România, cu porţile închise / Cine, când şi pentru cât timp intră în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii şi funcţionarii din administraţie încep de astăzi greva generală pe durată nelimitată. Medicii sprijină protestul. În primării va funcţiona doar serviciul de decese, iar spitalele vor asigura numai intervenţiile de urgenţă. Restul pacienţilor vor fi reprogramaţi. 

România bugetară nu va funcţiona astăzi. Poliţia, ambulanţa şi camerele de gardă sunt singurele unităţi publice care vor lucra exact ca într-o zi normală.

Mai citeşte şi:

„Grevă de catifea“, la Braşov

Pensionarii au luat cu asalt intrarea în Prefectura Braşov

Greva generală paralizează sănătatea

Funcţionarii ar putea intra în grevă generală în ziua asumării răspunderii sau în ziua moţiunii

Haos în România, de 1 iunie: Transportatorii pe calea ferată, Metrorex, RATB şi Tarom intră în grevă generală

Profesorii se vor afla în grevă pe termen nelimitat, dar examenele se vor susţine, potrivit Ministerului Educaţei, în majoritatea centrelor.
Instituţiile administraţiei centrale şi locale nu vor funcţiona deloc.

Astfel, cei peste 50.000 de membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici vor provoca închiderea a peste 330 de instituţii din cele 345 în care lucrează.

Aceasta înseamnă, a spus preşedintele organizaţiei, Sebastian Oprescu, că la nivel central se vor afla în grevă toţi funcţionarii publici membri de sindicat care muncesc la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, din Ministerul Economiei, Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale etc.

Citeşte şi:


Craiova: A început lupta pentru drepturi. Grevă pe durată nelimitată

Iaşi: Poliţiştii predau pixurile şi carneţelele UPDATE

Instituţiile cu care nu se lucrează

În teritoriu nu vor funcţiona Garda Financiară, Garda de Mediu, agenţiile judeţene de protecţia consumatorului, agenţiile judeţene de şomaj, inspectoratele locale de muncă, agenţiile de prestaţii sociale şi protecţia copilului. Vor opri lucrul şi cei peste 65.000 de sindicalişti afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie care lucrează în primării, consilii judeţene şi birouri de evidenţa populaţiei.

„Sunt activităţi minimale ce trebuie să se desfăşoare în bune condiţii. Se nasc copii, oamenii se căsătoresc şi mai şi mor. Nu pot să stau cu mortul pe masă pentru că e grevă", a explicat primarul din Brăila, Aurel Simionescu.

Poliţiştii din MAI vor lucra, purtând banderole tricolore, dar vor fi în grevă circa 3.500 de poliţişti de la serviciul comunitar şi vameşi.
Transportul comun se va desfăşura astăzi, dar mâine, metroul este închis între orele 4.00 şi 16.00.

De la RATB, tot la 1 iunie, se vor afla în grevă 15% din salariaţi. În semn de solidaritate, angajaţii de la CFR, de la TAROM şi taximetriştii independenţi vor purta banderole albe.

În reţeaua sanitară vor funcţiona astăzi doar ambulanţele şi camerele de gardă ale spitalelor. „Activitatea de urgenţă se va efectua indiferent dacă pacienţii sunt internaţi sau se prezintă la camera de gardă. Dacă erau programate intervenţii chirurgicale, acestea se vor reprograma doar în cazul în care prin acest lucru nu e pusă în pericol viaţa omului", a declarat dr Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalul Floreasca din Capitală.

Pentru a-şi exprima totuşi solidaritatea cu ceilalţi bugetari şi nemulţumirea că li se taie 25% din salarii, lucrătorii de pe Salvări vor fi în grevă japoneză.

„Personalul de la Serviciul de Ambulanţă nu va face grevă, va fi doar o mişcare de solidaritate care se va exprima prin purtarea de banderole albe. Personalul va lucra în mod obişnuit şi vor asigura asistenţa medicală, iar pacienţii nu vor fi afectaţi în niciun fel", a spus Alice Grasu, director la Ambulanţa Bucureşti.

Calendarul protestelor anunţate

La 31 mai vor înceta lucrul peste un milion de salariaţi. Profesorii şi funcţionarii publici vor fi în grevă generală pe perioadă nedeterminată, iar sindicaliştii din sistemul sanitar se vor afla în grevă de solidaritate de o zi. Pensionarii brăileni vor demonstra în stradă faţă de măsura de reducere a pensiilor cu 15%.
 
Din 31 mai şi până în ziua discutării moţiunii de cenzură vor intra pe rând în grevă de solidaritate petrochimiştii, constructorii de maşini şi angajaţii din industria lemnului.

La 1 iunie, angajaţii de la metroul bucureştean vor fi în grevă de solidaritate de o zi. Trenurile vor circula numai după ora 16.00.  De asemenea, 15% din autobuzele Regiei Autonome de Transport Bucureşti vor fi trase pe dreapta.

Între 1 iunie şi 4 iunie vor fi organizate pichete şi mitinguri în câte 10 judeţe, în ordine alfabetică, începând cu Alba.

3-4 iunie, lanţ uman în jurul Parlamentului.

Pensionarii ies din nou în stradă

Mişcări de protest vor avea loc astăzi în toată ţara. La Constanţa, membrii Federaţiei Naţionale a Pensionarilor pichetează sediul Prefecturii începând cu ora 10.00.  Vârstnicii sunt nemulţumiţi că, prin programul de austeritate anunţat de premierul Emil Boc, le vor fi reduse pensiile cu 15% şi vor continua protestele toată săptămâna. 

În Sălaj, peste 65% din profesori vor intra în grevă generală, iar în sute de şcoli cursurilevor fi amânate. Funcţionarii din primăriile Zalău, Şim­leu, Cehu Silvaniei şi Jibou, precum şi colegii lor din 18 comune sunt şi ei în grevă. Lor li s-au alăturat şi bugetarii din Consiliul Judeţean şi din  Agenţia pentru Plăţi în Agricultură şi Agenţia pentru Îmbunătăţiri Funciare.

„E vorba de aproape 1.000 de oameni din sindicatele afiliate la Cartel Alfa. Nemulţumirea lor este legată de tăierea nejustificată a 25% din salarii", ne-a spus Pompiliu Ceaca, liderul judeţean al confederaţiei sindicale. Funcţionarii din administraţiile locale se vor prezenta la serviciu, dar nimeni nu va lucra.

Autobuzele clujene circulă normal

Potrivit lui Alin Iuga, reprezentantul sindicaliştilor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, şi lucrătorii din cadrul Consiliului se vor afla în grevă. La protest vor  participa şi lucrătorii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor. Angajaţii Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj îşi vor desfăşura activitatea în condiţii normale.

Bistriţenii care au nevoie de autorizaţii de la Primărie, Consiliul Judeţean sau au treabă pe la ghişeele de la Finanţe ar trebui să-şi reprogrameze vizita. ; Georgiana Voineag, Paul Maghiu, Denis Barabaş, Simona Bozbici

Lupta pentru drepturi

Reducerea cu 15% a pensiilor de la 1 iunie i-a determinat pe vârstnici să organizeze din nou manifestaţii de protest. Acestea vor continua toată săptămâna.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite