plenului. Pesediştii şi liberalii recunosc că nu mai au nicio soluţie pentru a bloca planurile Puterii.

„Se va recalcula întreaga configuraţie politică a Camerei, inclusiv comisiile chiar dacă noi suntem de acord sau împotrivă pentru că ei au majoritatea în plen", a conchis vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre.

„Ce soluţie să mai avem....În Parlamentul ăsta nu mai e nicio regulă", a spus, resemnat, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

La Senat, o rază de speranţă

Şi la Senat independenţii vor cere tot o funcţie de vicepreşedinte, după cum a declarat liderul grupului, Şerban Mihăilescu. „Sper să nu fie obscurantism politic, iar decizia CCR, care vorbeşte explicit şi despre Senat, să fie pusă în aplicare. Preşedintele Senatului este obligat să respecte această decizie", a susţinut Mihăilescu. Potrivit unor surse parlamentare, cel nominalizat de UNPR ca vicepreşedinte ar putea fi Cristian Diaconescu.

Opoziţia mai poate spera însă la păstrarea avantajului din Biroul Permanent. Pe de o parte, Puterea are un avantaj de doar un vot în plen, situaţie ce nu-i poate oferi certitudinea că va câştiga la votul decisiv asupra listei membrilor Biroului. Pe de altă parte, Regulamentul Senatului trebuie pus în acord cu decizia CCR de către comisia de resort, unde Puterea şi Opoziţia sunt la egalitate.

Neoficial, liberalii speră ca, până la finalizarea dezbaterilor în comisie, PC să-şi constituie grup parlamentar şi să poată cere, de asemenea, un loc în Biroul Permanent. Parlamentarii PDL l-au invitat la reuniunea de azi a grupurilor pe preşedintele Traian Băsescu, iar surse parlamentare susţin că subiectul principal va viza tocmai obţinerea majorităţii în Birourile Permanente.

"Am discutat deja cu Opoziţia, iar în Biroul Permanent al Camerei noi vom avea şapte locuri, iar ei şase."

Mircea Toader
liderul deputaţilor PDL

Miza bătăliei

Schimbarea majorităţii şi în Birourile Permanente are ca obiectiv posibilitatea Puterii de a impune pe ordinea de zi subiectele pe care le consideră prioritare. Birourile Permanente trimit proiectele de legi la comisii, stabilesc termenele pentru rapoarte şi alcătuiesc programul de lucru al plenului. Trebuie menţionat că şi până acum Puterea îşi impunea ordinea de zi dorită, schimbând în plen ordinea de zi decisă în Biroul Permanent.

Opoziţia deţine mai multe locuri în Birourile Permanente pentru că PSD şi PNL au obţinut mai multe mandate decât PDL şi UDMR la alegerile din 2008. Însă, în urma racolării unor parlamentari, PDL are majoritate în plenul celor două Camere.

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite