EXCLUSIV:Prima femeie din ţară care a învins statul român în războiul pensiilor speciale este din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Popa arată decizia instanţei prin care a învins statul român
Silvia Popa arată decizia instanţei prin care a învins statul român

Silvia Popa, fostă angajată la Judecătoria Bârlad a reuşit să spargă gheaţă în lupta dusă în instanţă de grefieri cu statul român. Bârlădeanca este prima grefieră pensionară din ţară care a primit o pronunţare favorabilă după ce statul i-a mutilat pensia.

Silvia Popa a dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Vaslui (CJP) imediat după ce s-a trezit cu pensia micşorată. La finele lunii trecute, Tribunalul Vaslui s-a pronunţat în cazul ei, dându-i câştig de cauză. Femeia a rămas cu mai puţin de o treime din venit, după ce pensiile speciale au fost recalculate şi, prin decizia judecătorului, statul se obligă să-i returneze diferenţa de bani ce i se cuveneau.

"Mi-am făcut bine lecţiile şi am prezentat probe temeinice în această cauză. De asemenea, am avut şi un judecător care îşi merită numele de magistrat. A dat dovadă de verticalitate şi a respectat legea", ne-a spus femeia.

CJP Vaslui va face recurs

Motivul cu care Silvia Popa a reuşit să convingă instanţa vasluiană să-i dea câştig de cauză se leagă de o decizie a Curţii Constituţionale a României din vară. Atunci, magistraţii de la curtea supremă au decis că Legea 119/2010, cea care prevede recalcularea pensiilor, nu abrogă prevederile precedentului act normativ prin care se calculează pensile speciale.

Reprezentanţii CJP admit înfrângerea şi spun că vor apela la căile de atac permise de lege. "Vom face recurs. În tot judeţul mai sunt 50 de foşti grefieri care ne-au acţionat în judecată", ne-a spus Marius Arcăleanu, preşedintele CJP Vaslui. Primul termen al procesului intentat de grupul de grefieri va avea pe 15 noiembrie, la Iaşi.

 Grefieri din toată ţară vor să-i urmeze exemplu

Silvia Popa s-a pensionat în urmă cu doi ani, după ce a activat 27 de ani ca grefier la Bârlad. În luna septembrie, după ce i-a fost reclaculată pensia, venitul său a scăzut de la 3.400 de lei la 1.000 de lei pe lună. "Mi-am făcut împrumuturi bancare de 2.000 de lei pe lună în baza pensiei mele. Şi vine Boc (n.r. Emil Boc, prim-ministrul României) şi spune că avem pensie nesimţită. E inadmisibil! Majoritatea celor care au fost grefieri ies bolnavi la pensie din cauza volumului imens de muncă", ne-a spus Silvia Popa.

Bârlădeanca susţine că după ce a câştigat procesul, zeci de colegi din ţară au sunat-o să o întrebe cum a procedat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite