Vanghelie renunţă la cavoul Lahovary: "Vreau să repar această problemă morală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat joi, la Radio Guerrilla, că vrea să restituie ultimului descendent al familiei Lahovary cavoul din cimitirul Bellu al fostului ministru de Externe şi de Război, generalul-erou Iacob Lahovary.

"Sunt dispus ca să repar această problemă morală prin a dona acest cavou familiei respective, pentru că nu am nici o problemă, nu mi-am dorit niciodată să creez asemenea probleme. Şi în plus e păcat de Dumnezeu, îl chem pe cel din familie, vreau sa îl chem să căutam toate formele legale să fac cedarea către familia respectivă.

Ulterior am înţeles că a fost un general al Armatei române, deci e păcat de Dumnezeu şi nu vreau să rămână pe mine amprenta asta, pentru că nici eu, nici decedatul, săracul, nu şi-a dorit acest lucru", a declarat Vanghalie, potrivit sursei citate.

image

Sabin Orcan: Umbra lui Marean. La Bellu

image

FOTOGALERIE: Ultimul Lahovary

Ancheta "Adevărul" pe scurt:

Ziarul "Adevărul" a descoperit că Vanghelie şi-a înhumat rudele în cripta generalului Iacob Lahovary, un cavou construit de celebrul arhitect Ion Mincu şi cu o valoare artistică incontestabilă. După ce a aflat din „Adevărul“ că rudele sale au dispărut de la Bellu, Constantin Lahovary, ultimul descendent al familiei, a decis să depună plângere penală împotriva familiei Vanghelie pentru profanare de morminte. Jurnaliştii de la Radio Guerrilla au prostestat şi ei la Primăria sectorului 5, la Ministerul Apărării şi în faţa Ministerului Culturii faţă de ocuparea capelei generalului-erou Iacob Lahovari (1846-1907) de către familia lui Vanghelie.

Vanghelie: "Am cumpărat de pe piaţă"

Marian Vanghelie a declarat, ulterior anchetei Adevărul, că nu a făcut nimic imoral sau ilegal.

"Cineva din familia mea a căutat în presă, a găsit prin cunoştinţele pe care le avea, a încercat şi a găsit o locaţie pe care s-o cumpere cu bani de pe piaţă. Oricine putea fi. Puteaţi fi dvs, un cumpărător de bună-credinţă. Se putea întâmpla oricui. N-a fost o chestie că m-am dus la Primărie şi am abuzat de vreo funcţie. Am cumpărat de pe piaţă", a zis primarul sectorului 5 din Capitală.

"Vă dau un răspuns foarte serios: nu am făcut nicio ilegalitate şi nici măcar ceva imoral. Nu am ştiut la vremea respectivă a cui a fost proprietatea pentru acest cavou. Pur şi simplu s-a luat cu o zi înainte să se facă înmormântarea", a mai zis Vanghelie.

image

În capela de la Bellu, blazonul familiei Lahovary este încadrat acum de crucile bunicului lui Marian Vanghelie,Niculae Constantin şi a unei alte rude de-a sa,Liana Bojan:

Capela: a cui a fost, a cui a ajuns

1905 Reputatul arhitect Ion Mincu a ridicat capela din Bellu pentru familia lui Iacob Lahovay (1846-1907).

1907 Moare Iacob Lahovary, ministru al Afacerilor Străine. Ulterior ocupase şi funcţia de ministru de Război, după ce, la 1877, luptase pe front în Războiul de Independenţă.

2003 Nicolae Cristea, actualul subordonat al lui Marian Vanghelie, reuşeşte să obţină concesiunea asupra capelei Iacob Lahovary.

2008 Nicolae Cristea donează Capela Iacob Lahovary familiei Vanghelie. Paravan este Mircea Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, folosit de edil şi la cumpărarea Magazinului Bucureşti.

2008 Constantin Niculae, bunicul lui Marian Vanghelie, şi o altă rudă, Liliana Bojan, sunt înhumaţi în Capela Iacob Lahovary.

2010 „Adevărul" dezvăluie ocuparea Capelei Iacob Lahovary de către familia lui Marian Vanghelie. Acesta din spune că a cumpărat "de pe piaţă" capela, dar de fapt a primit-o donaţie de la subordonatul său, Cristea Nicolae.

image

DOSARUL VANGHELIE - LAHOVARY:

Gaşca de la Bellu, opera lui Vanghelie

Cazul „Lahovary“: „Vanghelie, în Rai nu intri cu parai“!

Vanghelie şi-a băgat morţii în cavoul familiei Lahovary

Ultimul descendent al familiei Lahovary îi face plângere penală lui Vanghelie

Vanghelie despre profanarea criptei Lahovary: Asta-i viaţa!

Mai citeşte şi despre un alt reprezentant de marca al familiei dată afară din cavoul de la Bellu: Un politician simpatizat de presă: Alexandru Lahovari

Istoria Lahovary, profanată de Vanghelie

Cazul „Vanghelie- Lahovary“, la Ministerul Culturii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite