Vîntu dinamitează protestele sindicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele cinci confederaţii vor manifesta separat împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului, după ce Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a refuzat solidarizarea cu Liviu Luca, amicul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca, este cercetat într-un dosar penal alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, acuzat de favorizarea infractorului.

Marele miting sindical anunţat pentru 22 septembrie şi la care ar fi urmat să participe 70.000 de oameni a fost compromis.

Editorialiştii Adevărul comentează:

Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii

image

Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu

image

Liderii celor cinci mari centrale sindicale - Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Confederaţia Meridian, s-au duelat în declaraţii în loc să pună la punct un program comun de proteste.

Citiţi şi:

Vîntu în instanţă: Emisarii lui Băsescu mi-au cerut "Realitatea"

Casa lui Vântu de 700 de mii de euro din Bacău, uitată în paragină

Audierile s-au încheiat, Vîntu aşteaptă pronunţarea încă o noapte în arest

Certurile au culminat ieri, când Alfa a anunţat prima că merge pe cont propriu la proteste, după care a venit şi BNS-ul să constate cu regret că „nu este posibil să ne concertăm acţiunile de protest".

Mărul discordiei: Alfa nu l-a apărat pe Luca

Conflictul de la vârful mişcării sindicale îşi are explicaţia în finalul discuţiilor de vineri, spune secretarul general al Cartelului Alfa, Ioan Homoş. Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, le-ar fi cerut vineri colegilor de la Alfa să-l sprijine pe Liviu Luca, vicepreşedintele Frăţia, măcar printr-un comunicat de presă.

Luca este cercetat de procurori în dosarul în care a fost arestat preventiv Sorin Ovidiu Vântu şi în care anchetatorii au percheziţionat reşedinţa sindicalistului şi au ridicat de acolo un laptop şi mai multe documente.

Alfa: Luca nu este cercetat ca lider sindical

Bogdan Hossu a refuzat vineri să-i ia apărarea lui Luca, fiindcă acesta nu a fost audiat de autorităţi în calitate de lider sindical, ci de persoană implicată în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu.

Lucrurile s-au tensionat şi mai mult în aceeaşi seară, când Hossu a dezvăluit presei că Vîntu ar fi încercat să pună mâna pe patrimoniul sindical moştenit de la comunişti. Acesta ar fi fost motivul pentru care Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi băgat în Consiliul de Adminsitraţie al Realităţii TV pe preşedinţii marilor confederaţii sindicale - Marius Petcu (Frăţia), Dumitru Costin (BNS), Iacob Baciu (CSDR) şi Ion Popescu (Meridian). „Nu avem nimic în comun cu Vîntu.

Suntem singurii care nu am avut reprezentanţi la Realitatea şi nicio implicare în nicio afacere a lui Vîntu... De aici a început cu adevărat ruptura!", susţine Ioan Homoş.Liderul petrochimiştilor afiliaţi la Alfa, Achile Duţu, a făcut parte din CA al Realitatea, însă Homoş spune că acesta a fost un act personal al liderului respectiv şi în niciun caz n-a reprezentat acolo confederaţia.

Atacurile Frăţiei

Aceste delimitări de Luca şi Vîntu ar fi declanşat, spune Homoş, atacurile ulterioare lansate de CNSLR Frăţia împotriva Alfa. Certurile au culminat marţi, când Vasile Marica, liderul funcţionarilor publici din organizaţia „Sed Lex", afiliată la Frăţia, l-a acuzat pe Sebastian Oprescu, şeful funcţionarilor publici înregistraţi la Alfa, că şi-a condus sindicatul spre faliment şi că ar fi umflat numărul de membri pe care-i are.

Relaţia cu Vîntu i-a vulnerabilizat pe lideri

În opinia lui Homoş, relaţia nepotrivită dintre liderii celorlalte sindicate şi Sorin Ovidiu Vîntu este motivul pentru care nu va mai exista un protest comun: „Guvernul încearcă prin orice mijloace intimidarea liderilor sindicali. Se fac presiuni asupra celor compromişi, iar aceştia au o vulnerabilitate crescută din cauza afacerilor cu Vîntu. Acum, nu mai vor acţiuni comune".De altfel, unii participanţi la Comitetul confederal organizat luni la cartelul Alfa ar fi atenţionat că există riscul ca protestele să fie percepute de populaţie ca având legătură cu Luca şi Vîntu, şi că există riscul discreditării mişcării.

BNS cere armistiţiu

Homoş susţine că primul dezertor de la protestul comun a fost Dumitru Costin. Acesta le-a trimis marţi celorlalţi lideri un e-mail în care anunţa că BNS „va avea propria sa acţiune de protest" şi în care îşi exprima speranţa „că între noi nu vor fi reacţii adverse în spaţiul public".

Petcu: Este doar speculaţia „marelui Hossu"

Marius Petcu neagă că le-ar fi cerut celor de la Alfa să-l sprijine pe Luca, dar spune c-ar fi fost bine dacă aceştia ar fi făcut-o: „A fost o acţiune de intimidarea a unui lider sindical şi se poate întâmpla şi altora". Mai mult, susţine Petcu: „Nu e nicio legătură între ce i se întâmplă lui Luca şi protestele noastre. Este doar o speculaţie a lui Hossu, nemulţumit că n-a fost el, «marele Hossu», iniţiatorul acestor proteste comune!"

Luca a sponsorizat Confederaţia Meridian

Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, regretă „dezordinea" iscată în ultimele zile în interiorul mişcării sindicale: „Ne-au luat pe sus evenimentele şi acum fiecare merge pe cont propriu".

Cât despre Liviu Luca, Popescu îi este recunoscător acestuia pentru ajutorul dat de-alungul anilor. Organizaţie mică şi fără acces la patrimoniul fostului UGSR (sindicatul unic de pe vremea comuniştilor), Meridianul a avut mereu probleme financiare. „Noi suntem săraci, trăim doar din cotizaţii. Nu avem afaceri, ca ceilalţi. Domnul Luca ne-a ajutat material când am avut nevoie. Ne sponsoriza acţiunile prin firma lui", povesteşte Ion Popescu.

„ Realitatea ne-a promovat acţiunile"

De aceea, spune Popescu, nici n-a trebuit să-i sugereze cineva să-i ia apărarea lui Luca, după ce numele petrolistului a apărut în scandalul Vîntu: „Eu le-am solicitat tuturor să dăm un comunicat comun, pentru că este un atac la breasla noastră, a sindicaliştilor", spune liderul Meridian. De aceea, completează el, a răspuns bucuros invitaţiei de a fi prezent în studiorile Realităţii : „Am fost invitat la Realitatea şi am spus că suntem solidari cu Liviu Luca, un partener foarte apropiat de noi. Ceea ce s-a întâmplat a fost o încercare de intimidare a mişcării sindicale".

Ion Popescu s-a retras anul trecut din Consiliul de Administraţie al Realităţii, dar îşi aminteşte cu plăcere de acea perioadă în care a învăţat o mulţime de lucruri: „Aveam tot interesul să fiu acolo, că-mi promovau acţiunile confederaţiei. Nimeni altcineva nu ne-a promovat. Nici nu ne-au plătit, până în ultimele luni, dar am învăţat foarte multe din acele şedinţe. Mai ales când ne spuneau cum se fac emisiunile, cum se dau titlurile, când veneau şi ne prezentau lucruri care ţineau de partea asta, editorială".

„Luca, un om important"

Liderul Meridianului îşi aminteşte că uneori apărea şi Liviu Luca, dar spune că „el nu stătea mai mult de cinci minute, ca orice om important". „E un om mai distant, domnul Luca, şi a ştiut tot timpul să lege viaţa economică de cea socială. Legea nu l-a oprit. Îl ştim de mult, dar el a evoluat, e şi om de afaceri", îl descrie Ion Popescu, pe liderul CNSLR Frăţia.

Calendarul protestelor

Aşadar, în loc de 70.000 de oameni adunaţi pe 22 septembrie, vom avea: un marş a circa 20.000 de sindiicalişti de la Frăţia, la 22 septembrie, pichete zilnice a câte 4.000 de sindicalişti Alfa, în intervalul 22 - 27 septembrie, şi o acţiune a BNS, pe 28 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite