Averile a 15 lideri sindicali sunt verificate de ANI. Bogdan Hossu: Este un ordin primit de sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Dumitru Costin,  Bogdan Hossu şi Vasile Marica
De la stânga la dreapta: Dumitru Costin, Bogdan Hossu şi Vasile Marica

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile a cincisprezece lideri sindicali, dorind să vadă dacă aceştia le-au dobândit în mod nejustificat. Printre cei vizaţi se numără: Vasile Marica, Bogdan Hossu, Dumitru Costin, Ion Albu, Marius Nistor, Gheorghe Isvoranu, Liviu Luca, Anton Hadăr, Marius Petcu, Vasile Lincu, Marian Gruia şi Ion Popescu, anunţă Antena 3.

CITIŢI ŞI:

Iată ce vile şi-au tras foştii conducători ai mişcării sindicale din Galaţi! VIDEO ŞI GALERIE FOTO

Iaşi: Liderul de sindicat Gheorghe Isvoranu: „Mă bucur că ANI o să-mi verifice declaraţia de avere goală“

Ce spun sindicaliştii despre verificările ANI

Marius Petcu: Voi continua să mă lupt pentru modificarea Legii ANI

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că ANI vizează incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea încrederi. El susţine că faptul că pe ordinea de zi a Senatului se află o iniţiativă legislativă referitoare la eliminarea liderilor sindicali din Legea ANI, poate însemna "presiunea şi intimidarea" celor care au avut această iniţiativă.

"Ei au vizat mai mult intrarea membrilor noştri de sindicat, pentru a ne pierde credibilitatea în faţa acestora. Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele", a explicat Preşedintele CNSLR-Frăţia.

"Noi am anunţat că luni se vor reuni toate birourile executive ale federaţiilor afiliate la cele cinci confederaţii şi vom anunţa proteste de amploare în două săptămâni. Şi ei vor acum să ne intimideze", a adăugat Marius Petcu.

El a complet că  introducerea liderilor de sindicat în Lege ANI "este aberantă", deoarece ei nu folosesc bani publici. "Voi continua să mă lupt pentru modificarea Legii ANI, astfel încât liderii sindicali să nu mai fie pe lista celor verificaţi de ANI", a spus preşedintele CNSLR-Frăţia

Dumitru Costin: Ce se întâmplă acum este o campanie de manipulare a opiniei publice pentru a scoate vinovaţi

Potrivit liderului BNS, Dumitru Costin, ANI este doar o unealtă în această campanie "a unor băieţi" care urmăresc să manipuleze opinia publică pentru a scoate vinovaţi toţi liderii sindicali în cazul corupţiei din vămi.

"Tot ce se întâmplă acum este o campanie absurdă de manipulare a opiniei publice, cu interferenţă masivă în sistemul vamal, vrând să demonstreze că tot ceea ce se întâmplă în vămi este generat de toţii liderii sindicali", a subliniat liderului BNS.

El a explicat că şi-a cercetat dosarul de la ANI şi a constatat că Agenţia s-a autosesizat în urma unui articol apărut anul trecut într-un tabloid care spunea că locuieşte într-o vilă şi conduce Dodge.

Anton Hadăr: ANI verifică doar liderii de sindicat care au deranjat puterea politică

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat că a primit două scrisori de la ANI. Anton Hadăr a explicat că în prima scrisoare i s-au solicutat documente care erau deja făcute publice pe site-ul "Alma Mater". El consideră că instituţia "îşi dă în petec", deoarece verifică doar liderii de sindicat care au apărut la televiziuni şi au deranjat puterea politică.

"Azi mi-a mai venit o scrisoare, dar acasă. Consider că este o sâcâială şi o intimidare. Prima scrisoare, venită la sediul federaţiei, era mai laconică, mi se cereau documente, iar în cea primită acum, acasă, sunt informat că s-a declanşat evaluarea averii dobândite împreună cu familia. Intimidarea nu-şi găseşte efectul în cazul meu pentru că nu am ce să ascund. Sunt profesor universitar, coordonator de doctorat, am fost director la şapte sau opt proiecte naţionale. Acum câştig foarte bine din proiecte pe fonduri europene, deci nu este vorba de bani de la buget, nu sunt în consilii de administraţie, iar de la sindicat nu iau mai mult de 400 de lei", a declarat Hadăr.

"Guvernul doreşte să nu aibă nicio opoziţie. Eu sunt pe listă pentru că am fost prezent mai des la televiziuni. Ei îşi dau în petec cu faptul că nu-s toţi liderii verificaţi. Se doreşte verificarea celor care au deranjat puterea politică. E trist ca un profesor universitar să fie târât prin birourui când toate documetele erau pe site. Puteau lua de acolo şi să fie mai eleganţi",
a mai spus Hadăr.

Vasile Lincu: Singura legătură între sindicaliştii verificaţi de ANI este că toţi au participat la proteste

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că singura legătură dintre cei 15 lideri sindicali verificaţi de ANI este faptul că toţi au participat la forme de protest în anul 2010.  El a explicat că a fost anunţat în 17 ianuarie de această verificare şi s-a dus personal la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), deoarece era singurul care nu era verificării.

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a spus despre controalele ANI că sunt perfect legale, atâta timp cât ele respectă o lege în vigoare, dar a ţinut să precizeze că cercetările ANI au început mai demult şi că este interesant de cercetat de ce apar abia acum în public. "Investigaţiile erau începute. Informaţia apare în spaţiul public acum,  când este nevoie ca ea să fie legată de alte năzdrăvănii care se întâmplă în ţară. Este o manipulare foarte bine făcută, care serveşte de minune Guvernului.

image

Să lase vrăjelile şi manipularea pe care o fac. Dacă vor să fie corecţi şi să facă investigaţii corecte până la final, s-ar putea să vadă foarte mulţi politicieni legaţi de sistemul vamal din România. Intenţia ANI vine după ce am anunţat că luni am convoncat toate confederaţiile sindicale pentru  a stabili un calendar de prosteste", a precizat Dumitru Costin la Realitatea TV.

Dumitru Costin a mai precizat că sesizarea în cazul său a fost făcută în urma unui articol calomnios la adresa sa, apărut în presă în toamna anului trecut. El a declarat, la Realitatea TV, că în articolul respectiv se arăta că locuieşte într-un apartament de lux din centrul Capitalei, deşi el a completat în declaraţia de avere că deţine un imobil într-un bloc din 1928.

image

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu

Susţine că acţiunea ANI reprezintă un ordin primit de sus, de denigrare şi presare a liderilor de sindicat.

"Era de aşteptat această decizie, mă mir cum de nu ne-au dat la DNA ca să ne aresteze, întrucât relansarea economică a României şi situaţia de criză este datorită liderilor de sindicat, nu datorită guvernanţilor, a jocurilor politice, a corupţiei. Dacă nici asta nu este suficient, trebuie împuşcaţi măcar o parte dintre lideri. Suntem singura structură din societatea civilă care nu lucrăm cu banul public şi suntem listaţi de ANI", a declarat liderul Cartel Alfa la Realitatea TV.

Marius Nistor, liderul sindicatului Spiru Haret

image

Consideră că ANI îi verifică doar pe liderii de sindicat mai vocali, în timp ce liderii favorabili puterii sunt ignoraţi.

"Am înaintat toate actele care sunt solicitate de ANI, dar rămâne un mare semn de întrebare vizavi de modul în care s-a înaintat acest comunicat din partea reprezentanţilor ANI. Atâta vreme cât toate aceste "averi" sunt obţinute legal, atâta vreme cât salariile sunt obţinute pe baza unor contracte de muncă înregistrate cum îşi poate permite cineva să culpabilizeze liderii de sindicat. E o campanie împotriva liderilor de sindicali vocali", a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Averile liderilor sindicali au intrat în atenţia inspectorilor de integritate, în urma declaraţiilor publice făcute de fostul vameş Marius Ungureanu referitoare la faptul că liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mită pentru a promova şi menţine unii angajaţi în vămi.Află aici mai multe detalii.

Vezi aici averea lui Bogdan Hossu

Vezi aici averea lui Ion Rădoi

Vezi aici averea lui Marius Petcu

Vezi aici averea lui Sorin Stan

Vezi aici averea lui Iacob Baciu

Vezi aici averea lui Dumitru Costin

Vezi aici averea Steluţei Enache

Vezi aici averea lui Vasile Marica

Marius Petcu este cel mai bogat lider din mişcarea sindicală. El a devenit preşedinte al confederaţiei în anul 2000 şi de atunci a început să investească în proprietăţi imobiliare şi să deschidă conturi bancare. Din cele opt imobile deţinute, doar două datează de dinaintea înscăunării sale în fruntea sindicatului - un teren moştenit în judeţul Teleorman şi un apartament de 40 de metri pătraţi, al soţiei.

Marius Petcu

El şi soţia sa, Claudia Petcu, au cumpărat începând cu anul 2000 patru terenuri, în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, ­care însumează 31.858 de metri pătraţi. Tot în 2000 şi-a construit o vilă de vacanţă de 267 de metri pătraţi, în comuna Vlădiceasca, judeţul Ilfov, şi apoi încă una de 190 de metri pătraţi în Bucureşti.

Bogdan Hossu este liderul Cartelului Alfa din 1990. Declaraţia sa de avere include 10 ha de teren arabil, moştenit în 2001, în baza Legii 10 şi două apartamente în Bucureşti, primul de 51 de mp, cumpărat în 1982 de la ICVL şi altul în 2001 de 86 mp. Hossu mai are un cont bancar de 5.600 de euro, deschis în 2007 şi două depozite de 41.500 de euro. În plus, liderul Cartelului Alfa are două conturi de pensii private, unul pe numele său, cel de-al doilea pe numele soţiei, ambele în valoare totală de 53.000 de lei. Conturile de pensii au fost deschise în 2001.

image

Ca preşedinte al Cartelului, Hossu a câştigat în 2009, 62.424 de lei, în timp ce soţia sa, salariată la SC ACCOR Services SA, a avut un venit de 80.143 de lei.

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), a câştigat aproape 160.000 de lei, ca preşedinte al confederaţiei şi membru în consiliile de administraţie de la Sind România (firmă care administrează patrimoniul fostului UGSR), Realitatea Media SA şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNSAS).

Nu are proprietăţi importante achiziţionate, şi nici vreo vilă: el şi soţia au moştenit patru terenuri agricole şi au cumpărat alte cinci. Au mai moştenit o casă bătrânească într-o comună transilvană şi au cumpărat două apartamente, de 76 respectiv 102 metri pătraţi.

image

Marius Nistor, şeful Federaţiei Sindicale „Spiru Haret" şi vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, a cumpărat în 2009 un teren de 566 de mp. Nistor mai are împreună cu soţia un apartament, cumpărat în 2003, cu o suprafaţă de 77 mp. La capitolul datorii, Nistor are un împrumut bancar de 13.000 de euro, contractat în 2009 şi scadent în 2014 şi un altul la CAR de 172.000 de lei, contractat în 2010 şi scadent în acest an.

Ca profesor, Nistor a câştigat 21.780 de lei, restul până la 83.242 provenind din lefurile de lider sindical, membru în consiliile Agenţiei Naţionale de Ocupare şi în Consiliul Economic şi Social. Soţia lui, director al Liceului Brâncoveanu din Bucureşti, a încasat 20.000 de lei.

image

Sorin Stan, fost brancardier şi lider sindical de mai mulţi ani, este omul de bază în organizarea mitingurilor şi demonstraţiilor CNSLR - Frăţia.  Are funcţia de secretar general în confederaţie, funcţie pentru care a primit în 2009 un salariu net de 42.000 de lei.

Ca preşedinte al Federaţiei "Columna" a mai câştigat 12.000 de lei, la care s-au mai adăugat o indemnizaţie de consilier local (în valoare de 7.800 de lei), o altă indemnizaţie în Comitetul Director (9.600 de lei) şi o indemnizaţie de la Consiliul Economic Social. În afara acestora, Stan a mai câştigat 60.000 de lei din derularea a două proiecte pe bani europeni.

image

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), nu are decât un apartament şi un teren în Bucureşti şi încă jumătate dintr-un al doilea apartament, în Piteşti - judeţul Argeş. În plus, el mai deţine 10,2% din firma SC Interactive Commtech Development SRL, părţi sociale în valoare de 36.196 de lei.

image

Liderul BNS a câştigat însă în 2009, în medie, în jur de 19.900 de lei pe lună, cam 4.600 de euro. Veniturile sale au provenit în cea mai mare parte dintr-un management de proiect al BNS (139.283 de lei pe an) şi din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Realitatea Media, firma care deţine televiziunea cu acelaşi nume (35.427 de lei în 2009).

Costin mai câştigă diverse sume, între 900 şi 1.785 de lei pe lună, de la Federaţia Română de Fotbal, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Neamatori şi BNS.

Ion Popescu, lider al Confederaţiei „Meridian", are un apartament, trei case şi trei terenuri, toate în Bucureşti. Cu excepţia apartamentului, primit moştenire, toate celelalte imobile au fost cumpărate de familia Ion şi Aurelia Popescu între 2001 şi 2003. Ion Popescu mai câştigă lunar în jur de 3.800 de lei din activitatea de lider sindical şi a mai luat în 2009 35.427 de lei ca membru în Consiliul de Administraţie al aceleiaşi firme Realitatea Media.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite