Medicamentele scumpe nu mai sunt compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de decontare a reţetelor medicale intră în vigoare de mâine, cu restricţii mari de preţ. Pacienţilor le va fi decontat numai preţul minim al medicamentului. Cei care vor să-şi păstreze actualele scheme de tratament trebuie să aducă bani de-acasă.

Bolnavii care vor merge la medic după 1 iulie vor beneficia de compensare doar la medicamentele generice, mai ieftine. La tratamentele noi, mai scumpe, compensarea va fi aproape de zero. Stabilirea preţului de referinţă se va face pe categorii de medicamente care au acelaşi efect terapeutic şi nu în funcţie de substanţa activă, aşa cum se întâmplă în prezent.

Citiţi şi:

Doctor: „Plec din ţară ca să nu mor de foame"
Bolnavii cronici sunt obligaţi să-şi plătească medicamentele din propriul buzunar

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că modificările sunt necesare, în condiţiile în care în sistemul medical s-au cheltuit, numai în anul 2009, peste 900 de milioane de euro, cu peste 360 de milioane de euro mai mult decât în 2005. Românii au ajuns să cheltuiască pe medicamente mai scumpe de două ori mai mult decât nemţii.

Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a precizat că în România ultimilor ani s-a înregistrat o creştere a consumului de medicamente originale, cu preţ de piaţă mai ridicat, de la 60% la peste 75%. El a susţinut ca s-a ajuns în această situaţie şi din cauza medicilor, care prescriu cu precădere medicamente scumpe.

Dr Dorin Ionescu, directorul executiv al CNAS, a declarat că odată cu punerea în practică a noului sistem de compensare a medicamentelor nu vor plăti în plus decât  bolnavii care vor să-şi păstreze actuala schemă de tratament.

„Este vorba de 15-20% din populaţie care primeşte medicamente scumpe şi pentru care creşterea va fi de 10%. Vom avea în schimb de trei ori mai multe medicamente ieftine decât acum, iar accentul va fi pus pe cele generice, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană", a explicat dr Ionescu.

Pacienţii sunt nemulţumiţi

Noua schemă de compensare îi nemulţumeşte, însă, pe pacienţi, medici şi de farmacişti. Aceştia din urmă susţin că medicamentele originale vor fi mult mai scumpe. „S-ar putea ajunge şi la un preţ de şapte ori mai mare decât acum. Afirmaţia reprezentanţilor CNAS că preţul va creşte doar cu 10%  nu este adevarată. Majorarea va fi între 50% şi 80%, în unele cazuri", a spus Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.

La rândul lor, asociaţiile de pacienţi susţin că noile măsuri vor avea efecte opuse celor prevăzute de reprezentanţii CNAS şi vor afecta pacienţii cu venituri mici. Potrivit acestora, folosirea unor medicamente generice în locul celor originale presupune în unele cazuri teste, pentru a vedea receptarea acestora de către organism şi folosirea unei cantităţi mai mari de medicaţie.

Nici medicii nu susţin decizia CNAS. Preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor, Florin Chirculescu, spune că într-o primă fază, după implementarea noului mod de compensare, medicii de familie vor fi supraaglomeraţi, pentru că vor exista foarte mulţi pacienţi care se vor vedea nevoiţi să-şi schimbe schema terapeutică.

Nici Colegiul Medicilor din România (CMR) nu este de acord cu noua metodologie propusă de CNAS, considerând că aceasta va duce la o creştere semnificativă a coplăţii suportată de pacient şi la o modificare a comportamentului medicului care prescrie reţeta. Astfel, acesta va fi obligat să recomande un tratament în funcţie de posibilităţile materiale ale bolnavului, şi nu în funcţie de eficienţa terapeutică.

Consum prea mare de medicamente

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat recent că, în ultimii zece ani, consumul de medicamente a crescut de opt ori în România. „Există o tendinţă de a fi prescris cel mai scump medicament, iar acest lucru a apărut şi în alte ţări, nu doar în România. Acolo s-au luat deja măsuri pentru a stopa acest lucru, întrucât şi posibilităţile financiare ale unui stat sunt limitate", consideră ministrul Sănătăţii.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) se numără printre susţinătorii acestei iniţiative propuse de autorităţi.

„Suntem adepţii introducerii unui mecanism de premiere a medicilor şi farmaciştilor care să îi motiveze să prescrie şi să recomande medicamentele generice, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene, acolo unde consumul de medicamente generice se află la cote de invidiat. Atragem însă atenţia că noul sistem nu va rezolva subfinanţarea cronică şi nevoia de reformă din sistemul sanitar", a conchis Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

"La noi s-a înregistrat o creştere a consumului de medicamente scumpe."

Lucian Duţă
preşedinte CNAS


"Ar trebui introdus un mecanism de premiere a medicilor pentru a-i motiva să prescrie medicamentele generice."

Dragoş Damian
preşedinte APMGR

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite