Târgu-Mureş: Noul sistem de compensare a medicamentelor ne bagă în spital!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, nu se va mai plăti medicamentul în sine, ci tratamentul, urmând ca pacienţii să achite diferenţa. Cei mai afectaţi sunt pacienţii care au diabet, boli cardiovasculare sau boli ale sistemului nervos.

Începând de la 1 iulie românii plătesc mai mult pentru medicamente. Majorarea preţului vine ca urmare a modificării sistemului de compensare. Sistemul de compensare presupune un singur preţ de decontare, respectiv cel mai mic preţ, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală. Acest lucru înseamnă că pacienţilor li se decontează numai preţul minim al medicamentului. Practic, nu se va mai plăti medicamentul în sine, ci tratamentul, urmând ca pacienţii să plătească diferenţa de preţ pentru medicamentele de care au nevoie. „Din păcate, după experienţa mea profesională, trebuie să vă spun că actualele modificări sunt în defavoarea pacienţilor. În jur de 80% dintre bolnavi plătesc mai mult, decât înainte", a declarat Valeria Antonie, farmacist în Târgu-Mureş.

Medicamente vs. grupa terapeutică

Un exemplu concret ne arată că în cazul unei grupe terapeutice, care se bucură de o compensare de 10 lei, pentru un medicament care costă 10 lei pacientul nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar, pe când, pentru un medicament, care face parte din aceeaşi grupă terapeutică, dar care costă 100 de lei, pacientul va plăti 90 de lei.

„ În urmă cu o lună plăteam, pentru acelaşi medicament, 65 de lei, iar de câteva zile preţul a urcat la 110 lei, din cauza modului de compensare. Nu am ce să fac, trăiesc de pe o zi pe alta", a spus Ioan Dumitru.

Farmaciştii spun că, deşi noul sistem de compensare poate aduce un profit în plus pentru farmacii, aplicarea acestui mecanism ar putea determina mii de pacienţi să reunţe la tratament, pentru că nu şi-l vor putea permite. „Nu ştim care a fost raţiunea pentru modificarea sistemului de compensare a medicamentelor. Cert este că pacientul va plăti mai mult", a declarat Valeria Antonie.

TVA-ul a rămas la fel

Vestea bună este că TVA-ul la medicamente nu se modifică, rămânând la valoarea de 9%. Totuşi, toate suplimentele nutritive care se vând în farmacii s-au scumpit. Este vorba despre vitamine, calciu, magneziu, vitamina C, de spirulină sau lecitină.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite