Fost şef de vamă recunoaşte: „I-am dat lunar lui Marica şpagă, timp de cinci ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Vămii Giurgiu, Marius Ungureanu, a trimis astăzi un autodenunţ Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care a recunoscut că timp de cinci ani i-a dat mită liderului sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, care ar fi organizat şi ar fi fost " principalul beneficiar al unui sistem bazat pe mită şi corupţie" pentru promovare şi menţinere în funcţii. Potrivit lui Ungureanu, există o înregistrare în care angajaţi de la Vam

Citiţi şi:

„Vama Moraviţa este stat în statul şpăgii“

UPDATE 11:45 Vasile Marica: Nu pot fi acuzat de un fost puşcăriaş

Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a afirmat, într-o intervenţie la Realitatea Tv, că Marius Ungureanu nu are nicio probă împotriva lui, acuzându-l la rândul său pe fostul şef al Vămii Giurgiu că "era cel mai mare traficant din vamă".

"Nu pot fi acuzat de un fost puşcăiaş. Domnul Ungureanu era cel mai mare traficant din vamă... Ar fi vrut să stea în vamă şi să fure. Eee, l-au dat afară ăştia", a afirmat Marica ca reacţie la autodenunţul lui Marius Ungureanu.

"A vrut să mă înregistreze, să mă şantajeze, pentru că l-am dat afară... El nu are nicio probă împotriva mea", a mai spus Marica.


Liderul Sed Lex este de părere că Marius Ungureanu este împins de la spate de Putere. "Omul încearcă să se pună bine cu Puterea, pentru că eu am criticat Guvernul".

Marica a afirmat că "se mai gândeşte" dacă îl va da în judecată pentru că în cazul unui autodenunţ procurorul trebuie să organizeze un probatoriu.

Totodată, liderul sindical a calificat drept " o mare prostie" afirmaţia fostului şef de vamă, conform căruia Marica ar fi luat mită 20.000 de dolari pentru că ar fi fost partener la o firmă

Ungureanu. Îi dădeam vreo 2.000 - 2500 de dolari pe lună

"Am lucrat în vama Giurgiu din 1990 şi până în 2003, mai întâi ca lucrător vamal, apoi ca şef de tură şi şef de vamă. În 1996, l-am cunoscut pe domnul Marica Vasile. Prezentându-se ca un om cu relaţii şi cu putere în Direcţia Vămilor de atunci, în perioada 1997 - 2002 i-am dat bani, vreo 2.000 - 2500 de dolari pe lună, eu împreună cu Cristoi Robert, care îi dădea aceeaşi sumă, şi cu Ciobanu Eugenia, lidera din fostul sindicat Unirea (actualul Sed Lex). Ea nu ştiu cât îi dădea, avea altă relaţie cu el. A locuit într-un apartament al lui... Marica a înfiinţat, a organizat şi este principalul beneficiar al acestui sistem... Eu şi Cristoiu mergeam lunar şi îi dădeam bani... Oamenii nu vor să vorbească  pentru a nu suporta consecinţele. Pe acest lucru se bazează şi Marica", a afirmat Ungureanu în cadrul unei conferinţe de presă.

"Marica lucrează prin interpuşi în sistemul de colectare a şpăgii şi oferă promovare pe post, protecţie în caz de restructurare. Are oameni şi în comisiile de disciplină", a adăugat fostul şef al Vămii Giurgiu, adăugând că liderul SedLex a influenţat chiar stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei unor oameni "după cum avea el interes".

"Din 2002 am încetat să îi mai dau bani, nemaidorind să colaborez cu el din alte motive. Niciun om politic nu a venit la Giurgiu să ceară bani", a mai spus Ungureanu.

Fostul şef al vămii Giurgiu a afirmat că despre aceste lucruri se ştia încă din 2001, existând la SRI o înregistrare audio în care şeful de tură, Robert Cristoi, spune că Marica dorea mai mulţi bani, astfel ca vameşii să cotizeze cu sume mai mari.

Ungureanu a adăugat că el a mai făcut un autodenunţ şi în 2003, dar nu a luat nimeni nicio măsură.

"Marica (Vasile Marica n.r) în 15 ani a şantajat toţi directorii, de orice culoare politică, ai Autorităţii Naţionale a Vămilor. Având oameni în toate punctele vamale, ştia tot ce se întâmplă şi ameninţa cu ieşiri în stradă", a mai spus Marius Ungureanu.

Fostul şef al Vămii Giurgiu a mai dat exemplul unui angajat al unei vămi din Constanţa care îi ducea lunar lui Marica10.000 de euro pentru a se menţine în funcţie sau a promova.

Conflictul dintre Ungureanu şI Marica datează de câţiva ani

În anul 2003, după „Armaghedonul vămilor", Vasile Marica a lansat un atac dur la adresa lui Marius Ungureanu, dar şi a lui Dinu „Vamă" Gheorghe, demarând campania „Dreptate până la capăt".

La acea vreme, Curierul Naţional relata pe larg date despre eveniment, iar Marica dorea să demaşte structurile mafiote din sitemul vamal şi actele de corupţie. Acesta preciza la acea vreme că „trebuie schimbat sistemul" şi că „Ungureanu este un consumator de droguri care nu a mai trecut pe la muncă de 15 luni". Mai mult, Vasile Marica declara că a fost ameninţat de către Ungureanu, care era protejatul directorului regionalei vamale Bucureşti, Bogdan Adrian. „Vama este condusă din umbră de către Ungureanu, care este cunoscut opiniei publice dintr-o serie de scandaluri legate de contrabandă şi droguri. Solicit Direcţiei Generale a Vămilor eliberarea lui din funcţie pentru fals, uz de fals şi prejudiciu adus bugetului naţional. Am fost ameninţat de către ungureanu în holul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. A spus că are atâţia bani încât înscenează ceva şi mă face", spunea Marica la începutul anului 2003.

Cine este Marius Ungureanu

Marius Ungureanu a fost cunoscut ca fiind creierul afacerilor cu ţigări şi alcool din perioada 1994-1997, dar şi ca un consumator de stupefiante. El a fost implicat şi în afaceri cu oameni din lumea interlopă, printre care Costel Bobic, dar şi în transporturi de droguri între Turcia, Bulgaria şi România, lăsând autocarele turceşti date în consemn să treacă fără probleme.

Averea deţinută de Marius Ungureanu este una deosebită, deţinând mai multe maşini de lux şi vile şi crescând zeci de câini de rasă, iar copiii acestuia au fost trimişi la studii în Anglia, anunţă sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite