Blestemul de la Tanacu, lăcaşul unde o măicuţă a murit în urma unui ritual de exorcizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enoriaşii au dat uitării lăcaşul unde, în urmă cu şase ani, a murit măicuţa Irina Cornici. Cu toate acestea, călugării continuă să ţină slujbe în fiecare duminică alături de cele nouă călugăriţe din schit. Cei doi preoţi-călugări transferaţi, în 2006, la Mănăstirea Tanacu încearcă fără succes să readucă oamenii la biserică.

Aflată la cinci kilometri de cea mai apropiată aşezare umană, Mănăstirea „Sfânta Treime" încă triumfă semeaţă pe culmile dealurilor din comuna Tanacu. Cele nouă măicuţe îşi duc viaţa monahală sub îndrumarea a doi duhovnici, călugării Metodie şi Chiril, veniţi în urmă cu cinci ani de la Mănăstirea „Bujoreni", după tragedia care a îngrozit o ţară întreagă. În iunie 2005, tânăra măicuţă Irina Cornici a sfârşit într-un mod barbar, răstignită pe o cruce.

Citeşte şi:
Vaslui: Blestemul Corogeanu la Mănăstirea Tanacu

Lotul Tanacu, aproape liber

Ritualul de exorcizare la care a fost supusă femeia de 23 ani de către fostul ieromonah Petru Daniel Corogeanu, ajutat de stareţa mănăstirii de atunci, maica Neonila (Sofia Nicoleta Arcăleanu), şi de maicile Siluana (Simona Birdănaş), Pahomia (Elena Oţel) şi Anastasia (Adina Lucia Cepreaga) a lăsat un stigmat greu de şters din istoria lăcaşului de cult şi chiar a comunităţii din împrejurimi. Oamenii ocolesc acum mănăstirea de maici tocmai din cauza faptelor comise de „Lotul Tanacu".

„Evenimentele de atunci au cântărit greu pentru mănăstirea noastră. Acum, închinătorii mănăstirii sunt foarte puţini. Dacă înainte veneau foarte mulţi orăşeni, acum nu mai vine aproape nimeni. Doar câţiva oameni din satele din împrejurimi", recunoaşte călugărul Metodie, părintele duhovnic al obştii de maici de la „Sfânta Treime".

„Din Beneşti vin cinci oameni, din alt sat mai vin cinci, dintr-altul încă cinci, şi aşa se mai adună enoriaşi duminica sau când sunt sărbători. Foarte puţini în comparaţie cu perioada de dinaintea morţii măicuţei", a continuat preotul.

Nici maicile nu mai vor la mănăstire

Ca şi cum „votul de blam" al sătenilor din comună nu ar fi fost de ajuns, nici maicile Siluana, Pahomia şi Anastasia, eliberate condiţionat din Penitenciarul Târgşor la sfârşitul anului trecut, nu mai doresc să se întoarcă în monahism, asta deşi preotul Metodie crede că locul lor este într-o mănăstire. „Două dintre măicuţe au mai venit duminica la slujbă şi le-am întrebat dacă vor să rămână, dar ele au spus că mai stau o vreme acasă", a spus duhovnicul.

Citeşte şi:

Oraşul asasinatelor ciudate: exorcizări, vânătoare de oameni, crimă cu brelocul, omor din joacă

Criminalul exorcist, care se crede "mesager al lui Hristos", a cerut să fie eliberat de la casa de nebuni

Întoarcerea celor trei foste măicuţe în sânul obştii de la Tanacu sau de la altă mănăstire este condiţionată însă de decizia Episcopiei Huşilor. „Atât Petru Corogeanu, cât şi celelalte patru maici au fost caterisiţi, deci excluşi din monahism", a subliniat preotul Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, refuzând totodată să ofere alte detalii. „Cred că măicuţele pot fi reprimite în mănăstire dacă se duc să ceară iertare", a completat Metodie.

Ctitorie neterminată

Mănăstirea Tanacu l-a avut drept ctitor pe juristul vasluian Florin Georgescu, principalul acţionar al SC Confecţii SA Vaslui, care a finanţat lucrările pentru ridicarea lăcaşului, în urmă cu zece ani. Însă, după exorcizarea de la Tanacu, Georgescu, unul dintre cei mai înstăriţi vasluieni, a renunţat să mai sprijine financiar mănăstirea.

„Domnul Georgescu s-a retras atunci, când a fost «problema»", a spus părintele Metodie, adăugând că nici din partea oamenilor şi nici de la Episcopie nu mai primeşte bani. „Nu avem căldură, nu avem curent, este foarte greu. Biserica mare trebuie pictată, iar acest lucru ne-ar costa câteva miliarde de lei vechi", a precizat preotul. El a adăugat că iarna slujbele la mănăstire se ţin în paraclis, iar vara în biserica mare.

Corogeanu, liber la anul

Petru Daniel Corogeanu (foto) şi cele patru maici au fost condamnaţi definitiv în „Dosarul Tanacu" la sfârşitul lunii ianuarie 2008, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, urmată de moartea victimei. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Corogeanu (7 ani), în timp ce maica stareţă a primit 6 ani, iar celelalte trei maici au fost condamnate la câte 5 ani de închisoare.

Acestea din urmă au fost eliberate recent, însă Corogeanu, încarcerat la Vaslui, poate gusta aerul libertăţii cel mai devreme în primăvara anului viitor. Peste câteva luni ar putea fi eliberată maica stareţă Neonila, închisă la Penitenciarul Bacău.

„Sofia Nicoleta Arcăleanu este propozabilă să intre în comisia de eliberare condiţionată în data de 9 iulie. Ea însă este încarcerată în regim deschis şi munceşte, astfel că mai poate câştiga zile. În aceste condiţii, ar putea fi eliberată în iunie 2011", a spus Mădălina Mătăsaru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite