Băsescu vrea impozit pe pensii / "Nu putem fi de acord" a fost reacţia preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu (foto) a declarat că nu este un susţinător al creşterii TVA, comentând că soluţia Guvernului nu rezolvă problemele României pe termen mediu.

UPDATE 15.59 „Altă cale de a continua genocidul împotriva pensionarilor”

Preşedintele Federaţiei „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, consideră nedreaptă impozitarea pensiilor, pentru că nu este vorba de venituri: „Pensia nu reprezintă un venit, ci un drept câştigat într-o viaţă de muncă şi prin contribuţiile pe care le-am plătit de-alungul activităţii, la fondul de pensii”.

Cojanu crede că actuala Putere practică o politică de prigoană a pensionarilor: „Dacă s-a văzut că nu a fost posibilă aplicarea reducerii cu 15% a a pensiilor, au găsit altă cale de a continua genocidul pornit împotriva pensionarilor”.

Preşedintele Federaţiei „Unirea” este convins că urmează vremuri grele pentru această categorie socială, chiar dacă a picat tăierea pensiilor cu 15%. „Preţul medicamentelor a crescut şi de şapte ori, la iarnă se dublează întreţinerea, toate aceste politici sociale sunt împotriva pensionarilor”, spune Dumitru Cojanu.

UPDATE 12.39 Declaraţia Preşedintelui a stărnit reacţii virulente. Contactat de "Adevărul", Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor a declarat, ca reprezentant al pensionarilor, că nu poate fi de acord cu impozitarea enunţată de Traian Băsescu. De asemnea, acesta susţine că pensionarii au devenit obiect de dispută politică şi că li s-a pus în cârcă vina pentru majiorarea TVA-ului.

„Pe calea impozitării, aşa cum vrea domnul preşedinte Băsescu, se caută să se obţină ceea ce nu s-a reuşit prin propunerea de diminuare cu 15% a pensiilor. Nu putem fi de acord. Reamintim că unele pensii sunt deja impozitate. Cel mai deranjant lucru este că noi, pensionarii, am devenit obiect de dispută politică", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor.

"Ni se spune mereu că pensiile au fost majorate în condiţiile în care nu erau bani la bugetul asigurărilor sociale. Acum, indirect, tot noi suntem de vină pentru majorarea TVA-ului cu cinci procente.  În opinia noastră, se puteau găsi alte soluţii. De pildă, noi cerem de ani de zile să se reducă aparatul birocratic în România. În plus, sunt peste 200.000 de firme private, dar şi mari companii de stat precum CFR-ul sau cea din Valea Jiului care nu şi-au plătit de ani de zile datoriile către bugetul asigurărilor sociale", a adăugat Preda Nedelcu.

Vă imaginaţi acum ce înseamnă impozitarea cu 16% a tuturor pensiilor? Unu, că ieşim mai rău decât dacă ne luau 15% şi doi că nu e corect ca indiferent de valoarea pensiei să plăteşti acelaşi impozit. Măcar să se renunţe la cota unică. Săptămâna viitoare se va întruni Consiliul Naţional la nivel de federaţie şi vom avea propriul nostru răspuns referitor la intenţia preşedintelui”, a mai spus revoltat preşedintele Federaţiei.

Băsescu  vrea  impozit  pe pensii

„Nu sunt un susţinător al creşterii TVA. A fost o greşeală, pentru că Guvernul nu a operat exact acolo unde este cancerul în buget", a spus ieri şeful statului la Radio România Actualităţi (RRA).

Citiţi şi:

Când strânsul curelei se transformă în ştreang / Se adeveresc previziunile economistului Paul Krugman?
Emil Boc ar fi preferat impozitarea tuturor pensiilor cu 16% în locul majorării TVA cu 5%

Băsescu a pledat pentru impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor.

„Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul să nu vină cu o altă măsură de genul mărim TVA cu câteva procente şi să nu introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a declarat şeful statului.

În opinia lui, judecătorii Curţii Constituţionale au luat decizia legată de reducerea pensiilor abordând speţa politic, nu constituţional. Băsescu a mai spus că Parlamentul este vinovat pentru creşterea TVA, pe motiv că a atacat legile austerităţii la Curte.

Băsescu s-a referit şi la situaţia din Ministerul Transporturilor, care nu a atras nicio finanţare europeană din cauza incompetenţei angajaţilor "arhiselecţionaţi".

"Este o incompetenţă consistentă, pe care nu o reproşez ministrului Radu Berceanu, lui îi pot reproşa doar uşurinţa cu care spune «nu am bani»", a mai comentat Băsescu.

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite