Tineri români printre primii studenţi ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Popescu (centru), între două colege de la Harvard
Alina Popescu (centru), între două colege de la Harvard

Românca Alina Popescu a fost alesă între cei mai buni studenţi ai Americii. Alina e născută în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, şi studiază Dreptul la Harvard. În timpul vacanţei a aflat că a fost invitată la o întâlnire cu regina Angliei.

Este primul român care a fost ales între cei mai buni 50 de studenţi din SUA. A dat mâna cu doi preşedinţi americani şi vrea să fie diplomat de carieră. Alina Popescu a fost numită, în urmă cu trei ani, ambasadorul poeziei tinerilor americani şi inclusă în societatea academică a premiilor Nobel, iar acum este studentă la Harvard. Lucrează, în acelaşi timp, pentru Asociaţia Naţiunilor Unite în Boston, unde organizează evenimente pentru liderii care vin în fiecare săptămână, pentru Academia Americană de Diplomaţie şi colaborează cu Departamentul de Stat American şi cu Institutul de Politică din Harvard.

Citiţi şi:

Şpaga nu ştie de criză: 100 de euro, preţul promovării unui examen de facultate

RAPORT Facultăţile din România, corijente în Europa

Studenţii care învaţă peste hotare sunt o generaţie pierdută pentru România

Studii în SUA pentru cei mai buni elevi români

„Harvard este impresionant"

Este unul dintre cei 40 de români care studiază la prestigioasa instituţie de învăţământ americană. Spune că Harvardul e impresionant. „Când am ajuns la Harvard, credeam că sunt pregătită. M-am aşteptat ca Harvard să-mi ofere toate răspunsurile pentru ceea ce vreau să fac în viaţă, în schimb, el m-a învăţat să pun întrebări. M-am aşteptat să mă înveţe să vorbesc, dar am învăţat cum să ascult. M-am aşteptat ca Harvard să mă înveţe cum să conduc, în schimb, el m-a învăţat cum să servesc", povesteşte Alina.

„România se vede cu dor şi cu speranţă"

„Românii de la Harvard formează o asociaţie care organizează, lunar, evenimente legate de România pentru a ne recrea propria ţară acolo, pentru a păstra amintirile", spune Alina. Dacă se va întoarce sau nu în România? „Mulţi dintre noi şi-au păstrat idealismul şi doresc să se întoarcă, alţii însă sunt dezamăgiţi de România. Eu îmi doresc să mă întorc", a mai spus tânăra. Alina i-a întâlnit, printre alţii, pe Javier Solana, Bill Clinton sau Al Gore, iar pe preşedintele american Barack Obama, de două ori.

Învăţământul e supraîncărcat

„Învăţământul românesc este supraîncărcat şi excesiv teoretizant. Stimulează în prea mare măsură reproducerea cunoştinţelor transmise. Nu se ţine cont de opţiunile elevilor şi studenţilor, consilierea profesională a acestora este deficitară, nu sunt stimulate activităţile de voluntariat şi munca în echipă.

A candidat la Oxford din curiozitate

Andra Olaru (dreapta), pe băncile Oxfordului

Andra Olaru (dreapta), pe băncile Oxfordului

Andra Olaru (19 ani), elevă la Colegiul Eminescu din Botoşani, o altă româncă apreciată într-o universitate străină. Ea a fost admisă la Oxford. Deşi are 10 „pe linie" de când se ştie, tânăra n-a visat că va ajunge atât de departe. Pentru a reuşi, Andra a început să studieze pentru admiterea din vara anului trecut, câte şase ore pe zi. A completat un formular de pe internet, a trimis o scrisoare de intenţie, au urmat o serie de teste şi s-a trezit chemată la interviu, la începutul lunii decembrie.

„La colegiul la care am aplicat eu au fost 4.000 de candidaţi. La interviu au fost chemaţi 15, printre care şi eu, singura româncă. După interviu au mai rămas şase candidaţi", a povestit Andra. Vestea cea mare a primit-o chiar înainte de Crăciun. „Nu mi-a venit să cred. Încercasem din curiozitate, nici nu visam să fiu admisă", a mărturisit Andra. „M-au ajutat mediile de 10, participările la olimpiade, dar şi activităţile extraşcolare", a spus Andra Olaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite