Industria şpăgii la vama cu Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii corupţi au fost arestaţi în iunie de ofiţerii sub acoperire Foto: Ana Maria Ioga
Poliţiştii corupţi au fost arestaţi în iunie de ofiţerii sub acoperire Foto: Ana Maria Ioga

Românii urmăriţi general sau fără acte de identitate intră sau ies fără probleme din ţară prin vămile din vest, cu complicitatea celor care ar trebui să-i ţină departe de graniţe. Doi dintre poliţiştii care luau mită şi trei transportatori au fost arestaţi în iunie. Reporterii „Adevărul de Seară Timişoara“ au aflat povestea anchetatorilor sub acoperire.

Poliţiştii de frontieră arădeni „au privatizat" vămile Nădlac, Vărşand şi Turnu şi le-au transformat în afaceri profitabile. Agenţii români şi maghiari au stabilit o taxă de 400 de euro pentru urmăriţii general şi de 100 de euro pentru cei cu acte expirate în cazul în care aceştia vor să treacă graniţa ilegal.

Trei poliţişti sub acoperite din Arad s-au infiltrat în reţea şi au jucat rolul clienţilor. Investigatorii au fost trecuţi ilegal graniţa prin trei din cele patru vămi din Arad: Nădlac, Vărşand şi Turnu. Poliţiştii sub acoperire s-au dat infractori care vor să ajungă în Occident şi au plătit între 100 şi 400 de euro transportatorilor, care, la rândul lor, au dat şpaga sub ochii lor poliţiştilor de frontieră români. În urma operaţiunii, doi poliţişti de frontieră şi trei transportatori, toţi români, au fost arestaţi.

Citiţi şi:

Numărul şpăgarilor AC/DC de la Vama Nădlac a mai scăzut

Trupa AC/DC, pusă să dea şpagă la vamă

VIDEO/Vezi aici cum s-au transformat poliţiştii de frontieră gălăţeni în contrabandişti

„Trebuie să dai la miliţieni. Şi la români, şi la unguri, f... în gură să-i f.... Normal pentru un act expirat este 50 de euro la români, 50 de euro la unguri", le-a explicat agenţilor sub acoperire transportatorul Marius Morogan, care ulterior a fost arestat. Poliţiştii maghiari sunt extrem de precauţi şi îi pun doar pe poliţiştii români să facă „încasările" în punct. Maghiarii nici nu ies din gherete ca să controleze actele, lăsându-i pe români să muncească pentru şpăgile care se împart la doi.

Poliţişti sub acoperire trecuţi prin vamă

Ofiţerii anticorupţie au infiltrat printre transportatori un poliţist sub acoperire, cu numele de cod Mădălin Ionescu, având buletin expirat. El a fost trecut graniţa prima oară din România spre Ungaria, pe la Vama Nădlac, la 17 iunie. Mădălin Ionescu a dat 100 de euro şi a fost scos din ţară, după ce poliţistul din punctul de frontieră nici nu s-a uitat pe actele sale. Transportatorul l-a lăsat într-o parcare din oraşul maghiar Szeged. Frăţia şpăgii româno-maghiare.

După două săptămâni, la 1 iulie 2010, ofiţerul „acoperit" Mădălin Ionescu şi alt poliţist sub acoperire, cu buletin expirat, au intrat ilegal în România pe la Vama Nădlac. Ei au fost luaţi tot de transportator din Ungaria şi duşi direct în vamă. Ofiţerii au povestit aventura. „Transportatorul i-a dat poliţistului de frontieră maghiar documentele de călătorie, iar acesta a observat că buletinul e expirat. Morogan (şoferul de microbuz - n.r.) a încercat să-i dea 20 de euro poliţistului de frontieră maghiar, dar acesta a refuzat şi a plecat cu cartea sa de identitate. Morogan l-a abordat pe poliţistul Mihalco Adrian Nicolae. Poliţistul român s-a deplasat la poliţistul maghiar, i-a smuls actele de identitate din mână şi s-a deplasat cu acesta la tonetă. Morogan a revenit la maşină şi a cerut 100 de euro (ofiţerului sub acoperire - n.r.) pentru poliţistul român", au povestit poliţiştii sub acoperire, care spun că agentul de frontieră a luat şpaga fără să se ascundă de ei.

Scandalul AC/DC

Tot în Vama Nădlac, angajaţii de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale România (CNADNR) au luat o şpagă de aproape 1.500 de euro staff-ului trupei rock AC/DC, în iunie 2010.

400 de euro, „taxă de urmărit general"

În aceeaşi seară, investigatorul Mădălin Ionescu i-a cerut transportatorului Morogan să treacă graniţa din România în Ungaria cu un urmărit general. „400 (euro - n.r.), atâta, înainte a fost 5 (sute de euro - n.r.) şi zic, bă, 4 îi bine, fac io mai puţin, înţelegi? Mai am de scos un urmărit general în această seară. Celălalt e client vechi, îţi dai seama. Scot unul pe aici (Nădlac - n.r.) şi aduc altul pe partea cealaltă (Vărşand- n.r.). Nu merg cu amândoi. Ţi-am zis din start că dacă e urmărit general, numai unul duc", le-a spus şoferul de microbuz ofiţerilor sub acoperire. Ulterior, cel de-al treilea poliţist sub acoperire, Constantin Runcu, pozând în urmărit general, a dat 400 de euro şi a fost trecut fără probleme în Ungaria pe la Vama Nădlac.

El a fost condus cu maşina de acelaşi Morogan, care a vorbit cu poliţistul de frontieră Valentin Pop. Agentul nu a verificat dacă Runcu figurează urmărit general în baza de date, ci l-a lăsat să treacă pe vorba bună a traficantului. „O să mă întorc eu şi o să vorbesc ceva cu tine, o să vorbim şi cu Adi", a povestit investigatorul sub acoperire.

Trecere permisă doar cu traficant

La 7 iulie, primii doi investigatori sub acoperire, Ionescu şi colegul său, au încercat să treacă singuri, cu acte expirate, pe la Vama Turnu, însă nu au fost lăsaţi de poliţistul Mirco Vakucz, care i-a întors din drum. O zi mai târziu, la 8 iulie, cei doi au apelat la transportatorul Morogan. „Dă-l în p... mea pe poliţist. Altceva e când mergi tu singur, altceva e când te duc eu. E tura mea. Perfect", le-a spus Morogan, înainte să-i treacă graniţa.

s
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite