De ce nu ne protejăm de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulile pentru protejarea de caniculă sunt foarte stricte: bem doi litri de apă pe zi, purtăm hai din materiale subţiri şi mâncăm multe fructe şi legume. Numai că mulţi dintre noi nu respectă aceste reguli şi îşi pun viaţa în pericol.

 Psihologii explică nerespectarea indicaţiilor medicale pentru protejarea de caniculă prin faptul că românii nu sunt obişnuiţi să se ghideze după reguli.

Faptul că în mod obişnuit noi nu mai respectăm niciun fel de reguli se răsfrânge şi asupra modului în care ne comportăm în timpul caniculei. Suntem persoane abulice, care nu de puţine ori nu ţinem cont de stimulii exteriori”, a declarat Hanibal Dumitraşcu, psiholog de la Universitatea Bucureşti.

Hanibal Dumitraşcu

Psihologul Hanibal Dumitraşcu

Acesta mai spune că în momentul în care nu ţinem cont de temperaturile exterioare ne punem în pericol funcţionarea sistemului nervos. „Incidenţa crescută a accidentelor din ultimele săptămâni au drept cauză tocmai efectele pe care canicula le are asupra activităţii cerebrale”, a mai spus Dumitraşcu.
Modelul ni-l dau politicienii

Citeşte şi:


România se topeşte! Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până luni

Directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell: "Termometrul pus pe sol indică 55 de grade Celsius"

Botoşani: Canicula a băgat în spital 50 de botoşăneni

Florin Tudose, medic psihiatru, arată că nerespectarea recomandărilor specialiştilor are loc pentru că noi nu ne respectăm de fapt specialiştii.

La noi toată lumea se pricepe la orice. Fiecare îşi creează pseudo-modelele şi pseudo-regulile. Dacă nu ţinem seama că trebuie să ne protejăm de căldură, atunci ne complicăm inutil viaţa şi ne-o punem în pericol”, a spus Florin Tudose.



Psihologul Florin Tudose

Dr. Florin  Tudose

Specialistul mai arată că România este o societate în care regulile de convieţuire nu sunt bazate doar pe instinct, iar politicienii au o mare influenţă.

„Zi şi noapte clasa politică se afirmă nu făcând reguli, ci nerespectând reguli. Aşadar, modelul vine de undeva de sus, unde nu se propune ordine, ci dezordine”, a mai spus Tudose.


Alice Grasu, director la Ambulanţa Bucureşti arată că nerespectarea recomandărilor anticaniculă are loc din inerţie şi nepăsare. „ Cu toate acestea suntem în limita normalităţii, dar o parte din lipotimii pot fi puse pe seama căldurii”, a spus Alice Grasu.

În ultimele 24 de ore au fost 435 de apeluri la ambulanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite