Noi stenogramele în dosarul "ALRO": Comandantul a preluat controlul asupra problemei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Comandantul (Traian Băsescu) s-a implicat activ în dosarul ALRO şi a avut o discuţie "extrem de serioasă" cu fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, potrivit unei noi stenograme prezentate de Realitatea TV.

Stenograma prezentată de Realiatatea TV arată cum Comandantul (Traian Băsescu, potrivit procurorilor) "a preluat controlul asupra problemei" şi a pus în 24 aprilie 2006 rezoluţia pe memorialul ALRO.


23 decembrie 2005, ora 19.06 - Dorin Cocoş îl apelează pe Marian Daniel Năstase, vicepreşedinte CA ALRO Slatina

Cocoş: Ce faceţi?
Năstase: Prost. Nu am reuşit să facem nimic. E fix în 2006. Atât. Şi în alţi termeni decât se discutase. Nu am bătut în cuie nimic. În afară de 2006.
Cocoş: Asta la NUCLEAR.
Năstase: Nu, aia nu e închisă.
Cocoş: Am înţeles.
Năstase: Acolo nu e închis nimic. A rămas să ne vedem marţi şi miercuri cu şeful lor. Şi, deşi am vorbit cu şeful lor, care a zis: Domnule, până la sfârşitul anului o rezolvăm...Nu. Băieţii sunt pe invers. Nu a ieşit nimic. Am trecut azi pe acolo...dar sunt mai receptivi, ca să zic aşa.
Cocoş: O rezolvăm. Cu forcepsul, dar o rezolvăm. Vă voi suna mâine, mai liniştit şi mai...
Năstase: Am înteţes! Să trăiţi!

23 decembrie 2005, ora 16.03 - Dorin Cocoş îl apelează pe M. Daniel Năstase, vicepreşedinte CA ALRO Slatina

Năstase:
Să trăiţi, Excelenţă! Mi-am spart telefonul şi..
Cocoş: Iar?! Eşti urmărit de ghinion
Năstase: Am dat cu el de pereţi.
Cocoş: De bucurie sau de supărare?
Năstase: Era de supărare. Deci, am semnat. Dar am semnat cu un final... Am semnat, dar a rămas că ajustarea se finalizează până la sfârşitul lui martie şi că...Oricum, noi am luat doar o copie xerox. Aprobarea o să vină oficial marţi. Când să vă fac o vizită?
Cocoş: Nu ştiu când. Noi mâine plecăm la munte şi ne întoarcem după sărbători. Stai, domnule! Nu s-a revolvat nici acum!
Năstase: Eu acum sunt la NUCLEARELECTRICA.
Cocoş: Mă sunaţi mai pe seară dumneavoatră.

Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy

Krasnov: Situaţia privind problema noastră concretă este foarte bună. De pe deal se simte o influenţă puternică şi constantă în direcţia noastră. Pozitivă. În special de la Şeful de Birou, care ţine în permanenţă problema sub control, iar săptămâna trecută, vineri sau joi...
Maschitskiy: Stai, stai! Şeful de Birou? Te referi la Comandant.
Krasnov: Nu, nu. Mă refer la...
Maschitskiy: Ah, am înţeles. Am înţeles.

Stenogramă Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy:

K: Situaţia privind problema noastră concretă este foarte bună. De pe deal se simte o influenţă puternică şi constantă în direcţia noastră. Pozitivă. În special de la Şeful de Birou (Elena Udrea), care ţine în permanenţă problema sub control, iar săptămâna trecută, vineri sau joi....

M: Stai, stai! Şeful de Birou? Te referi la Comandant (Traian Băsescu).

K: Nu, nu. Mă refer la....

M: Ah, am înţeles. Am înţeles.

(....)


K: Alo? Alo?

M: Alo? Ce faci acolo?

K: Bine, am aterizat şi direct de la aeroport m-am dus să-l întâmpin pe Trump (Dorin Cocoş). M-a sunat Colegul, a spus că întâlnirea a durat multe ore. Eu am întârziat 5 minute. A venit aici. Nu era sigur.

K: Da. Am stat 40 de minute. M-a lămurit că întâlnirea pe care a avut-o cu Comandantul (Traian Băsescu) a fost extrem de utilă.

M: Da, da, am înţeles.

K: S-a implicat activ în problema asta, a avut o discuţie extrem de serioasă cu Pilotul (Codruţ Şereş) şi a preluat controlul asupra problemei. S-a scris o rezoluţie la hârtiile pe care le-am transmis.

M: Ceea ce Pilotul neagă cu seninătate, nu?

K: Nu, nu a confirmat că a avut loc discuţia şi totul s-a îndreptat aici după această intervenţie. A avut loc o convorbire telefonică într-o pauză şi Pilotul a confirmat asta, iar discuţia a fost foarte serioasă. A trimis hârtia noastră, unde scria că problema trebuie neapărat rezolvată şi a  cerut să facă nu doar în interesul Guvernului, dar şi în interesul poporului. Sper ca o decizie să fie luată nu în interesul Guvernului, ci în interesul poporului. O chestiune destul de dură.

Luni, în presă au apărut două stenograme din dosarul "ALRO Slatina", prezentându-l pe Dorin Cocoş oferindu-se să-i intermedieze vicepreşedintelui CA al companiei o întâlnire cu Theodor Stolojan. Vezi aici coţinutul stenogramelor şi reacţia lui Theodor Stolojan.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a transmis astăzi un drept la replică în legătură cu interviul procurorului Ciprian Nastasiu despre dosarul ALRO difuzat de Realitatea TV. Vezi aici detalii.

Dosarul “ALRO Slatina”: politică şi afaceri

Dosarul privind afacerea ALRO-Marco a fost disjuns din cele două mari dosare de privatizări frauduloase în care fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, era acuzat că a fost instrumentul unei reţele de spionaj care a pus mâna ilegal pe mai multe companii de importanţă strategică pentru statul român. Cercetările în cauză, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români, s-au centrat pe acuzaţii de constituire a unui grup infracţional organizat şi tentativă la subminarea economiei naţionale.

Dosar cu nume sonore

În urma anchetei însă, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că „faptele nu există". Rezultatul hotărârii a făcut ca personaje importante implicate în anchetă, precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Theodor Stolojan, Attila Verestoy şi Dan Voiculescu, să scape de răspunderea penală pentru acuzaţiile de tentativă la subminarea economiei naţionale. Neînceperea urmăririi penale a fost dată de procurori şi în cazul jurnalistului Bogdan Chirieac, a fostului şef de la Nuclearelectrica, Teodor Chirică, dar şi a celor trei conducători ai ALRO Slatina, Marian Daniel Năstase, Vitaly Maschitskiy şi Valery Krasnov.

Tocmai  numele sonore ale politicienilor implicaţi au făcut ca afacerea ALRO-Marco să revină în atenţie în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut. Atunci, fostul procuror Ciprian Nastasiu scria, într-o carte lansată în toiul campaniei, că toţi cei amintiţi formaseră un adevărat grup infracţional, având ca scop favorizarea grupului de firme rusesc Marco, în dauna economiei naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite