Băsescu, după întâlnirea cu oficialii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale: "Analizăm diminuarea numărului de taxe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional au convenit, ieri, asupra noilor ţinte şi măsuri care vor fi întreprinse în perioada următoare, stipulate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul de tip preventiv. Preşedintele Traian Băsescu a prezentat concluziile oficialilor FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, privind evaluarea acordului, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Pal

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început discursul declarând că se va limita la câteva elemente de interes public stabilite cu oficialii FMI, CE şi BM. "Premierul Emil Boc va intra în detalii mâine, eu vă prezint doar concluziile discuţiilor de astăzi", a precizat Traian Băsescu.

"S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat, România este într-un proces de creştere, iar evaluarea pentru 2011 se menţine - 1,5%, urmând ca în 2012 să fie 3,7%", a spus Băsescu, explicând că a intervenit o reducere de la 3,9% la 3,7% pe fondul evoluţiilor internaţionale.

"O prioritate în acţiunea guvernamentală rămâne revederea sistemului de taxe. N-aş vrea să se înţeleagă mărirea taxelor, ci urmează să analizăm cu experţii FMI şi UE diminuarea numărului de taxe în Codul Fiscal viitor. Sperăm să încheiem lucrarea până la sfârşitul anului."

"S-a constatat un lucru îmbucurător. Deficitul de cont curent se mentine la sub 5%. Aceeaşi perspectivă este valabilă şi pentru 2012. Asta înseamnă că România începe să devină competitivă."

"Sectorul bancar este bine capitalizat. Deci, din punct de vedere al băncilor care funcţionează în România, nu există riscuri, Trebuie însă să urmărim cu atenţie evoluţiile acestor bănci în raport cu băncile mamă, lucru pe care Banca Naţională îl face foarte bine în momentul de faţă."

"FMI, CE şi BM au constatat rezultate privind ţintele cantitative şi agenda reformelor structurale. Toate obiectivele au fost atinse, mai puţin arieratele la întreprinderile de stat. Ele s-au stabilizat în trimestrul al II-lea (din 2010, n.r.), dar nu au început să fie diminuate."

"Deficitul pe primele şase luni ale anului se încadrează în cifrele convenite cu cele trei instituţii (FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, n.r.), fiind chiar mai mic decât cel prognozat. Aceasta se datorează a doui factori pozitivi şi unul negativ. Cei doi pozitivi sunt o realizare a veniturilor cu puţin peste cele prognozate iar cheltuielile au fost mai mici decât cele cuprinse în buget. Cel negativ vizează nerealizarea integrală a investiţiilor."

"Am ajuns la o înţelegere în cursul misiunii: deficitul pe care ni-l asumăm pentru 2012 să nu mai fie 3% pe cash, ci 3% ESA, adică 2,5-2,7% pe cash, îÎn functie de ce se va constata când vor fi evaluate toate instituţiile de stat."

Băsescu: Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, totodată, Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate până când nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, deşi în prezent este subfinanţat.

"Sistemul de sănătate este subfinanţat din cauza contribuţiei mici pe care o au salariaţii la fondul de sănătate şi a numărului mic de contributori în raport cu numărul de utilizatori ai sistemului." Citeşte mai multe AICI

Băsescu: România şi-a îmbunătăţit foarte mult credibilitatea. Statul se finanţează mult mai ieftin

"România se finanţează mult mai ieftin", iar credibilitatea statului român s-a îmbunătăţit considerabiă, în urma programelor aplicate în 2009 şi în mod deosebit în 2010 şi 2011, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. Citeşte mai multe AICI

Apel la seriozitate din partea partidelor politice. "Nu este tolerat populismul"

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".

"Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în Uniunea Europeană, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate."

"Chiar mă distram - mă distram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri... Apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României - ruperea echilibrelor fragile în care ne aflăm şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populaţiei... Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut - că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeritate -. Nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit. Şi din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi implicit revenirea la o situaţie dificilă."

*****

Preşedintele Traian Băsescu a primit, duminică, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

"Vă mulţumesc foarte mult pentru asistenţa competentă şi pentru evaluarea competentă a acordului pe care îl avem", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la începutul întâlnirii. La rândul său, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a apreciat colaborarea cu Guvernul drept excelentă.

Reprezentantul Băncii Mondiale, István Székely, a afirmat că, în prezent, există dovezi că România are o economie bine condusă, în comparaţie cu alte ţări, ceea ce este un semnal bun.

Citeşte şi:
Autorităţile române şi FMI au stabilit sâmbătă măsurile ce vor fi luate în viitorul apropiat

Surse guvernamentale ale Mediafax au declarat, sâmbătă, că autorităţile române şi misiunea FMI au convenit asupra măsurilor care vor fi întreprinse în perioada următoare, iar rezultatele evaluării acordului de tip preventiv vor fi prezentate astăzi după-amiază preşedintelui Traian Băsescu.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferinţă de presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite