BEC anunţă rezultatele finale la ora 10.30. Rămâi pe Adevarul.ro pentru a afla cifrele referendumului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central va anunţa, astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la ora 10.30, rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie, privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

UPDATE  46, 24% din persoanele înscrise pe listele electorale au partcipat, duminică, la referendum. BEC a anunţat că 87,52% din electori au votat pentru demiterea preşedintelui, în timp ce 11,15% s-au împotrivit. De asemenea, s-au contabilizat 111.842 de voturi nule, reprezentând 1,32%.

Bec a anunţat, luni, după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secţiile de votare, că participarea la referendum a fost de 46,23%, iar, dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a precizat că, potrivit acestei centralizări, numărul participanţilor a fost de 8.455.336, ceea ce reprezintă 46,23%. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" este de 7.400.508, adică 87,52%, iar cele de la răspunsul "NU" - 943.031 - 11,15%, iar 111.797 au fost voturi nule, reprezentând 1,32%.

USL a intrat în război cu etnicii maghiari

Cum ajunge Băsescu înapoi la Cotroceni

Potrivit procedurii, BEC va trimite astăzi procesul-verbal cu rezultatul referendumului la Curtea Constituţională.

Judecătorii Curţii Constituţionale se vor reuni într-o şedinţă specială şi vor studia actele venite de la Biroul Electoral Central, dar şi sesizarea prin care USL cere validarea referendumului, fapt echivalent cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Armele USL împotriva lui Traian Băsescu

Potrivit legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, deciziile referitoare la validarea unui referendum se iau cu o majoritate de două treimi din voturi, adică şase din nouă judecători trebuie să se pronunţe la fel.

Decizia Curţii Constituţionale va fi trimisă ulterior Parlamentului.

Parlamentul are dreptul de a decide calea de urmat, potrivit unei reglementări validate, recent, de Curtea Constituţională. O asemenea hotărâre este pur formală, pentru că, dacă Parlamentul ar da un verdict diferit de cel al Curţii, hotărârea ar ajunge tot pe masa magistraţilor constituţionalişti.

Nu există nicio reglementare privind termenul în care Parlamentul trebuie să se întrunească.

Monica Macovei despre contestarea la CCR a rezultatului referendumului: Şansele USL sunt nule

După ce a sabotat recensământul, Şova vrea să-l folosească

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite