70% din medici vor să plece în străinătate / O să rămânem cu un medic la 2.000 de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea salariilor cu 25% îi determină pe tot mai mulţi medici să plece din ţară. Un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”arată că aproximativ 70 % dintre salariaţi iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă.

UPDATE: Specialiştii susţin că exodul medicilor va dura 20 de ani de acum încolo, ceea va duce la o lipsă acută de servicii medicale de calitate. Profilul celor care pleacă: au între 30 şi 39 de ani şi 10 ani de vechime în specialitate.

Statisticile oficiale arată că, în prezent, peste 6.000 de doctori din cei 40.000 câţi erau înregitraţi în România au părăsit deja sistemul sanitar. La aceştia se adaugă şi numărul asistentelor medicale aflate la muncă în străinătate, adică 6.800 din cele 120.000 asistente înregistrate.


Ceea ce înseamnă că un medic ar trebui să aibă în grijă peste 647de pacienţi, iar o asistentă medicală ar trebui să aibă în grijă peste 200 de români.
Dacă prognozele din studiul privind migraţia medicilor se adeveresc, România va ajunge să aibă aproximativ 10.200 de medici pentru 22 de milioane de oameni, ceea înseamă că un singur doctor va avea peste 2.000 de pacienţi.


Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a declarat că, de la 1 septembrie, va simplifica sistemul de acordare a acestor adeverinţe profesionale: solicitanţii îşi vor putea depune dosarele la direcţiile de sănătate judeţene unde domiciliază şi nu la MS ca până acum. “Nu mai vreau să văd în fiecare zi la uşa ministerului 10-15 oameni cerându-şi drepturile”, a explicat situaţia oficialul de la Sănătate. 


Migrează profesioniştii


Motivele care-i determină pe medicii să plece la muncă afară sunt în principal legate de salariile mari din Occident, de nevoia de a câştiga suficient pentru a-şi întreţine familia şi pentru a putea să-şi plătească datoriile.


Potrivit studiului comandat de Federaţia “Solidaritatea Sanitară”, procentul celor care sunt hotărâţi să plece la muncă afară e de 38%. Proporţia celor care vor este însă de peste 50%, dar există reticenţe legate de vârstă şi familie. Cei mai mulţi dintre cei care doresc să muncească în spitalele de afară sunt profesionişti, au între 30 şi 39 de ani, cu o vechime de peste 10 de ani în specialitate.

“Nu cunosc niciun caz de medic întors pentru că nu s-a adaptat professional”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.  El a adăugat că medicii care pleacă nu au de gând să se mai întoarcă: “Vor reveni doar dacă puterea va investi masiv în sistemul sanitar, astfel încât ei să poată face meseria pentru care s-au pregătit în facultate şi dacă veniturile lor ar ajunge în România să fie de trei ori cât salariul mediu  pe economie”.
Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, medicii care în 2009 au părăsit România au ales Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Germania şi Belgia.

Cercetarea mai arată că 30% dintre angajaţii din sistemul sanitar au făcut deja demersuri pentru a pleca sau urmează să le facă.

Chiar dacă asta nu înseamnă că toţi cei 30 la sută vor pleca efectiv să muncească în străinătate procentul poate fi considerat îngrijorător şi este posibil să afecteze sistemul în ansamblul său, arată federaţia.


67% dintre cei chestionaţi resimt o scădere a calităţii serviciilor medicale din cauza migraţiei.


Unul dintre motivele pentru care 30,4 % dintre medici vor să plece este remunerarea mult mai bună din spitalele din Occident.
Decizia finală de a pleca depinde în mare măsură de eliminarea sau atenuarea motivelor care împiedică migraţia, iar cea de a rămâne de o eventuală creştere a salariilor până la un nivel acceptabil.


Acest factor acţionează în mod constant şi îşi va păstra efectul atât timp cât vor exista diferenţele foarte mari între salarii. Pentru această categorie de salariaţi nu au efect măsurile politice pe termen scurt, intenţia de a pleca rămânând relativ constantă.

Spuneţi cum credeţi că va arăta sistemul sanitar peste 5 ani? Vom rămâne fără medici?

Citiţi şi:

BBC: "Sistemul sanitar românesc este în prag de colaps"

Brăila: „Mai bine slugă cu 700 de euro în Spania, decât dascăl cu 500 de lei în România”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite