Fratele Patriarhului trece la catolicism: "La moartea părinţilor noştri, Patriarhul a falsificat actele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ciobotea, fratele Preafericitului Daniel, s-a supărat pentru că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-ar fi lăsat în stradă. Patriarhul Daniel a venit la Lugoj cu limuzina pentru a sărbători 40 de ani de la terminarea liceului. La câţiva kilometri distanţă, fratele său îşi deplângea sărăcia.

Patriarhul Daniel, Preafericit cu aur şi lux la întâlnirea de 40 de ani cu colegii de liceu

Daniel Ciobotea, astăzi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi fratele său, Gheorghe Ciobotea, s-au aflat ieri la 40 de kilometri distanţă unul de celălalt. Patriarhul dona o cruce de aur Colegiului „Corio­lan Brediceanu" din Lugoj, pe care l-a absolvit în urmă cu 40 de ani, iar Ciobotea îşi deplângea soarta, la o fermă părăsită din Dobreşti (Timiş).

Trinitas TV, televiziunea personală a Patriarhului Daniel, a avut exclusivitate la "ora cea de taină" din Banat

„La moartea părinţilor noştri, Patriarhul a falsificat actele şi a donat pământul şi casa mea Bisericii Ortodoxe. Eu, nevasta mea şi copilaşii mei am fost aruncaţi în stradă", susţine Gheorghe Ciobotea, care îşi câştigă existenţa din oierit. Chiar dacă a fost aproape de satul natal, Patriarhul nu şi-a vizitat fratele. În schimb, a socializat cu foştii colegi de liceu, a luat masa în oraş alături de aceştia, după care s-a întors cu avionul la Bucureşti.


Preafericitul trebuia să facă şi o oprire la mormântul părinţilor, dar a petrecut prea mult timp la restaurant. Supărarea fratelui e cu atât mai mare cu cât Preafericitul nu şi-a văzut niciodată nepoţii. „Daniel nu mai este fratele meu. Eram în stare să ucid pentru el, dar acum să nu îl mai văd în faţa ochilor. L-am rugat să îşi salveze nepoţii de la oierit şi să îi angajeze în construcţii la mănăstirea de la noi din sat. Nu a vrut. Vă întreb dacă aşa se comportă un frate", adaugă Gheorghe Ciobotea.

image

Renunţă la ortodoxie

Gheorghe Ciobotea spune că atitudinea fratelui său îl face să renunţe la ortodoxism. „Sunt sătul de morala ortodoxă făcută de cel care mi-a fost frate. Dacă asta e învăţătura ortodoxă, atunci eu renunţ la ea. La noi în sat se ridică o biserică catolică şi o să mă mut la ei", conchide fratele Patriarhului.

În anul 2008, Patriarhul Daniel a decis să ctitorească o mănăstire în satul natal, aflată la aproape 100 de kilometri de Timişoara. Cu toate că drumul până la mănăstire cu greu poate fi străbătut cu o maşină normală, autorităţile au montat deja indicatoare turistice către lăcaş.

Cei care ajung în Dobreşti descoperă însă că mănăstirea nu există, până acum fiind ridicate doar fundaţia şi o parte din ziduri. Cel care a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a ales ca proiectul mănăstirii să fie făcut de o firmă din Piatra Neamţ, iar constructorii au fost aduşi de la Iaşi.

Absolvent al colegiului din Lugoj în 1970, Patriarhul s-a reîntâlnit, ieri, cu foştii colegi şi profesori. În timp ce colegii lui, mai toţi pensionaţi din învăţământ, se tem pentru pensii ce urmează a fi scăzute, Patriarhul a coborât dintr-un VW Phantom şi a donat o cruce din aur şi argint. Subiectul construirii Catedralei Neamului a fost evitat de Patriarh.

GALERIE FOTO CU PATRIARHUL ÎN BANCĂ, LA LICEU

image

Fura ceapă în liceu

Patriarhul a donat şcolii o cruce imensă de aur şi mai multe cărţi religioase. „În timpul liceului am stat patru ani în acelaşi internat. O dată pe săptămână, în toiul nopţii, furam ceapă din curte, pentru că la cantină nu exista aşa ceva", şi-a amintit Emilian Iftode, fost coleg de clasă.

Costel Stoica: „Ştiu că totul a fost legal"

Părintele Costel Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost reţinut în declaraţii: „Ştiu problema asta, cu casa. Dar mai ştiu că totul a fost perfect legal. Gheor­ghe Ciobotea nu este o persoană cu care se poate dialoga. Autorităţile din Dobreşti sunt de partea Patriarhului." Părintele Stoica s-a abţinut de la comentarii cu privire la dorinţa lui Gheorghe Ciobotea de a trece la catolicism.

Cetăţenie de onoare încoronată cu o coajă de pâine

În Iulie 2008, Preafericitul Daniel a trecut printr-un moment penibil în momentul în care se afla într-o vizită oficială la Timişoara, unde trebuia să primească titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Primarul Gheorghe Ciuhandu urma să îi ofere distincţia într-o ceremonie publică, dar chiar înainte de discursul de mulţumire a Patriarhului, o jurnalistă timişoreană a luat cuvântul. Femeia i-a oferit capului bisericii o pungă cu două felii de pâine uscată şi un leu. „Pentru conducătorul Bisericii Ortodoxe nu contează că oamenii mor de foame! I-am adus o bucată de pâine şi 10.000 de lei vechi. L-am întrebat pe Patriarh dacă pentru Biserica Ortodoxă Romană contează că oamenii mor de foame. Mi-a zis că nu", a ţinut să spună jurnalista în faţa publicului. Citeşte aici detalii!


image

CITESTE SI:

Arhiepiscopia Sucevei, cel mai mare proprietar de păduri

Neamţ: Imperiul Mitropoliei Moldovei

Biserică de criză, la Ghimbav, acoperită cu tablă poleită cu aur din Ucraina

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite