Brăila: „Mai bine slugă cu 700 de euro în Spania, decât dascăl cu 500 de lei în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile renumite de voiaj sunt asaltate de cetăţenii care caută în lumea largă un loc de muncă mai bine plătit. Ca niciodată, cozile din anii din urmă ai comunismului s-au mutat de la uşile magazinelor alimentare la uşile agenţiilor de voiaj. Tot mai mulţi brăileni îşi caută norocul pe alte meleaguri. Slugă cu 700 de euro, nu dascăl cu 500 de lei. Este alegerea pe care o învăţătoare din Brăila a făcut-o pentru a nu mu

După ce le-au fost reduse salariile cu 25 la sută, mulţi bugetari au decist să ia drumul Occidentului, acolo unde munca lor este apreciată, spun ei, la adevărata ei valoare.

Citeşte şi:
"Nici plătită dublu nu aş munci în România"

Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania

Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010

Profesori, asistente medicale, oameni care au învăţat o viaţă întreagă pentru a avea un serviciu bine plătit în România pleacă, acum, unde văd cu ochii pentru a avea un trai decent. Ioana Olaru, de 23 de ani, s-a îmbarcat azi-noapte într-un autocar care va ajunge vineri la Madrid.

„Sunt învăţătoare şi cu salariul care îl am de la 1 iulie nu pot să plătesc nici transportul cu maxi-taxi la şcoala unde predau. Mă duc în Spania, în locul unei rude care îngrijeşte o familie de avocaţi şi care are doi copii. Ca să nu piardă locul de muncă m-a chemat pe mine să stau acolo timp de o lună. Sper ca în acest timp să găsesc şi eu de muncă, la fel, definitiv. Mai bine slugă cu 700 euro pe lună acolo decât calificată şi umilită cu 500 de lei în România!", ne-a declarat tânăra învăţătoare.

Agenţiile de turism şi de voiaj auto sunt asaltate de cereri, destinaţiile principale fiind nu doar Spania şi Italia, ca până acum, ci se constată şi o cerere sporită de bilete către nordul continetului.

image

„Aproape în exclusivitate cei care pleacă sunt oameni care merg la muncă în străinătate. Ceea ce este curios este că dacă în această perioadă în general se venea din străinătate, iar cursele de plecare erau relativ lejere, acum suplimentăn zilnic autocarele", ne-a declarat Angel Dumitriu, agent de turism la firma Atlassib.

Pleacă profesioniştii

„Tot ca un aspect demn de luat în seamă este faptul se simte o creştere a faptului că persoanele care cer bilete în ultima perioadă sunt oameni cu pregătire profesională destul de ridicată. Vin asistente medicale, medici tineri, chiar în număr foarte mare, profesori care spun că mai bine se duc chelneri în occident decât să fie batjocoriţi cu salarii de mizerie, în ţară", ne-a mai spus agentul.

Afluenţă de călători şi la Eurolines, firmă care asigură la rândul său curse regulate către toate marile oraşe europene.

image

„În general sunt oameni care solicită biletul la o dată fixă. Marea majoritate merge la muncă, doar rar, câte o persoană mai în vârstă care merge afară să-şi vadă copiii şi nepoţii. Am avut şi mulţi tineri care au spus că merg la muncă pe timpul verii în staţiunile din Spania, Franţa, Italia. Dar sunt foarte mulţi profesori, medici, asistente care pleacă din cauză că salariile, şi aşa mici, le-au fost reduse", ne-a spus Fănica Tudorescu, consultant turism la Eurolines.

„Fără cursele auto, am da faliment"

Afirmaţia aparţine lui Marian Prapagic, administratorul firmei TransMarin. Deşi este o agenţie de turism, în ultima perioadă a reuşit să supravieţuiască doar prin vânzarea de bilete de călătorie internaţională, în special pe linii auto. De fapt, brăilenii nu pleacă în vacanţă, ci la muncă.

„În perioada vacanţelor era aflux de la Vest la Est, acum se pleacă zilnic de aici şi încă în număr destul de mare. Am avut persoane care au zis că pleacă pentru o lună ca să ţină locul altcuiva care vine în vacanţă şi care sunt decise mai apoi să rămână în străinătate. Se pleacă pe capete", ne-a declarat administratorul TransMarin, Marian Prapargic.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite