Cu cât ne costă mai mult medicamentele după noul sistem de compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de compensare a medicamentelor îi obligă pe bolnavi să renunţe la unele tratamente ca să mai rămână cu ceva bani pentru mâncare şi diverse facturi. Reporterii „Adevărul“ au însoţit câţiva pacienţi la medic, după reţete, apoi la farmacie, să vadă cât îi costă acum tratamentele.

Floarea Dumitrescu, 73 de ani, o pensionară din Bucureşti, suferă de mai multe boli: hipertensiune arterială severă, boală ischemică a inimii şi hipercolesterolemie. Bătrâna urmează un tratament de mai mulţi ani. Diurex, Eneas, Moduxin, Dopegyt, Zeplan sunt doar câteva dintre medicamentele pe care până luna trecută şi le putea lua pe reţetă compensată.

Citiţi şi:

Medicii de familie, sufocaţi de cheltuieli
Criza medicamentelor: La Spitalul Judeţean, vaccinul antirabic îl aduce pacientul

Târgu-Mureş: Noul sistem de compensare a medicamentelor ne bagă în spital!

Începând cu 1 iulie, de când noul mod de compensare a medicamentelor a intrat în vigoare şi de când se decontează o parte mult mai mică din preţul lor, pensionara este nevoită să renunţe la unele dintre ele.

„Am venit la doamna doctor să o rog să-mi mai taie de pe reţetă unele medicamente sau să-mi dea unele mai ieftine. De când s-a modificat lista compensatelor nu-mi mai permit să-mi cumpăr şi tratament, şi mâncare", povesteşte Floarea Dumitrescu.

Auzind-o ieri ce spune la consultaţie, medicul de familie al Floarei Dumitrescu a încercat s-o convingă pe aceasta că renunţarea la tratament îi poate pune viaţa în pericol.

„Ştiu că vă este greu, dar nu puteţi renunţa la medicamente. Aveţi tensiunea foarte mare, iar dacă scot ceva de pe listă, se poate ajunge la complicaţii. Puteţi face pareză, nu e de glumă cu sănătatea", a sfătuit-o dr. Valentina Boboc.

„Nu-mi permit să le cumpăr"

Cu reţeta în mână, bătrâna s-a dus încet către farmacie. Nu ştia ce să facă, dacă să asculte sfatul medicului şi să-şi cumpere toate medicamentele sau să renunţe la o parte din ele ca să aibă bani de mâncare.

„Am o pensie de 500 de lei. Din ea îmi cumpăr medicamente, mâncare şi plătesc şi facturile. Luna trecută am dat 50 de lei pe pastile", povestea femeia. În farmacie, pensionara le-a rugat pe farmaciste mai întâi să-i facă un calcul pentru noul cost al reţetei primite de la medic. În total, cele cinci medicamente de care are nevoie o costau acum 100 de lei.

„Atât de mult? Păi e dublu faţă de luna trecută! Nu pot să le cumpăr! Am muncit 42 de ani şi nu-mi permit să-mi iau medicamentele care mă ţin în viaţă", spunea bătrâna, cu lacrimi în ochi.    

„Cu o moarte sunt datoare"

Ieri, ora 13.00: pacienta Floarea Dumitrescu şi-a luat medicamentele de la farmacie



La Cluj, altă femeie, aceeaşi poveste. Dina Fătu din Turda, 61 de ani, este bolnavă de diabet de 10 ani. „Până acum plăteam 10 lei pentru medicamentele de care aveam nevoie timp de trei luni. Zilele acestea am fost la farmacie şi mi-au zis că mă costă 304 lei. Când am auzit cât trebuie să dau, am început să plâng de necaz. De unde să plătesc eu banii aceştia?", ne-a spus femeia.

Potrivit calculelor făcute de farmaciste, pentru cele şase tipuri de medicamente de care are nevoie pentru afecţiunile ei cardiovasculare, pentru tensiune arterială, retinopatie diabetică, gastrită şi depresie, Casa de Sănătate suportă acum 203 lei, iar Dina Fătu trebuie se plătească 304 lei. În prezent, femeia trăieşte din cei 234 de lei, cât e ajutorul de handicap de gradul doi.

„Am mers la medic ca să cer medicamente mai ieftine, însă mi s-a zis că sunt cele mai ieftine pentru afecţiunile de care sufăr şi că nu-mi poate schimba reţeta. Nu-mi permit să mi le cumpăr. Cu o moarte sunt datoare", spune clujeanca.

„Trăim pe datorie"

În situaţia celor două femei sunt mai mulţi pensionari. „Am o pensie de 600 de lei. Ar trebui să dau 200 de lei pe medicamente şi să rămân cu 400 de lei pentru mâncare, întreţinere şi facturi. E imposibil să trăieşti aşa. Trebuie să renunţ la medicamente şi, probabil, vom fi nevoiţi în curând să mai tăiem şi altele de pe listă. Am ajuns să trăim pe datorie, de la o lună la alta", a spus Valentina Hirschvogel, o pensionară din Braşov.

O altă pensionară din Bucureşti a renunţat la unele medicamente, dar şi la cablul tv şi telefon. „Am vorbit cu doctoriţa şi mi-a scos nişte medicamente de pe reţetă. Am fost şi la firma de cablu tv şi m-am debranşat şi vreau să renunţ şi la telefonul fix. Altă soluţie nu avem, trebuie să rămânem şi cu bani de mâncare", spune Brigita Dumitrescu. A mai colaborat Cristina Nica

Cheltuim prea mult pe medicamente scumpe

De la 1 iulie a intrat în vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor. Astfel, pacientului i se decontează cel mai ieftin tratament din categoria de boli unde se regăseşte afecţiunea sa. Pentru tratamentele de ultimă generaţie, mai scumpe, bolnavii sunt nevoiţi să plătească.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că modificările sunt necesare în condiţiile în care în sistemul medical s-au cheltuit, numai în anul 2009, peste 900 de milioane de euro, cu peste 360 de milioane de euro mai mult decât s-a cheltuit în 2005. Mai mult, românii au ajuns să cheltuiască pe medicamente mai scumpe de două ori mai mult decât nemţii.

Potrivit lui Lucian Duţă, preşedintele CNAS, în România s-a constatat o creştere în ultimii ani a consumului de medicamente originale, cu preţ de piaţă mai ridicat, de la 60% la peste 75%. El susţine că s-a ajuns în această situaţie şi din cauza medicilor care prescriu cu precădere medicamente scumpe, beneficiind de o libertate excesivă a contractelor încheiate cu firmele de medicamente.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) susţine noul proiect de referenţiere a preţurilor la medicamente propus de autorităţi, pe motiv că ar aduce multiple beneficii pentru pacienţi, industria farmaceutică autohtonă şi economia naţională în ansamblul ei încurajând consumul de medicamente generice mai ieftine.

"Mi-a scos doctorul nişte medicamente de pe reţetă. M-am debranşat şi de la firma de cablu TV."
Brigita Dumitrescu
pensionară

"Ştiu că se descurcă greu cu banii, dar pentru unii pacienţi nu este o soluţie să renunţe la medicamente."
Valentina Boboc
medic de familie

"Când am auzit cât trebuie să dau pe medicamente, am început să plâng. "
Dina Fătu
pensionară

image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite