Medicii de familie, sufocaţi de cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pentru consultaţii a redus cu peste 50% numărul pacienţilor care merg la doctor "de urgenţă". Medicii de familie susţin că mai pun bani din buzunar pentru a face faţă cheltuielilor. Majoritatea bolnavilor îşi fac programări ca să nu plătească zece lei pentru o consultaţie.

Medicii de familie din Focşani spun la unison că actualul sistem îi falimentează şi că vor trebui să-şi caute de muncă într-o altă ţară din Uniunea Europeană.

Citiţi şi: Ambulanţele, reparate cu bani din buzunarele şoferilor

"Eu am factură de decontat pentru suma de 4.800 de lei pe lună, iar cheltuielile pentru cabinet depăşesc 5.000 de lei noi, aşa că mai punem bani din buzunar. Trebuie să plătim salariul unei asistente medicale, taxele impuse de stat pentru un cabinet care nu sunt deloc mici, utilităţile, telefon, internet şi mule altele, iar banii nu ne mai ajung", spune doctorul Grigore Hanţă.

În pragul falimentului

Acesta se declară nemulţumit de faptul că sumele decontate de CAS sunt prea mici.

"Suntem aproape de faliment, iar cei mai tineri sunt hotărâţi să-şi caute de muncă în altă ţară. Din toată suma pe care CAS ne-o decontează, nu ne mai rămâne nimic", adaugă medicul.

Numărul pacienţilor consultaţi zilnic de medicii de familie din Vrancea s-a redus la aproape jumătate.

„Dacă înainte de limitarea la 20 a numărului de consultaţii decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, media numărului de pacienţi era de peste 50 pe zi, numărul acestora a ajuns în prezent la circa 20-25, cu urgenţe cu tot. Plătesc taxa de zece lei numai cei care vor să fie consultaţi fără programare", a mai spus medicul Hanţă.

Unul dintre pacienţii care prefer să dea bani decât să aşteptecâteva zile ca să îi vină rândul conform planificării este focşăneanul Gheorghe Purdel.

"Nu este o sumă mare, dar pentru noi, cei mai în vârstă, ar fi trebuit să fie mai blânzi când vine vorba de bani. Nu avem venituri mari şi cam toţi banii noştri se duc pe medicamente. Am avut o răceală foarte puternică şi am vrut să mă vadă un medic pentru ca boala să nu se agraveze. Reţeta mă costă peste 100 de lei", ne-a spus bătrânul.


Reţetele, mai scumpe din cauza TVA-ului

Medicul Grigore Hanţă a cumpărat un formular de 50 de reţete şi a rămas sursprins să vadă că acesta s-a scumpit cu mai bine de 5%.

"Un formular de 50 de reţete costa 8,7 de lei, iar acum ajunge la zece de lei. Dacă ne gândim că la un pacient poţi da şi trei sau chiar patru reţete, atunci valoarea creşte ameninţător de mult", spune Hanţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite