Vremea de Crăciun: plouă şi va fi cald

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Crăciun trebuie  să ne luăm umbrelele
De Crăciun trebuie să ne luăm umbrelele

Meteorologii spun că vremea se va încălzi începând de azi până duminică, iar spre finalul săptămânii vor cădea precipitaţii. Astăzi, miercuri şi joi, temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 12 grade Celsius, arată prognoza de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citeşte şi:
Predicţii meteorlogice: Ne aşteaptă o iarnă lungă şi friguroasă

Efectele primului val de ger şi zăpadă au fost foarte severe

VIDEO+FOTO Chin alb: Timişoara s-a transformat în Siberia

După o perioadă în care s-au înregistrat temperaturi negative record în anumite zone ale ţării, urmează una de încălzire a vremii, iar de Crăciun va fi destul de cald, susţin specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). „Marţi, miercuri şi joi, vremea se va încălzi, iar în zonele joase o să se formeze ceaţă, care izolat va fi asociată cu burniţă", ne-a spus Alina Şerban, meteorologul de serviciu. Temperaturile se vor situa între valori cuprinse între -2 şi 12 grade Celsius. În estul Transilvaniei, maximele vor atinge 8 sau 9 grade la amiază. Vântul va sufla mai tare doar în zona montană înaltă. La Bucureşti, cerul va fi noros şi temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Specialiştii arată că, astăzi, va ploua în nordul şi în vestul ţării, iar în zonele joase va fi ceaţă şi, izolat, burniţă. Prognoza arată că miercuri şi joi nu vor fi precipitaţii, dar vineri, 24 decembrie, vor fi înnorări şi ploi pe arii restrânse în vestul ţării care se vor transforma pe alocuri în polei.

Temperaturi peste medie

Specialiştii mai susţin că de Crăciun vremea se va menţine caldă, dar va ploua în toate regiunile ţării. Precipitaţiile vor începe din ajunul Crăciunului şi vor avea tendinţa de extindere sâmbătă. În ajunul Crăciunului şi de Crăciun, temperaturile se menţin ridicate. „Abia de mâine şi în zilele următoare vom reveni la normal din punct de vedere meteorologic şi este posibil să avem regiuni în ţară unde va fi mai cald decât de obicei. Ne aşteptăm la ceaţă în zonele joase", a spus Alina Şerban.

Vremea rea va reveni după Crăciun. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a prezentat ieri, în cadrul videoconferinţei Guvernului cu prefecţii, principalele caracteristici meteo ale perioadei cuprinse între 18 şi 31 decembrie.

Gerul şi ninsoarea revin de anul nou

Astfel, după ce în perioada 20-25 decembrie, temperaturile vor fi în creştere, iar în unele dintre judeţele din sudul ţării se va forma polei, în perioada 26- 31 decembrie vremea se va răci din nou. În zilele care vor urma imediat după Crăciun, temperaturile vor scădea simţitor, ajungând la valori de -20 de grade Celsius în regiunile montane. În zonele urbane se vor înregistra  -10 grade Celsius. În privinţa precipitaţiilor, prognoza arată că este posibil să înceapă să ningă din nou.

Ce ne-a adus vremea rea

Vremea mai caldă din aceste zile vine după ce în weekend-ul trecut s-au înregistrat temperaturi medii negative record: -23 de grade Celsius. În noaptea de duminică spre luni, la Braşov au fost -19 grade Celsius, iar la Homorăd Băi, judeţul Harghita, s-au înregistrat -20 de grade. Foarte frig a fost şi la Petroşani, unde temperaturile au coborât până la -15 grade.

Frigul a făcut şi victime: la Arad, un om fără adăpost a fost găsit mort într-un cavou al cimitirului, acolo unde îşi improvizase un adăpost pentru iarnă. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pe multe dintre drumurile naţionale s-a circulat foarte greu, cum ar fi în judeţele Maramureş, Gorj, Olt, Argeş, Tulcea, Suceava şi Botoşani. Din cauza ceţii din anumite judeţe au avut loc multe accidente: de vineri până luni dimineaţă s-au înregistrat 77 de accidente pe şoselele judeţelor Arad, Dolj, Galaţi, Iaşi, Timiş, Cluj, Hunedoara şi Tulcea.

"Marţi, miercuri şi joi, vremea se va încălzi, iar în zonele joase o să se formeze ceaţă, care izolat va fi asociată cu burniţă."
Alina Şerban meteorolog

"Este posibil să avem regiuni în ţară unde va fi mai cald decât de obicei. Ne aşteptăm la ceaţă în zonele joase."
Alina Şerban meteorolog

Cum va fi în Europa

În următoarele zile, în Europa, vremea va fi rece în nordul şi estul continentului. În schimb, în sud-estul teritoriului european, vremea va fi în general frumoasă şi doar izolat, mai ales în vestul Peninsulei Balcanice, va ploua slab, arată prognoza de la ANM. În Portugalia, Spania, cea mai mare parte a Franţei, Elveţia şi nordul Italiei, cerul va fi mai mult noros. Aici va ploua pe arii relativ extinse, iar vântul va prezenta intensificări. În jumătatea vestică a Peninsulei Iberice, ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor fi însemnate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite