Băsescu de la Bruxelles: „Trebuie să reparăm credibilitatea României ca stat membru UE şi ca stat de drept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a primit de la liderii europeni cu care s-a întâlnit astăzi un mesaj clar care se referă la responsabilitatea clasei politice. Acelaşi mesaj îl va primi şi premierul Victor Ponta care va veni luni la Bruxelles.

Şeful statului a declarat că niciun politican român care una declară presei străine şi alta spune sau face la Bucureşti „nu păcăleşte pe nimeni":  „Cei de la BRUXELLES cunosc perfect situaţia din România. De aceea fac un apel la politicieni. Avem toţi resposabilitatea de a repara ce s-a stricat: Credibilitatea României ca stat membru UE şi ca stat de drept".

De asemenea, Băsescu a precizat că a transmis liderilor de la Bruxelles faptul că orientarea politică a României este spre Vest. Întrebat de ce era nevoie de o astefl de precizare, şeful statului a făcut trimitere la unele declaraţii ale fostului ministru de externe Andrei Marga fără să-l numească direct

"Am avut un ministru de externe care o lua prin alte ...azimuturi numai spre Uniunea Europeană şi Washington nu", a spus Băsescu. „De aceea spun, preventiv: toată clasa politică românească este orientată spre Vest.", a adăugat şeful statului.

Potrivit acestuia cele mai mari îngrijori ale liderilor europeni cu care s-a întâlnit astăzi, la cererea sa, preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso, vicepreşedintele Viviane Reding şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, au fost legate de respectarea statului de drept în România.

Băsescu a precizat că le-a transmis celor trei următorul mesaj: Instituţiile statutlui român au REZISTAT presiunilor politice. Statul de drept este însă o realitate care trebuie reconfirmată în România. Nu prin vorbe ci prin fapte, acţiuni politice şi declaraţii corecte, a spus Băsescu.

„Liderii UE au ridicat problema independenţei justiţiei luând notă de declaraţiile frecvente care au fost interpretate drept atacuri la justiţie. Modul cum se comportă acum structurile justiţiei române probează faptul că deja e prea târziu să pui justiţia din Româniasub control politic. Sper ca realităţile din ţară să confirme acest lucru", a precizat şeful statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite