Băsescu: Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate - a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică, după întâlnirea cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

Şeful de stat a atras atenţia că Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate până când nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, deşi în prezent este subfinanţat.

Citeşte şi:
Băsescu, după întâlnirea cu oficialii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale: "Analizăm diminuarea numărului de taxe"

Băsescu: România şi-a îmbunătăţit foarte mult credibilitatea. Statul se finanţează mult mai ieftin

"Faptul că s-au închis nişte spitale care nu erau performante şi care nu puteau garanta niciun fel de siguranţă pacientului nu înseamnă miezul reformei în sistemul de sănătate", a afirmat preşedintele României, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Palatul Cotroceni după întâlnirea cu oficialii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

"Sănătatea va primi 300 de milioane, îndeosebi pentru a acoperi arieratele unor spitale şi mai pot beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii anumitor paşi, adică exact comportamentul pe care îl avea FMI faţă de România când trăgeam tranşele fiecare trei luni. Sistemul de sănătate mai primeşte o tranşă de bani în afara celor 300 de milioane dacă se întâmplă un pas, a doua tranşă şi a treia dacă se întâmplă şi alţi paşi. Numai în aceste condiţii", a afirmat Băsescu.

Subfinanţarea sistemului de sănătate, explicată de Traian Băsescu

Şeful de stat a precizat că sistemul de sănătate este subfinanţat din cauza contribuţiei mici pe care o au salariaţii la fondul de sănătate şi a numărului mic de contributori în raport cu numărul de utilizatori ai sistemului.

"Dar asta nu înseamnă că putem accepta ideea lipsei de control asupra sistemului de sănătate. Am observat campania declanşată de unii interesaţi, alţii voluntari, pentru că tot e o ocazie să spui lucruri despre guvern şi preşedinte, dar nu va ceda nimeni. Până când nu se pun cheltuielile din sănătate sub control nu ne putem gândi în mod serios la mărirea bugetului sănătăţii pentru că nu este un buget care provine doar din contribuţii. Trebuie să luăm bani şi de la investiţii ca să ducem la sănătate. Şi îi vom lua doar dacă se pun cheltuielile sub control", a adăugat şeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite