Emil Boc ar fi preferat impozitarea tuturor pensiilor cu 16% în locul majorării TVA cu 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a cerut din nou luni partenerilor din Coaliţie impozitarea cu 16% a tuturor pensiilor, deoarece acest lucru ar duce la o creştere a taxei pe valoare adăugată mai mică de cinci procente, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Propunerea a fost respinsă de teama presiunii sociale şi unei posibile noi decizii de neconstituţionalitate.

"Premierul a solicitat în Coaliţie, înainte să anunţe majorarea TVA, impozitarea cu 16% a tuturor pensiilor, considerând că această măsură, combinată cu altele, ar fi permis o creştere a TVA cu mai puţine puncte procentuale. Propunerea a fost supusă la vot în Biroul Permanent Naţional al PDL de vineri, dar a fost respinsă . Luni dimineaţa, în Coaliţie, premierul a cerut iar sprijin din partea partenerilor de guvernare, dar propunerea a fost respinsă din nou, din cauza presiunii sociale anticipate", susţin surse guvernamentale, citate de Mediafax.

După ce Curtea Constituţională a declarat că recucerea pensiilor cu 15% nu respectă Legea Fundamentală, Executivul a decis în şedinţa de sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%. Majorarea TVA a fost inclusă în ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicată luni în Monitorul Oficial.

Decizia Guvernului a fost precedată de o reuniune a Coaliţiei, în care au fost analizate diferite variante de creştere a TVA.

Potrivit Mediafax, printre variantele luate în calcul de Guvern înainte de majorarea TVA a fost impozitarea pensiilor sub 1.000 lei. Dar ideea ca şi aceste venituri ale pensionarilor să fie taxate nu a fost agreată de către liderii partidelor care susţin PDL, aceştia refuzând să îşi asume răspunderea politică pentru o astfel de măsură.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite