Boc dă examen la măsurile lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea pe planul de austeritate. Testul cel mare pentru Emil Boc va fi însă votul pe moţiunea de cenzură. Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis aseară parlamentarilor PDL un mesaj clar: susţin măsurile prezentate de el sau îi va trece în Opoziţie.

Reducerile de pensii şi de salarii vor fi asumate astăzi, oficial, de premierul Emil Boc. După mai bine de trei săptămâni de când preşedintele Traian Băsescu a anunţat planul de austeritate, Guvernul va ajunge în faţa aleşilor cu programul aproape neatins: pensionarii nu vor scăpa de reducerea veniturilor cu 15%, iar bugetarii vor avea salarii cu 25% mai mici. În timpul asumării, circa 3.000 de sindicalişti vor manifesta în jurul Parlamentului.

Mai citiţi şi:

Emil Boc participă la şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului

Emil Boc: "Măsurile de austeritate vor fi aplicate de la 1 iunie"

Amendamentele depuse de parlamentari la cele două legi pe care Guvernul şi le va asuma nu vor trece în şedinţa de Guvern de astăzi, iar singura soluţie a Opoziţiei pentru a „taxa" planul Guvernului rămâne moţiunea de cenzură. „Guvernul nu a acceptat niciun amendament care să modifice pe fond cele două proiecte de legi. Guvernul susţine în continuare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu pensiile şi salariile, precum şi eliminarea pensiilor de lux", a declarat sâmbătă seara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Parlamentarii au depus 43 de amendamente la cele două legi - 25 care vizează legea privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar, iar 18 pe cea referitoare la domeniul pensiilor. Cele mai multe vin însă chiar din partea partidelor de Coaliţie - PDL, UNPR şi UDMR au propus modificări care vizează mai ales reducerea pensiilor. „Am depus mai multe amendamente care prevăd ca pensiile mai mici de 1.000 de lei să nu fie afectate, reducerea de 25% în cazul bugetarilor să se aplice la fondul de salarii, iar această măsură să fie aplicată şi pentru companiile de stat", a declarat Liviu Câmpanu, senator UNPR.

Remaniere sau modificări?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri că atât scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, cât şi cele două legi ar trebui asumate de Guvern în forma în care chiar el le-a prezentat.

Mai mult, aseară, pe ultima sută de metri înaintea asumării, şeful statului i-a convocat la o şedinţă pe toţi parlamentarii PDL pentru a-i mobiliza. Potrivit unor surse politice, Băsescu a programat acestă întâlnire cu un singur scop: să le transmită aleşilor PDL că, dacă nu vor dovedi solidaritate, iar Guvernul Boc va cădea, nu va mai valida un Cabinet din care să facă parte formaţiunea democrat-liberală.

Preşedintele le-ar fi reproşat miniştrilor care fac parte şi din conducerea partidului că nu au avut întâlniri cu parlamentarii PDL pentru a le explica situaţia economică actuală. La discuţiile de aseară, care au avut loc la Palatul Snagov, au participat şi miniştri ai Cabinetului Boc.

Înainte de începerea întâlnirii, unii parlamentari PDL se aşteptau ca preşedintele Traian Băsescu să fie mai flexibil în privinţa planului de austeritate şi chiar aduceau în discuţie o posibilă remaniere.

„Ne aşteptăm să fie rediscutate unele măsuri, iar unii colegi să aibă curajul să propună renunţarea la ele. O remaniere ar fi bine venită în acest context", a declarat deputatul William Brânză.

De partea cealaltă, Cristian Boureanu, vicepreşedinte PDL, a afirmat că în cadrul întâlnirii nu se vor lua decizii majore. „Va fi doar o discuţie pe măsurile propuse. Nu cred că vor exista modificări şi nu e normal să se schimbe ceva", a spus Boureanu. Reprezentanţii PDL au venit la întâlnirea cu preşedintele în maşini cu geamuri fumurii şi cu hainele de gală pe umeraşe.

Ce se reduce şi de când

Scad cu 25%:
- salariile şi soldele fiecărui bugetar, plus sporurile şi indemnizaţiile
- compensaţiile lunare pentru chirie
- alocaţiile pentru hrană
- salariile preoţilor
- renta viageră a sportivilor
- indemnizaţiile acordate academicienilor
Tăierile de salarii se aplică din momentul publicării legilor în Monitorul Oficial (M.O.), previziunile indică a doua jumătate a lunii iunie.

Scad cu 15%:
- toate pensiile, inclusiv cele de urmaş. Tăierea se face prin reducerea punctului de pensie de la 732,8 lei, cât este acum, la 622,9 de lei
- indemnizaţiile de şomaj
- subvenţiile pentru angajarea şomerilor din categoriile defavorizate
- indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani
Reducerea şi recalcularea pensiilor se aplică de la 1 iunie, dacă legile nu sunt publicate în M.O. după 15 iunie.

Dispar:
- pensiile speciale
- trusoul pentru nou-născuţi
- ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
- biletele de tratament pentru pensionari
- facilităţile de transport pentru profesori şi pensionari
Măsurile se aplică odată cu tăierea pensiilor, cel mai probabil de la 1 iunie.

Nu se reduc:
- pensia socială minimă (350 de lei)
- salariul minim pe economie (600 de lei)
- Venitul Minim Garantat
- alocaţia de stat pentru copilul până la doi ani (200 de lei)
- alocaţia de stat pentru copilul de peste doi ani (42 de lei)
- indemnizaţiile pentru persoane cu handicap grav

Alte schimbări:
- până la sfârşitul anului sunt suspendate pensionările anticipate şi anticipate parţial
- în 30 de zile de la publicarea legilor în M.O. vor fi recalculate pensiile speciale, iar în cinci luni, cele ale militarilor, poliţiştilor şi gardienilor din penitenciare
- pensiile speciale (ale magistraţilor, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, aviatorilor civili, personalului Curţii de Conturi, funcţionarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanţe) vor fi recalculate ca pensii obişnuite, nu ca 70 -85% din veniturile ultimei luni.

„Defectorii" îi dau bătăi de cap premierului

Social-democraţii ar putea decide, în şedinţa de azi a conducerii, să depună separat cele două moţiuni de cenzură prin care speră să doboare Guvernul Boc. Astfel, o moţiune ar putea fi depusă chiar azi, imediat după ce procedura asumării răspunderii va fi îndeplinită, sau mâine, urmând ca a doua moţiune să fie înaintată după o zi sau două, dar fără a se depăşi intervalul de trei zile prevăzut în Constituţie.

PSD ar putea recurge la o astfel de strategie în încercarea de a maximiza şansele demersului său, dat fiind că moţiunile vor fi dezbătute în şedinţe diferite, iar raportul de forţe dintre Putere şi Opoziţie s-ar putea schimba de la o zi la alta.

Raportul de forţe

PSD şi PNL numără în prezent 212 parlamentari (fără senatorul social-democrat Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv) şi mai au nevoie de 24 de voturi pentru ca moţiunea să treacă. Paradoxal, cel puţin cinci voturi pro-moţiune ar putea fi date chiar de democrat-liberali.

Senatorul Georgică Severin şi deputatul Daniel Oajdea s-au declarat în favoarea demersului Opoziţiei, iar lor li s-ar putea alătura deputaţii PDL care au susţinut şi moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu: Gheorghe Ciobanu, Ştefan Drăgulescu şi Marius Dugulescu. Alte două-trei voturi ar putea apărea de la parlamentarii fără apartenenţă la vreun grup, iar cel puţin un vot pentru moţiune va veni şi de la independenţi, în ciuda asigurărilor date de generalul Gabriel Oprea, conform căruia aceştia vor vota împotrivă.

Deputatul Ioan Munteanu a declarat răspicat că va susţine moţiunea, iar surse politice susţin că exemplul său va fi urmat şi de alţi independenţi, printre care Tudor Ciuhodaru. Votul la moţiunea simplă iniţiată împotriva ministrului de Finanţe a scos la iveală că şi în rândul minorităţilor pot apărea "accidente". Premierul Emil Boc poate însă sta liniştit în privinţa UDMR, ai cărei reprezentanţi s-au angajat să voteze împotriva moţiunii.

Liderul PSD, Victor Ponta, a precizat că social-democraţii vor vota la moţiune "cu bilele la vedere". El a precizat că, în varianta în care Guvernul Boc va cădea, că social-democraţii nu sunt interesaţi să preia Puterea. "Nu vom intra la guvernare decât după alegeri anticipate, prin votul şi voinţa electoratului şi cu guvern PSD", a spus Victor Ponta.

În schimb, preşedintele liberal, Crin Antonescu, a afirmat, ieri, că este pregătit să îşi asume funcţia de premier, în condiţiile în care planul de guvernare al PNL ar fi adoptat. El a adăugat însă că nu acesta este actualul său scop politic.

Record

Guvernul Boc II a fost primul executiv demis, în ultimii 20 de ani, prin moţiune de cenzură. Cabinetul a fost demis la 13 octombrie 2009 după ce moţiunea iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată cu sprijinul parlamentarilor social-democraţi. Moţiunea a fost intitulată „11 împotriva României", de la numărul de membri ai Guvernului.

Comentariu: Aleşii sunt interesaţi să plece de la Putere înspre Opoziţie

Stelian Tănase, analist politic

În Parlament este o foială fără precedent la nivelul celor trei mari partide. Interesant este că fluxul este invers decât a fost până acum: parlamentarii sunt interesaţi să plece de la Putere înspre Opoziţie. Este vorba, de fapt, despre faţa şi reversul aceluiaşi proces, în condiţiile în care şi PDL a practicat politica de recrutări. Cei care pleacă sau îşi negociază plecarea din PDL nu sunt preocupaţi de faptul că electoratul suferă din cauza reducerilor asumate de Guvern, nu sunt oameni cu conştiinţă etică, ci doar preocupaţi că se scufundă corabia. Simt că PDL este perdant şi încearcă să-şi salveze locurile. În ciuda tensiunii din interiorul formaţiunii şi a tresăririlor de personalitate ale unor reprezentanţi, PDL rămâne disciplinat în faţa preşedintelui Traian Băsescu, cel care a anunţat măsurile anticriză.

Comentariu: PDL şi-a luat prin surprindere propriii parlamentari

PZoe etre, analist politic

Democrat-liberalii care se pregătesc să părăsească tabăra sunt conştienţi că nu prea poţi să ieşi pe stradă dacă faci parte din arcul guvernamental, odată reducerile asumate de Guvern. Nu doar tatăl premierului Boc ar putea să-i dea cu un ou în cap, care să fie şi fiert. Vârfurile din PDL au dovedit că au acţionat iresponsabil, au comunicat prost şi şi-au luat prin surprindere propriii parlamentari cu măsurile anticriză, iar unii dintre aceştia acum se revoltă. Oricum, în acest partid, liderii s-au îndepărtat chiar de colegii parlamentari. Dovadă că nu există nicio corelare între acţiunile Executivului şi cele ale parlamentarilor este şi faptul că unii democrat-liberali propun ca la moţiune de cenzură aleşii partidului să se abţină. În ciuda nemulţumirilor, democrat-liberalii îi vor rămâne suspuşi lui Băsescu, conştienţi că lui îi datorează ceea ce sunt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite