Arestări la Albiţa: unde sunt vameşii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la punctul poliţiei de frontieră se aşteptau să intre în vizorul procurorilor. Unii şi-au angajat deja avocaţi, iar alţii şi-au dus copiii pe la rude. 53 de agenţi de la Albiţa au fost săltaţi de mascaţi ieri-dimineaţă, printre care şi şeful lor, Daniel Corban. Niciunul dintre cei duşi la Bucureşti nu este vameş.

Corupţia atinge şi Vama Galaţi/Vezi aici cum a fentat un vameş procurorii anticorupţie timp de şase luni de zile

Descinderi în Vama Albița: Mai mulți polițiști au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore

Fost şef de vamă recunoaşte: „I-am dat lunar lui Marica şpagă, timp de cinci ani“

UPDATE 08:33 Din cei 53 de poliţişti de frontieră de la Albiţa săltaţi de autorităţi, au fost arestaţi 40 (30 până la ora 1.00 şi încă 10 după această oră), 13 fiind eliberaţi. Dintre cei reţinuţi, 15 au primit deja mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile de la magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Restul de 25 urmează să fie prezentaţi completului de judecată în cusrul zilei de astăzi.

UPDATE 08:00 Alţi 15 poliţişti de frontieră de la Albiţa au fost reţinuţi de DNA

Alţi 15 lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa, judeţul Vaslui, au fost reţinuţi luni seară, pentru 24 de ore, în urma dispunerii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Poliţiştii de frontieră au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Vezi aici detalii.

După descinderile de la Siret şi Moraviţa, angajaţii Vămii Albiţa se aşteptau să intre în vizorul procurorilor DIICOT. Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa, cea mai mare vamă de pe graniţa de est a UE, a fost înţesat ieri-dimineaţă de procurori şi mascaţi. 

În paralel, au fost efectuate percheziţii şi la locuinţele poliţiştilor de frontieră. „Sigur că ne aşteptam să vină şi aici. După ce s-a întâmplat la Siret, Moraviţa şi la celelalte vămi, descinderile în Albiţa nu mai erau o chestiune de «dacă», ci de «când». Deja mai mulţi colegi de-ai mei şi-au trimis copiii la rude pentru a nu se speria în situaţia în care mascaţii le-ar fi intrat în case", a spus unul dintre vameşi.

Unii dintre cei săltaţi de mascaţi au încercat chiar tertipuri care să-i scape de cătuşe. Liviu Gheţău, de exemplu, fost şef adjunct al Sectorului Punctului de Trecere a Frontierei Huşi, a cerut în cursul lunii ianuarie, imediat după descinderile de la Siret, Suceava, să fie transferat la un birou în cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Vaslui. Chiar dacă solicitarea i-a fost aprobată, bărbatul a fost săltat de mascaţi.

Valeriu Bodoga, şeful IJPF Vaslui, a confirmat că au fost ridicaţi de anchetatori 53 de poliţişti de frontieră, unul din Vaslui, cinci din Bârlad, iar restul din Huşi şi comunele din apropiere. Spre deosebire de acţiunile precedente, niciun vameş nu a fost reţinut ieri la Albiţa. „Nu pot să spun cu certitudine că lucrătorii vamali au fost corecţi, dar pe timpul mandatului meu nu s-a întâmplat nimic de genul legat de şpagă sau mită", a spus Emil Bordeianu, şeful Vămii Albiţa.

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Şeful de la Albiţa: vilă în centrul Iaşiului

Ieri au fost săltaţi şi şeful Punctului Poliţiei de Frontieră (PPF) Albiţa, Daniel Cristian Corban, dar şi alţi trei ofiţeri, Alin Niţă, Marcel Tănase şi Nicuşor Ivan, toţi fiind din Huşi. Potrivit declaraţiei de avere completate de Daniel Corban, pe 28 septembrie 2010, acesta deţine la Iaşi împreună cu soţia sa, de profesie asistent medical, un teren intravilan şi o casă de locuit, ambele într-o zonă centrală a oraşului.

Vameş cu vilă de lux pe teren donat

Vila comisarului Daniel Corban, şeful Poliţiei de Frontieră Albiţa



Pe de altă parte, colegul său de la Albiţa, vameşul Emil Bordeianu, deţine o vilă de lux în Huşi. Potrivit declaraţiei de avere, nu deţine maşină, are  un salariu de aproximativ 4.000 de lei pe lună. Potrivit actului oficial, Bordeianu, şeful Vămii Albiţa, a dobândit în 2007, prin donaţie, un teren intravilan de 1.900 de metri pătraţi în Huşi. De asemenea, împreună cu soţia sa Paula, mai deţine o casă unifamilială în acelaşi municipiu.

Mână-n mână cu interlopii

Vama Albiţa (Vaslui) este unul dintre locurile de trecere a frontierei preferat de traficanţii de ţigări din Republica Moldova şi din Transnistria. O anchetă a procurorilor DIICOT, finalizată în anul 2008, în colaborare cu SRI,  a relevat că interlopul basarabean Vasile  Rodideal a reuşit coruperea fostului şef al Vămii Albiţa Ghiţă Berbece.

image

Rodideal este cunoscut în România ca fiind naşul interlopului nemţean Gheorghe Mararu - executat de Cristian Chilat, în noiembrie 2010, într-un bar din Piatra Neamţ. Procurorii DIICOT au arătat că reţeaua lui Rodideal, care beneficia de sprijinul vameşului-şef, era specializată în trafic „angro" de ţigări.

Reţeaua Rodideal avea la dispoziţie stocuri importante de ţigări, depozitate în zona Chişinăului şi Transnistriei. Transporturile de ţigarete, aproximativ 600.000 de pachete la o singură cursă, erau ascunse, prin metoda „capac", în autocisterne. Ghiţă Berbece a fost interceptat de SRI când îi sfătuia pe traficanţii moldoveni cum să ascundă ţigările şi aranja ordinea autovehiculelor la intrare în vamă pentru „a le cotrola".

Roluri bine determinate

Vila vameşului Emil Bordeianu, şeful Vămii Albiţa



Fiecare membru al grupării avea un rol bine determinat.De procurarea ţigaretelor se ocupa moldoveanul Vladimir Mardar, zis Vova. De racolarea şi coruperea funcţionarilor români răspundea Ionuţ Bogdan Radu, un alt fin al lui Rodideal, cel care s-a ocupat direct de coruperea vameşului Berbece.

Nicu Cercel era persoana care avea grijă ca transporturile să ajungă în regulă la depozite din Bucureşti, Constanţa sau Ploieşti. „Acum au apărut, de 10 minute, nişte schimbări de şefi de tură... Trebuie să amânăm un pic, ne vedem diseară", le comunica Berbece, când erau probleme la graniţă. Alte coduri:

„Gheorghe" sau „G" - pentru cisternele cu gaze, „B" - pentru cele cu benzină, „pe lună" - pe timpul nopţii şi mai multe expresii în limba rusă. Dosarul se află la Tribunalul Iaşi. Ghiţă Berbece, arestat preventiv în acest dosar în perioada iulie 2008-martie 2009, a decedat în februarie anul trecut în urma unui atac de cord. ; Liliana Năstase, Ionel Stoica

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Fostul şef al Vămii Albiţa, scut pentru traficanţi

Fostul şef al Vămii Albiţa Ghiţă Berbece îi spunea lui Ionuţ Bogdan Radu, care se ocupa cu contrabanda de ţigări din Republica Moldova, când poate intra cu „marfa" în România.

11 aprilie 2008, ora 12.34

Ionuţ Bogdan Radu: Salut!

Ghiţă Bogdan: Salut, salut!

I.B.R.: Nu ştiam ce s-a întâmplat, ai fost aglomerat, ocupat?

G.B.: Nu, am fost ocupat, şi de dimineaţă am reuşit să plec de la Direcţie şi am luat-o cu cea mai mare viteză spre birou, că am treabă de-mi sar capacele. Când ne vedem?

I.B.R: Bun, bun, bun. Păi când vrei, dar a rămas aşa pentru diseară, nu?

G.B.: Doar pentru aia, care a fost şi ieri.

I.B.R.: Păi, una din aia şi le-am pregătit şi pe celelalte.


G.B.: Văleu, văleu, văleu, văleu, văleu!

I.B.R.: Le-am făcut şi programare, tot de încărcare, de tot.

G.B.: Pfuu... Pentru diseară?

I.B.R.: Da. Păi nu aşa ai zis!?


BG: Dacă nu ne-am mai auzit...

I.B.R: Da. Eu aşa mă pregătisem, că aşa ai zis, că tot cei care au fost ieri.

G.B.: Dar stai aşa, OK-ul ştii când îl primeşti? Pe la 17.00, că nu am cum să-l dau mai repede, nu am cum, nu am timpul fizic.  

I.B.R.: Am înţeles.


G.B.: Oricum ne auzim la 17.00.

I.B.R.: E dificil tare că deja e pregătit.


BG: Ştiu, dar trebuie să văd cum, trebuie să văd întâi.

I.B.R: Hai, vezi. Acum nu ştiu cum să dau înapoi ca să desfac la timp şi nu mai ajung unde trebuie.


G.B..: Oleu, oleu, oleu, oleu, oleu, oleu. Oricum ne vedem la 17.00.

I.B.R.: Bun, bun. Hai, hai, aştept de la tine.

„Uite, aşteptam un semn"


11.04.2008, ora 17:24:53

Berbece ia din nou legătura cu Radu, iar şeful Vămii Albiţa îi spune intervalul orar în care poate introduce ţigările de contrabandă.

G.B.: Da.

I.B.R: Salut, salut!

G.B.: Ce faci?

I.B.R:  Ce să fac? Uite aşteptam un semn.

G.B.: DA! 22.00-24.00.

I.B.R: 22.00.

G.B.: Alo!

I.B.R: Da.

G.B.: Eu acum am plecat de la birou.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite