Efectele primului val de ger şi zăpadă din Banat au fost foarte severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsoarea abundentă şi gheţuşul au făcut victime printre timişoreni
Ninsoarea abundentă şi gheţuşul au făcut victime printre timişoreni

Gheţuşul i-a afectat în special pe cei bătrâni, care au ajuns la spital după ce au căzut, dar şi pe şoferii fără experienţă. Zăpada i-a luat prin surprindere pe timişoreni. Numărul accidentelor rutiere a crescut şi apelurile la 112 s-au înteţit.

Prima săptămâna de iarnă şi nu a fost foarte uşoară pentru timişoreni. Săptămâna trecută, secţia de ortopedie de la Spitalul Judeţean din Timişoara a fost plină. La Urgenţe au ajuns de două ori mai multe persoane cu fracturi decât în mod normal. „A fost o creştere exponenţială de cazuri. S-a dublat numărul acestora din punctul de vedere al ortopediei, al cazurilor de lovire prin cădere”, a spus Vasile Gavrilă, medic primar în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Zi aglomerată

Ambulanţele nu au stat nici ele prea mult timp parcate. Numărul apelurilor a crescut din cauza accidentărilor pe gheaţă. „Au fost cu 10 la sută mai multe cazuri decât în mod normal în ceea ce priveşte numărul alunecărilor”, a confirmat Carmen Dehelean, director al Serviciului de Ambulanţă din cadrul Spitalului Judeţean. Una dintre cauzele accidentărilor dese au fost trotuarele necurăţate de nimeni. „Trotuarele cu gheaţă. Străzile laterale pe care copiii îşi fac patinoar, acolo a fost marea problemă”, a mai spus Carmen Dehelean.

Începutul săptămânii şi prima zăpadă puternică a fost lovitura de graţie pentru mulţi. În primele zile de ger, numărul pacienţilor de la Judeţean a crescut. „Doar marţi am avut 13 internări, ceea ce este mult”, a mai spus Vasile Gavrilă.

Nu doar pietonii au avut probleme din cauza zăpezii. „Marţi, numărul accidentelor rutiere a fost mult peste media normală”, a spus Emil Andrei, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Poliţiei Timiş.  Dacă într-o zi normală nu au loc mai mult de 15 accidente, marţi au avut loc 24.

Accidente rutiere la ordinea zilei

Şoselele din judeţ şi străzile din oraş au fost capcane pentru şoferi în ultima săptămână. De luni până duminică au avut loc aproape 100 de accidente rutiere uşoare şi cinci accidente cu victime care au avut drept cauză neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic. Două persoane au murit şi şase au ajuns la spital.

Teroarea albă a dat dureri de cap transportatorilor


Începutul de iarnă din Timişoara nu a fost unul uşor pentru firmele de transporturi de marfă şi chiar pentru transportatorii de persoane. Drumurile înzăpezite le-au încurcat planurile şoferilor şi patronii au avut de pierdut de pe urma întârzierilor. „Am avut şi întârzieri şi pierderi, dar în limitele normale”, a spus Romeo Dunca, proprietarul unei companii de transport de mărfuri. Transportatorii de mărfuri din oraş au avut bătăi de cap cu drumurile judeţene, care nu au putut fi curăţate perfect din cauza ninsorii.

„Am avut şi noi probleme dar am reuşit să le depăşim. Unii şoferi au rămas împotmoliţi, au mai fost porţiuni de drum, pe alocuri, unde trebuia să se circule cu viteză redusă”, a mai spus Romeo Dunca. Transportatorii au mai spus că nu aveau aşteptări mai mari de la autorităţi, fiind obişnuiţi să se confrunte cu astfel de probleme. „Ne-am obişnuit cu starea drumurilor”, a încheiat Romeo Dunca.

Taximetrişti în dificultate



Firmele de taxi au avut şi ele probleme odată cu prima zăpadă. Maşinile de dezăpezire au fost puţine şi nu au făcut faţă ninsorii abundente. „Iarna este mult mai greu ca de obicei. A fost zăpadă pe carosabil şi s-a circulat cu dificultate”, a spus Titu Alexa, patronul unei firme de taxi. Deşi pierderile băneşti nu au fost foarte mari, preluarea comenzilor s-a făcut mult mai greu, timpul de preluare fiind mult mai mare, taximetriştii au avut mai mult de lucru. „Nu prea s-a deszăpezit în oraş şi a fost mai greu, chiar dacă nu am avut evenimente”, a mai spus Titu Alexa.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite