După ce a sabotat recensământul, Şova vrea să-l folosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova
Dan Şova

Senatorul PSD Dan Şova (foto) a fost vârful de lance al celor care anul trecut au sabotat recensământul, îndemnându-i pe oameni să nu se lase număraţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai mult, Şova a refuzat să completeze formularele de la Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2011, ceea ce înseamnă că liderul USL care cere acum folosirea datelor recensământului pentru stabilirea cvorumului este unul dintre cetăţenii care nu au fost număraţi în populaţia României.

„Recensământul este ilegal"

Iată ce declara senatorul Dan Şova pentru „Adevărul", anul trecut, în ultima zi a recensământului, încercând să justifice faptul că nu s-a recenzat: „Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi".

Dan Şova nu este însă singurul politician care a boicotat recensământul, la vremea respectivă. Declaraţii asemănătoare, menite să-i panicheze pe oameni şi să-i facă să le închidă uşa în nas operatorilor, a făcut şi actualul premier, Victor Ponta, precum şi un fost premier, acum în puşcărie, Adrian Năstase. Nici ei nu s-au recenzat.

După ce au îndemnat populaţia la „boicotarea" recensământului, liderii USL au descoperit acum că el le-ar putea fi de folos la stabilirea unui cvorum mai mic la referendum.

Aberaţii statistice

Efectele acestei campanii de dezinformare s-au văzut în rezultatele provizorii ale recensământului, unde lipsesc o mulţime de români. Situaţia cea mai stranie apare în Capitală, unde INS se aştepta la subdeclarare mare, dar nu masivă, aşa cum s-a întâmplat. Capitala a ieşit la recensământ cu o populaţie de numai 1,678 milioane de locuitori, deşi la Evidenţa Populaţiei există 2,2 milioane de locuitori cu acte, cărţi de identitate sau vize.

Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, avem în străinătate, plecaţi pentru mai mult de 12 luni sau de mai mult de 12 luni, 910.264 de persoane. Reamintim că Recensământul 2011 a fost făcut după regulile Comisiei Europene, stabilite de Eurostat (biroul de statistică al Comisiei) şi s-a desfăşurat în toate statele UE.

La final, se vor compara în oglindă datele din statele europene, iar numărul de mai sus, 910.264 de persoane plecate la muncă sau la studii în străinătate, trebuie să se reflecte în statistica de la recensămintele celorlalte ţări din Uniune. Ei bine, Spania a spus deja, în rezultatele provizorii ale recensământului, că au peste 900.000 de locuitori, iar în Italia au fost număraţi aproape 900.000 de alţi români.

Listele permanente

Listele permanente de alegători sunt întocmite de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), singura instituţie care are situaţia tuturor românilor cu domiciliul în România. Aşa se întâmplă în toată lumea.

"Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi."
Dan Şova senator PSD

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite