STENOGRAME Dorin Cocoş: O să-l primească Stolojan pe vicepreşedintele ALRO într-un salon de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocoș
Dorin Cocoș

Două stenograme din dosarul "ALRO Slatina", prezentându-l pe Dorin Cocoş oferindu-se să-i intermedieze vicepreşedintelui CA al companiei o întâlnire cu Theodor Stolojan au fost prezentate în cadrul emisiunii "Ora de foc", difuzată de Realitatea TV.

UPDATE Stolojan: “E o diferenţă între ALRO şi <băieţii deştepţi>

"În calitate de consilier am primit memoriile ALRO către preşedintele României. Am analizat să vad care este problema. Dumneavoastră puneţi la un loc “băieţii deştepţi” şi ALRO. Există o mare diferenţă. ALRO consumă 24 de ore aceeaşi cantitate de energie şi nu produce vârfuri de energie.

Sistemul energetic naţional trebuie să păstreze tot timpul rezerve de capacitate de energie. ALRO este îndreptăţit să primească energia electrică la un preţ mai mic pentru că ei consumă constant. Am avut nenumărate audienţe cu mari companii pe care le primeam în salonul de protocol. Nu ştiu de unde are informaţiile Cocoş, însă audienţele erau publicate în programul meu de lucru", a declarat Stolojan.

Vezi aici stenogramele. Prima discuţie datează din 9 mai 2006.

Dorin Cocoş: Deci îl va primi Stolojan, undeva într-un salon frumos, de protocol, tot la ora 13.00

M.Năstase: La ora 13.00, la Stolojan. Am înţeles.

D Cocoş: Dar nu la el în birou. O să te sun să-ţi spun unde. Discutăm. De principiu la ora 13 să fiţi acolo! Nu în biroul ăla meschin al lui! O să-l primească undeva jos, într-un salon de protocol.

M. Năstase: Da, într-un salon de protocol

D. Cocoş: Am înţeles. Altceva? Noutăţi?

M. Năstase: E în derulare acum

D. Cocoş: Să se deruleze că m-am plictisit de când se derulează

M. Năstase: Acum se discută

D. Cocoş: Ei mai stau şi sâmbătă?

M. Năstase: Nu cred.

D. Cocoş: Bun. Dar ei vin de joi?

M. Năstase: Da, ei vin de joi

D. Cocoş: Vroiam să ne vedem şi noi cu ei

M. Năstase: Oricum o să ne vedem înainte, dar nu ştiu exact. Cred că vineri, pe la 11.00 dimineaţa...

D. Cocoş: Bun. Poate ne vedem pe la 12.00-13.00. Dar neaparat, că vineri nu e colega mea aici şi zice ea că ar vrea să...

M. Năstase: Am înţeles. Ne vedem în cursul zilei de joi

D. Cocoş: Bine. Te mai sun. Pa!

În a doua stenogramă cei doi stabilesc detaliile întâlnirii:

D. Cocoş: Maestre, cum facem ca să o dregem? Că pe 18 trebuie să se ducă undeva şi îl primeşte pe 17, la 7 seara.

M. Năstase: Dar nu e nicio problemă!

D. Cocoş: Deci, pe 17, la ora 19.00. E stabilit deja în program.

M. Năstase: Deci, pe 17, la ora 19.00. Nu e problemă, că ei vin pe 17, dimineaţa.

D. Cocoş: La fix. Deci asta înseamnă luni, la 7 seara. Mai vorbim noi deseară.

M. Năstase: Să trăiţi! Am înţeles...

Nastasiu: "Mi s-a spus clar că nu voi fi ajutat"

La aceeaşi emisiune au fost difuzate şi câteva fragmente dintr-un interviu, datând de anul trecut, din perioada campaniei electorale, în care procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat dosarul "ALRO Slatina", declara că angajaţii SRI ar fi refuzat interceptarea telefoanelor celor cercetaţi penal în dosar. "După ce am trimis autorizaţiile pentru interceptările telefonice am fost sunat de colonelul Cozma de la SRI, care se ocupă de spionajul economic, şi a avut loc o discuţie dură. El mi-a spus că nu împărtăşeşte punctul de vedere al Parchetului privind interceptările. Am fost întrebat ce urmăresc de fapt prin acest dosar. Mi-a spus clar că nu mă va ajuta, nici cu filajul, nici cu monitorizarea întâlnirilor dintre aceste persoane. În primele 30 de zile n-am primit nicio convorbire telefonică, nici a Elenei Udrea, nici a lui Theodor Stolojan, nici a lui Dan Voiculescu. M-am adresat unei alte companii şi am obţinut listing-urile telefoanelor. În perioada respectivă, Udrea avusese 800 de convorbiri telefonice, iar Stolojan aproximativ 600 de convorbiri, însă conţinutul acestor discuţii nu am de unde să-l cunosc", a declarat Ciprian Nastasiu.

De asemenea, procurorul a relatat episodul unei întâlniri în urma căreia grupul Udrea-Cocoş ar fi luat patru milioane de euro de la grupul ALRO, ca să obţină contractul pe care şi l-a dorit.

„Am avut mai multe întâlniri cu foşti ofiţeri de informaţii, specialişti în domeniul Energiei, care au avut contacte şi cu partea rusă, la un moment dat, pentru că reprezentau ori interese divergente în domeniul Energiei, ori că se aflau de aceeaşi parte a baricadei. În cursul acestor întâlniri mi s-a spus, de la sursele informative, următorul lucru: în perioada de referinţă în care s-au demarat aceste proceduri de obţinere a unor contracte pe termen lung sau a unor acţiuni care să atenteze la siguranţa naţională, au avut loc mai multe întâlniri între Masinski şi Valerica Snov cu responsaabilii din partea română, respectiv Elena Udrea şi Theodor Stolojan . Aceste întâlniri, în număr de două, au avut loc la hotelul Elenei Udrea din Bucureşti, ocazie cu care, conform unei surse ruse, s-ar fi dat patru milioane de euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru rezolvarea problemei contractuale a grupului Marco, cu privire la Nuclear Electrica şi celelalte ţinte fixate de grup”, a declarat procurorul Ciprian Nastasiu.

Dorind să clarifice acest aspect, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a intrat în direct, telefonic, la Realitatea TV.

"Cifra de patru milioane de euro aţi asociat-o cu un aşa numit comision pe care cineva de la Palatul Cotroceni l-ar fi luat. În 26 martie 2007, preşedintele României atrăgea atenţia că firmei ALRO i s-au cerut patru milioane de euro pe care i-a plătit către Hidroelectrica prin Energy Holding. Este o declaraţie publică", a menţionat Valeriu Turcan.

Deranjat de insistenţele moderatoarei pe seama întâlnirii intermediate de Cocoş, Turcan a spus despre emisiune că este o "făcătură cap coadă" şi a acuzat postul Realitatea TV că ar servi interesele patronului. 

Vîntu despre declaraţiile lui Nastasiu pe tema scandalului Alro: " Ăsta voia 50 000 euro să-şi asume"

Din stenograma unei discuţii dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi redactorul-şef de la Cotidianul.ro, Cornel Nistorescu, reiese că Realitatea Tv era în posesia interviului cu fostul procuror Cirpian Nastasiu încă din decembrie 2009, dar că acesta nu a fost făcut public deoarece Nastasiu ar fi cerut 50.000 euro pentru a-şi asuma declaraţiile.

4 decembrie 2009

Cornel Nistorescu: Ai auzit cu povestea cu Alro care e pe site-uri acum?

Sorin Ovidiu Vîntu: Nu am auzit.

C.N.: E poveste cu afacerile cu energie în care e băgată Elena Udrea şi cu ăştia, şi cu psihologul Stolojan.

S.O.V.: Aşa...

C. N.: Povesteşte Nastasiu (n.r. - procurorul Ciprian Nastasiu). Şi ăştia de la Realitatea o au şi nu vor s-o dea. Şi caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Şi Popa a refuzat să o dea. Ţi-a spus?

S.O.V.: Dar nu-şi asumă..., ştiu, tati, dar nu-şi asumă, zi-i să-i spun, scriitorul cărţii, am uitat cum îl cheamă.

C.N.: Ba îşi asumă, cum să nu!

S.O.V.: Ei, dacă îţi spun că nu-şi asumă... Că m-a întrebat Cătălin. Uite, avem aşa, aşa. Şi am spus bă, dacă îşi asumă autorul cărţii interviul şi cu Nastasiu, daţi-i drumul. Dacă nu, ăştia se întorc mâine şi spun că au făcut o glumă. Şi nici unul dintre cei doi nu a vrut să confirme, nu a vrut să-şi asume. De-aia nu am dat pe Realitatea.

C.N.:
Da, dar e imagine video cu ăla care declară chestia asta.

S.O.V: Mai, tati, nu ai înţeles, am făcut o glumă, domnule, ne-am jucat între noi! Poate să apară orice. Trebuia cei doi să confirme la telefon, nici unul nu a confirmat, nu şi-a asumat, pardon. Ăla, tu îţi asumi interviul? Tu îţi asumi declaraţia? Ăsta voia 50 000 euro să-şi asume aia. Dă-te-n moaşa-ta! Nu pot să dau bani pe aşa ceva. Nu ca e vorba de 50 000, dar nu pot să dau bani, că dupa aia încep alte poveşti".

Dosarul “ALRO Slatina”: politică şi afaceri

Dosarul privind afacerea ALRO-Marco a fost disjuns din cele două mari dosare de privatizări frauduloase în care fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, era acuzat că a fost instrumentul unei reţele de spionaj care a pus mâna ilegal pe mai multe companii de importanţă strategică pentru statul român. Cercetările în cauză, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români, s-au centrat pe acuzaţii de constituire a unui grup infracţional organizat şi tentativă la subminarea economiei naţionale.

Circuitul energiei

Concret, grupul rusesc Marco, proprietarul combinatului de producere a aluminiului de la Slatina, a fost suspectat că, folosindu-se tocmai de ALRO, a încercat să obţină contracte avantajoase de energie de la Nuclearelectrica. Argumentând că are nevoie de cantităţi foarte mari de energie, întrucât unitatea este un mare consumator, Marco ar fi intenţionat de fapt să revândă o bună parte pe piaţa liberă, dar la preţuri mai mari decât cele de achiziţie. În demersul acesta, proprietarul ALRO Slatina ar fi cooptat mai mulţi lideri politici pentru a-şi asigura, prin influenţa deţinută de către aceştia, obţinerea de energie la preţuri preferenţiale.

Dosar cu nume sonore

În urma anchetei însă, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că „faptele nu există". Rezultatul hotărârii a făcut ca personaje importante implicate în anchetă, precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Theodor Stolojan, Attila Verestoy şi Dan Voiculescu, să scape de răspunderea penală pentru acuzaţiile de tentativă la subminarea economiei naţionale. Neînceperea urmăririi penale a fost dată de procurori şi în cazul jurnalistului Bogdan Chirieac, a fostului şef de la Nuclearelectrica, Teodor Chirică, dar şi a celor trei conducători ai ALRO Slatina, Marian Daniel Năstase, Vitaly Maschitskiy şi Valery Krasnov.

Tocmai  numele sonore ale politicienilor implicaţi au făcut ca afacerea ALRO-Marco să revină în atenţie în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut. Atunci, fostul procuror Ciprian Nastasiu scria, într-o carte lansată în toiul campaniei, că toţi cei amintiţi formaseră un adevărat grup infracţional, având ca scop favorizarea grupului de firme rusesc Marco, în dauna economiei naţionale.

Pe lângă ALRO Slatina, în dosarul privatizărilor frauduloase mai figurau, pe lista obiectivelor naţionale puse în pericol, Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romaero Bucureşti, SC Avioane Craiova, SN Radiocomunicaţii, Poşta Română şi Romtelecom.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite