Algocalminul conţine o substanţă dăunătoare globulelor albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metamizolul, substanţa pe care o conţine algocalminul, poate produce neaşteptat şi independent de doză şi durata tratamentului scăderea globulelor albe şi implicit a imunităţii

Din cauza acestei substanţe, eliberarea algocalminului fără reţetă va fi interzisă până la sfârşitul acestui an. Şi alte pastile împotriva durerilor (Analgin 500 mg, Fabocalm, Algiotop, Centralgin 500 mg, Alindor, Algoblock, Metamizol Farmacom 500 mg, Novocalmin 500 mg, Algoremin, Algozone, Sintocalmin, Quarelin comprimate) se vor elibera doar pe bază de reţetă deoarece conţin metamizol.

Citeşte şi

Cu cât ne costă mai mult medicamentele după noul sistem de compensare

Medicamentele scumpe nu mai sunt compensate

Potrivit, Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), metamizolul poate provoca apariţia unei boli grave, agranulocitoză, ce presupune scăderea masivă a globulelor albe din sânge, care duce la scăderea imunitătăţii organismului. De asemenea, înaintea începerii tratamentului este necesară o analiză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi.
Potrivit medicilor, în România nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoză, totuşi boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol. Consumul de medicamente calmante cu metamizol este foarte mare, ajungând la o jumătate de comprimat pe zi pe cap de locuitor.

În 2009, românii au luat 234 de milioane de pastile - între care 188 de milioane numai algocalmin.
Substanţa activă metamizol este interzisă în calmante încă de acum 20 de ani în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, dar şi în mai multe state ale Uniunii Europene precum Danemarca, Olanda sau Grecia.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite