Băsescu, la Bruxelles: "Cine crede că se poate utiliza limbaj dublu, una să spui acasă şi alta la Bruxelles, se înşală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu se află, vineri, la Bruxelles, fiind prima vizita în afara ţării după reinstalarea sa la Cotroceni.

UPDATE 17.25: Băsescu: "Cine crede că se poate utiliza limbaj dublu, una să spui acasă şi alta la Bruxelles, se înşală".

"Instituţiile statutlui român au REZISTAT presiunilor politice. Statul de drept este o realitate care trebuie reconfirmată în România. Nu prin vorbe, ci prin fapte, acţiuni politice şi declaraţii corecte. Liderii UE au ridicat problema, luând notă de declaraţiile frecvente care au fost atacuri la justiţie. Modul cum se comportă acum structurile justiţiei române probează faptul că deja e prea târziu să pui justiţia sub control politic. Sper ca realităţile din ţară să confirma acest lucru".

Liderii de la Bruxelles, îngrijoraţi de cadrul legal stabil: „Este vorba despre schimbarea legislaţiei pentru atingerea obiectivelor politice şi am înţeles că se referă la OUG care au generat blocarea CCR sau a Avocatului Poporului. Apelul Bruxelles-ului a fost la responsabilitate politică. În mod deosebit, preşedintele Barroso m-a asigurat că România va beneficia de o supraveghere atentă a statului de drept"

TEME ECONOMICE

Despre situaţia economică a României: „Situaţia e în proces de îmbunătăţire, dar încă nu putem spune că am ieşit din criză, Grecia fiind punctul nodal a situaţiei de risc în care se află zona euro. Speranţa pe care a exprimat-o preşedintele Van Rompuy este că în octombrie va fi un moment de cotitură privind situaţia din Grecia

SCHENGEN

Traian Băsescu: „Am menţinut poziţia pe care am sublinat-o. Accesul în Schengen este o problemă tehnică. Am exprimat convingerea ca cel mai târziu în decembrie să avem o dată pentru aderarea la Schengen. Este un termen realist, dacă nu în octombrie, cel târziu în decembrie să avem o dată”.

PROBLEMA ŢIGANILOR

Băsescu, despre discuţia cu Viviane Reding: „Ne asumăm responsabilitatea pentru cetăţenii noştri, dar trebuie să avem în vedere soluţii la nivel european, pentru că nimeni nu le poate interzice să circule liber”.

SITUAŢIA INTERNĂ

Băsescu: "Cei de la Bruxelles cunosc perfect situaţia din România. De aceea fac un apel la politicieni. Avem toţi resposabilitatea de a repara ce s-a stricat, credibilitatea României ca stat membru UE şi ca stat de drept”.

MONEDA UNICĂ

Băsescu despre aderarea României la euro în 2015:Eu am discutat cu guvernatorul BNR înainte de a pleca. M-am adresat instituţiei pricepute. Opţiunea guvernatorului băncii este să fim în interiorul Uniunii Bancare din cauza procentului de 85% din sistemul bancar românesc acoperit de bănci din zona euro”.


UPDATE 16.03 Comisia Europeană îi va trata pe Victor Ponta şi pe Traian Băsescu la fel, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

UPDATE 15.40 Încep discutiile preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy cu preşedintele Traian Băsescu

UPDATE 14.00  Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a spus, vineri, preşedintelui Traian Băsescu, la finalul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Bruxelles, că toate forţele politice din România ar trebui să acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politică şi instituţională. Citeşte aici mai multe!

UPDATE 12. 45 
Întrevederea preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a încheiat. Discuţiile au durat aproximativ o oră. Niciunul dintre cei doi oficiali nu a susţinut, la final, o declaraţie de presă.

La întrevederea celor doi oficiali au avut acces numai cameramanii şi fotografii oficiali, pentru o ilustraţie la începutul întâlnirii. Aşezându-se la masa discuţiilor din biroul preşedintelui Comisiei Europene, Barosso a mărturisit că nu are condiţii de lucru la fel de „impresionante" ca ale preşedintelui României.

Delegaţia de presă nici nu a mai a ajuns la sediul Comisiei Europene, fiind condusă de la aeroport direct la Consiliul European, unde va avea loc întrevederea de la ora 18.30 (ora României) cu preşedintele Herman Van Rompuy, urmată apoi de o declaraţie de presă a preşedintelui Băsescu, aproximativ o oră mai târziu, transmite Mediafax.

La ora transmiterii acestei ştiri, este programată începerea întrevederii lui Băsescu cu comisarul pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding.

UPDATE 12. 01 
La această oră, Traian Băsescu discută cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UPDATE 11.17  Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles pentru vizita de lucru, potrivit Mediafax.

Şeful statului va avea convorbiri cu preşedintele Barroso începând cu ora 12.30 (ora României), urmate de întâlnirea cu comisarul Reding în jurul orei 15.30, iar întrevederea cu Van Rompuy va avea loc la sediul Consiliului European, la ora 18.30.

Băsescu urmează să se întâlnească cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene Herman Van Rompuy, cu preşedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso şi cu comisarul pe Justiţie Viviane Reding. Pe agenda de lucru se regăsesc probleme de actualitate pentru ţara noastră.

„Vizita o fac la solicitarea mea, am considerat necesar să discut câteva din problemele de actualitate pentru România.
E categoric în desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi procese particulare de interes pentru România pe care doresc săle discut cu cei trei înalţi demnitari“, a explicat Băsescu.

Printre altele, discuţiile se vor axa pe proiectul de cercetare ELI, abrevierea de la Extrem Light Infrastructure, derulat de Institutul de Fizica Nucleara de la Măgurele şi pe problema romilor. De asemenea, se va relua discuţia privind extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite