UPDATE Băsescu le-a spus parlamentarilor PD-L că premierul a fost sabotat de propriul Cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înainte ca Guvernul să-şi asume responsabilitatea în faţa Parlamentului pentru măsurile de austeritate, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Snagov cu premierul Emil Boc, cu membrii Guvernului şi cu aproape 200 de membri PDL.

UPDATE 22.40 Preşedintele le-a spus parlamentarilor PDL că premierul Boc a "fost sabotat de propriul Cabinet", explicând că "niciuna din măsurile de restructurare a ministerelor şi structurilor guvernamentale anunţate de prim-ministru nu au fost puse în aplicare", au declarat suse democrat liberale pentru agenţia Mediafax.

Preşedintele a mai spus, conform surselor citate, că ziua în care a anunţat măsurile de austeritate a fost "cel mai greu moment" din viaţa sa politică" şi că el a ales "să guverneze pentru ţară".

UPDATE 22.16 Potrivit oamenilor care au relatat din interiorul şedinţei, Traian Băsescu a ţinut un "discurs impresionant" şi le-a spus democrat liberalilor prezenţi că ei sunt cei care trebuie să adopte primii măsurile de austeritate, să dea un exemplu şi să elimine din agenţiile guvernamentale şi din Ministere pe cei care au salarii mari nejustificate.

Preşedintele a subliniat că o criză politică este de nedorit în acest moment în ţară şi şi-a manifestat nemulţumirea faţă de întârzierea cu care au fost luate măsurile de austeritate.

Din cei 178 de parlamentari convocaţi la şedinţă au lipsit 26.

UPDATE 22.05 S-a încheiat întâlnirea de la Snagov dintre Traian Băsescu, cabinetul Boc şi parlamentarii PDL, care s-a ţinut cu uşile închise. Până acum niciun demnitar nu s-a oprit pentru declaraţii de presă.

UPDATE 19.55 Traian Băsescu, cabinetul Boc şi parlamentarii PDL discută de 3 ore despre legile pe care Guvernul îşi va asuma mâine răspunderea în Parlament. La începutul întâlnirii nu s-au făcut declaraţii.

UPDATE 19.15 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Palatul Snagov. Niciun participant la întâlnire nu are voie să-şi ţină telefonul deschis. Preşedintele a sosit la întâlnire la bordul unui autoturism Dacia Logan, pus la dispoziţie de SPP. Printre miniştrii Cabinetului prezenţi la întâlnire se află ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Şedinţa are loc înainte ca mâine Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament asupra măsurilor de austeritate. În cazul în care măsurile de austeritate nu trec şi Executivul este demis prin moţiune de cenzură, atunci PDL va trebui să treacă în opoziţie.

"Preşedintele este aşteptat la această întâlnire pentru a le transmite parlamentarilor PDL un mesaj ferm, şi anume că, în opinia sa, ori susţin măsurile de austeritate promovate de Guvern prin angajarea răspunderii şi votează împotriva moţiunilor de cenzură, ori Executivul va fi demis prin aceste moţiuni, iar PDL nu va mai avea ca variantă decât să treacă în opoziţie", au declarat surse politice, citate de Mediafax.

Guvernul nu a acceptat niciun amendament de fond la proiectele de legi pentru care îşi va angaja răspunderea şi susţine în continuare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu salariile şi pensiile, precum şi eliminarea pensiilor de lux, a spus aseară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Anterior, surse politice au afirmat că Guvernul a efectuat mai multe simulări de reducere a altor cheltuieli în locul diminuării pensiilor cu 15%, precum scăderea cotei defalcate din TVA pentru autorităţile locale, dar nu a identificat soluţia optimă, o variantă fiind şi acordarea în 2011 a unor sume compensatorii pentru pensionari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite