Viaţă de nabab cu leafă de veterinar la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii grupării formate din nouă inspectori sanitar-veterinari, reţinuţi la 1 iunie 2010 şi eliberaţi ulterior, sunt săraci lipiţi pământului, dacă ar fi luate în seamă declaraţiile lor de avere.

Nu au case, iar la capitolul autoturisme figurează cu hârburi vechi de peste 10 ani. În realitate, ei locuiesc în vile cu piscine şi conduc jeep-uri scumpe. Majoritatea au rude şi prieteni care fac afaceri în zona conflictului de interese: carmangerii, depozite alimentare etc.

Mai citeşte şi:

Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună



O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Familia Hofman, funcţii şi afaceri

Marius Hofman (39 de ani), şeful Serviciului Inspecţii şi Control, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bucureşti, este considerat de procurorii DNA ca fiind unul din capii „grupului infracţional organizat", trimis în judecată de DNA.

Potrivit propriei declaraţii de avere, Marius Hofman câştigă lunar 2.420 de lei (570 de euro). Leafa este mică, dar directorul DSVSA trăieşte ca un nabab. Locuieşte într-o imensă vilă duplex, dotată cu piscină, în comuna Berceni, pe strada Nicolae Labiş.

Jeep-ul Land Rover Discovery , în valoare de peste 40.000 de euro, condus de Iulian Hofman

image

Conduce un jeep Nissan Pathfinder, de culoare neagră, al cărui număr conţine grupul de litere HOF. Preţul minim pentru acest model de jeep este de 38.000 de euro. Numai consumul de combustibil, de 14% în mediu urban, i-ar afecta serios salariul directorului de la DSVSA. Nici vila duplex şi nici autoturismul de lux nu apar în declaraţia de avere a lui Marius Hofman.

În aceeaşi vilă locuieşte şi fratele acestuia, Iulian (35 de ani), funcţionar tot la DSVSA Bucureşti. Acesta este consilier la Biroul Igienă şi Epidemiologie Veterinară. 

Are un salariu de 1.700 de lei (400 de euro), dar conduce un jeep Land Rover Discovery, ultimul model, de peste 40.000 de euro. Prietena lui Iulian Hofman, Andreea Vicenţia Iancu, consilier la Serviciul de Inspecţii şi Control, tot în DSVSA Bucureşti, cu o leafă de 1.600 de lei (380 de euro), vine la serviciu cu o limuzină de lux Volkswagen Passat CC.

Averi pe numele fratelui

Nissan-ul Pathfinder, în valoare de 30.000 de euro, condus de Marius Hofman

image

Atât maşina lui Marius Hofman cât şi cea a lui Iulian Hofman, au fost achiziţionate în leasing şi figurează pe firma Vet General Consulting, aparţinând fratelui mai mic al celor doi, Anton (33 de ani).

Nu doar maşinile sunt trecute pe numele lui Anton Hofman, dar şi vila duplex, din comuna Berceni. Acest lucru este mărturisit chiar de Gina Cristea, logodnica lui Marius Hofman. „Stăm toată familia acolo, nu avem contracte de închiriere, pentru că este casa fratelui...", a declarat Cristea.

Ea lucrează într-un domeniu care se intersectează cu atribuţiile de serviciu ale logodnicului său. Ea este directorul administrativ al unui depozit alimentar de produse congelate, în Ilfov, iar viitorul soţ este şeful Inspecţiei din DSVSA Bucureşti.

Marius Hofman a refuzat să-şi exprime punctul de vedere asupra acuzaţiilor care i se aduc. "Nu comentez nimic. Este o anchetă în curs de desfăşurare", este tot ce a declarat Hofman reporterilor „Adevărul".

Bejan, vecin şi coleg de dosar penal

Înainte de a fi arestat, Robert Bejan s-a afişat la serviciu cu o limuzină Mercedes, Classe E, în valoare de peste 30.000 de euro 

image

Gard în gard cu familia Hofman locuieşte un alt inspector de la DSVSA Bucureşti, din lotul celor cercetaţi de DNA. Robert Bejan (41 de ani) este  consilier la Serviciul de Inspecţii şi Control.

Pe lângă vila de pe strada Nicolae Labiş, medicul veterinar are şi câteva maşini. Vine la serviciu cu un autoturism Honda Accord, ultimul tip, al cărui număr conţine grupul de litere BEJ. Preţul de catalog al autoturismului se apropie de 30.000 de euro.

Ca şi în cazul fraţilor Hofman, maşina, achiziţionată în leasing, este trecută pe firma unui frate, Constantin Eduard Bejan (42 ani), administrator al SC Saro Trust SRL. Cu doar o săptămână înainte de a fi reţinut de procurori, Robert Bejan s-a afişat la serviciu cu o nouă achiziţie, mult mai scumpă: o luxoasă limuzină Mercedes Classe E, de culoare argintie. Conform declaraţiei de avere, Bejan este doar posesorul unui modest autoturism Hyundai, an de fabricaţie 2003. El nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Ea inspector-şef, el patron de carmangerie

Ioana Mădălina Podosu (37 de ani) a fost numită director coordonator la DSVSA Ilfov, la sfârşitul anului trecut, printr-un ordin al preşedintelui ANSVSA, Marian Zlotea. Din postura de funcţionar public, Podosu se ocupa şi de afacerile personale, familia sa deţinând, pe strada Huedin, din Capitală, o măcelărie şi un magazin alimentar (SC Admaso Trading SRL). Firma este pe numele soţului său, Ionel Podosu.

Până să fie numită la Ilfov, Mădălina Podosu a fost şefa DSVSA Bucureşti şi avea în atribuţiile de serviciu tocmai controlul şi autorizarea propriei firme.

Firma care aprovizionează carmangeria şefei DSVSA Ilfov, complexul Picovit Rom Impex, are sediul în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni şi se află acum sub jurisdicţia Mădălinei Podosu. Directoarea DSVSA Ilfov conduce un jeep Toyota Rav4, trecut pe numele firmei Admaso. Ea nu a putut fi contactată pentru a-şi expune punctul de vedere. 

Colegi de partid şi de serviciu

Despre matrapazlâcurile de la DSVSA Bucureşti şi Ilfov se ştia de mai multă vreme. Pe biroul preşedintelui ANSVSA, Marian Zlotea, au ajuns câteva sesizări numai anul acesta. Abia după ce DNA i-a reţinut pe principalii vinovaţi, Marian Zlotea s-a dezis de aceştia, demiţând în bloc conducerile DSVSA Bucureşti şi Ilfov.

Zlotea susţine că nu are nicio legătură cu cei cercetaţi de DNA. Faptul că unii îi sunt colegi de partid (PDL) chiar în organizaţia sectorului 5, pe care el o conduce, o pune pe seama întâmplării. Este cazul lui Marius Hofman şi al Mădălinei Podosu.

"Inspectorii sanitar-veterinari cercetaţi de DNA, care sunt membri PDL, au intrat în politică din interes. Un partid care este la putere atrage tot felul de oameni. Ştiu pe unii care au şi câte cinci carnete de membru în buzunar", a declarat Marian  Zlotea.

Interceptaţi când cereau şpăgi şi făceau trafic de influenţă

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2007 - 2010, nouă funcţionari publici din ANSVSA, direcţiile Bucureşti şi Ilfov, au pretins şi primit, în mod repetat, bani şi bunuri în schimbul protecţiei acordate  unor agenţi economici. Dintre cei nouă funcţionari, trei au fost arestaţi preventiv, la data de 2 iunie, şi eliberaţi după câteva zile, ca urmare a recursului. Procurorii au întocmit dosarul în baza a numeroase interceptări telefonice şi a unor mărturii.

Marius Hofman, şef Serviciu Inspecţii şi Control, DSVSA Bucureşti. Este acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă în formă continuată.
El supraveghea personal activitatea anumitor agenţi economici, cum ar fi, de pildă, Hala Producători Particulari Obor. Hofman este bănuit că a luat mită de la agenţii economici, inclusiv de la cei din Hala Obor, pentru a-i proteja.

În februarie 2010, un control al DSVSA a descoperit numeroase nereguli la comercianţii care vindeau produse din carne în hală. Patru din cele 30 de magazine alimentare din hală nu aveau niciun fel de autorizaţii, iar 9 nu aveau întocmite documente sanitar-veterinare de asistenţă. Firmele în culpă nu figurau pe notele de serviciu ale inspectorilor trimişi în control, întocmite şi semnate de Marius Hofman, astfel încât acestea să fie protejate.

Pentru că ştia prea multe, unul dintre medicii care au făcut controlul a fost dat afară pe motiv de indisciplină. Din comisia disciplinară care l-a găsit pe medic vinovat au făcut parte fratele lui Marius Hofman, Iulian, şi prietena acestuia, Andreea Vicenţia Iancu, ambii cercetaţi acum de procurori pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Robert Bejan, consilier la Serviciul de Inspecţii şi Control. Este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată. Robert Bejan este unul dintre oamenii de încredere ai şefului Serviciul Inspecţii şi Control, Marius Hofman. Procurorii susţin că primea mită pentru a închide ochii la neregulile constatate în timpul controalelor la agenţii economici.

Ioana Mădălina Podosu, director coordonator

DSVSA Ilfov. Este acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată.Potrivit unor surse apropiate anchetei, în numeroase cazuri, agenţilor economici găsiţi în neregulă li se întocmeau note de constatare prin care se propuneau amenzi de zeci de mii de lei şi chiar închiderea unităţilor.

Însă la scurt timp erau întocmite alte note, cu măsuri mult mai blânde sau care nu stipulau niciun fel de sancţiuni, fapt care denotă o înţelegere ulterioară între inspector şi agentul economic. La 22 martie 2010, în urma unui control la un depozit alimentar, din comuna Ştefăneşti, inspectorii DSVSA Ilfov au găsit cantităţi importante de peşte congelat, neconforme cu normele sanitar-veterinare. În nota de control, şefa DSVSA Ilfov,

Mădălina Podosu, a propus amendarea agentului economic cu 24.000 de lei şi închiderea depozitului, pe o perioadă de trei luni, până la remedierea deficienţelor. Însă, în mod suspect, a doua zi, şefa DSVSA Ilfov a emis o altă notă de control, cu acelaşi număr de înregistrare prin care se decidea că „unitatea poate relua activitatea de recepţie, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală". 

La fel s-a acţionat şi în cazul unei unităţi de procesare a laptelui, din oraşul Voluntari, în luna mai. Mădălina Podosu a fost dură în actul de constatare, dar la scurt timp  devine indulgentă cu agentul economic prins cu nereguli grave.

Din lotul cercetat de DNA mai fac parte Doina Lupu (director DSVSA Bucureşti), Iulian Hofman (inspector), Andreea Iancu (consilier), Gabriela Macarie (inspector), Bogdan Porumbel (inspector) şi Elena Drăghici (inspector).

"Inspectorii sanitar-veterinari cercetaţi de DNA, care sunt membri PDL, au intrat în politică din interes."
Marian Zlotea
preşedinte ANSVSA

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite