Tăierea salariilor cu 25% e ilegală, a decis Tribunalul Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de judecată (arhivă)
Sala de judecată (arhivă)

Tribunalul Vâlcea - secţia civilă a decis la 14 octombrie 2010, în urma unei plângeri a şase funcţionari, că tăierile salariilor cu 25% încalcă drepturile omului şi a obligat statul să le dea banii înapoi.

Sentinta e definitiva si executorie, cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit motivaţiei Tribunalului Vâlcea, "Instanta apreciaza ca reducerea unilaterala a salariului brut cu 25%, in temeiul dispozitiilor art.1 din Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, incalca prevederile Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si pe cele ale art.1 alin.1 din Primul protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata de Romania prin Legea nr.30/18 mai 1994, care privesc protectia proprietatii".

"Salariul reprezinta unul dintre drepturile asupra caruia cele doua parti ale raportului juridic de munca au convenit si l-au prevazut in mod expres in continutul contractului, in conformitate cu dispozitiile art. 17 alin. 2, coroborat cu art. 3 din acelasi articol. Un tert fata de acest contract individual de munca nu poate interveni pentru a modifica acordul partilor semnatare. Statul, tert raportat la contractul individual de munca, incheiat intre angajator si salariat, nu poate modifica ceea ce partile au stabilit, respectiv nu poate diminua salariile acestora in mod direct, prin edictarea unei legi in acest sens, caci protectia juridica a raportului juridic de munca stabilit contractual este acelasi atat pentru personalul bugetar, cat si pentru cel incadrat la angajatori privati. Nu se poate vorbi de o protectie a legii mai mare in cazul angajatilor privati".

Curtea "Obliga pe parata la plata diferentelor salariale cuvenite potrivit contractului individual de munca, dintre sumele incasate cu acest titlu si sumele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie - august-septembrie 2010, sume actualizate cu indicele de inflatie pana la data platii efective".

Daţi click aici să citiţi TOATĂ SENTINŢA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai multe despre acest subiect:

Râmnicu Vâlcea: Femeia care a câştigat procesul împotriva tăierii salariilor cu 25 %: "Nu am avut nevoie de avocat, am făcut singură acţiunea"

EXCLUSIV:Prima femeie din ţară care a învins statul român în războiul pensiilor speciale este din Bârlad

Emil Boc: Salariul minim va creşte în 2011. Se va recupera o bună parte din banii pierduţi în 2010

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite