Boc acceptă 5 amendamente din peste 70: "Măsurile de austeritate se aplică de la intrarea în vigoare a legii, nu de la 1 iunie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc îşi va asuma, luni, răspunderea în numele Guvernului, în Parlament, pentru măsurile de austeritate într-o şedinţă, la ora 16.00. Guvernul a decis să accepte doar cinci amendamente la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea, dintr-un total de peste 70 propuneri depuse, amendamentele agreate fiind înaintate de către formaţiunile care susţin guvernarea.

"Am adoptat forma finală a proiectelor de lege asupra cărora Guvernul îşi asumă răspunderea", a declarat Boc la începutul conferinţei. 

1. Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Au fost depuse 51 de amendamente şi au fost acceptate 4 amendamente. Acestea sunt:

- Primul amendament precizează faptul că pensia socială minimă nu scade sub 350 de lei, în ipoteza în care cineva are o pensie de 370 de lei şi prin tăierea de 15%, pensia nu se diminuează sub 350 de lei;

- în conţinutul legii aveam două formulări cu privire la data când intră în vigoare tărierile. Am decis să acceptăm un amendament care precizează că de la data intrării în vigoare a prezentei legi se reduce cuantumul pensiilor şi salariilor. În funcţie de finalizarea procedurii asumării de răspundere în Parlament;

- Şi salariile angajaţilor cabinetelor parlamentarilor vor fi reduse cu 25%;

- Includerea membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale vor intra în incidenţa celor cărora li se vor reduce salariile cu 25%

Ele aparţin lui PDL, UDMR şi Grupul independeţilor.

2. Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor vizează eliminarea privilegiilor şi a pensiilor speciale. Boc: "Pensiile de invaliditate vor fi verificate într-un interval de un an de zile, şi nu de trei ani"

Cu forma finală a legilor ne vom prezenta la ora 16:00 în Parlament.Vă vom spune numele companiilor de stat unde se taie salarii după asumare.

Primul-ministru îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de Lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

UPDATE Băsescu le-a spus parlamentarilor PD-L că premierul a fost sabotat de propriul Cabinet

Boc dă examen la măsurile lui Băsescu

Grupurile parlamentare PDL discută astăzi pe tema măsurilor de austeritate ale Guvernului

Cele două proiecte prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Angajarea răspunderii va fi făcută potrivit prevederilor constituţionale care menţionează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

PSD a anunţat că va depune două moţiuni de cenzură, în termen de trei zile, împotriva Guvernului Boc, aceasta fiind susţinută şi de PNL.

Nicio săptămână fără greve. Sindicaliștii timișoreni vor ieși din nou în stradă

Legea fundamentală stabileşte că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 de parlamentari.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat şi de la Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita moţiunii de cenzură 212 voturi "pentru", Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile, care ar putea veni chiar de la membrii PDL, UDMR sau independenţi.

Mai citiţi şi:

Griviţa '33, o diversiune a lui Carol al II-lea

Cum a apărut formula „Masacrul de la Griviţa"

Liderul de sindicat Gheorghiu-Dej, transformat în „strategul marilor bătălii de clasă"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite