Neamţ: Imperiul Mitropoliei Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe sunt doar câteva dintre bunurile lumeşti din administrarea Mitropoliei.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei stăpâneşte în Neamţ una dintre cele mai mari averi, greu de estimat în echivalent bănesc. Conform Legii Cultelor, bisericile şi mănăstirile plătesc impozit numai dacă declară că desfăşoară activităţi economice, după cum a precizat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Neamţ. Din această cauză, multe dintre proprietăţile Mitropoliei nu figurează în evidenţele fiscale.


Mănăstirile asigură cel mai important lanţ de cazare, iar în staţiunea Durău, Mitropolia deţine un hotel în toată regula, „Casa Pelerinul“, şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. La Miclăuşeni, undeva după graniţa cu judeţul Iaşi, Mitropolia a dobândit şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza.

10.000 de hectare de pădure
Un alt domeniu în care Mitropolia Moldovei deţine proprietăţi importante este cel silvic: suprafaţa de pădure deţinută ajunge la aproape 10.000 de hectare. „De la Ocolul Silvic Târgu Neamţ au fost retrocedate către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei 9.615 hectare de pădure“, a precizat Viorel Timişescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Piatra Neamţ.


Odată cu pădurea, Mitropolia a obţinut şi clădirile construite pe terenul respectiv. „Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvică Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu“, a declarat Viorel Timişescu.Preoţii au mai obţinut şi celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, unde acum se organizează petreceri private, împreună cu celelalte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.

Obiective inaccesibile mirenilor
Ajunşi la cabana lui Ceauşescu, ne-am izbit de refuzul unui paznic. „Nu se poate vizita“, ne-a spus acesta şi ne-a lăsat în faţa porţilor masive încuiate. Tot în zona Nemţişor, călugării au intrat în posesia unei fabrici de cherestea. Reprezentanţii Mitropoliei spun însă că această avere ar trebui să fie şi mai mare. „Sunt bunuri ale Bisericii Române, pe care le-am recuperat în timp de la stat. Încă nu sunt toate cele pe care le avem de luat înapoi“, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, preoţii afirmă că proprietăţile Mitropoliei sunt de folos oamenilor, deşi nu este clar ce anume se întâmplă în cabane.


„Tot ce este în posesia Mitropoliei este în folosul unor comunităţi. Lemnul din pădure este trimis ca lemn de foc la bisericile mai sărace. Cabanele nu ştiu la ce sunt folosite, dar probabil că tot pentru oameni. Să nu creadă cineva că îşi face vreun angajat al Mitropoliei vacanţele acolo pentru că, dacă vrem vacanţă, ne-o facem pe banii noştri“,
a adăugat preotul Constantin Sturzu.


Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a dezvoltat în timp o reţea importantă de unităţi de cazare, dar şi Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“. MMB mai deţine şi un hotel în cadrul Institutului Ecumenic „Sf. Nicolae“ din Iaşi.
Ea administrează numeroase brutării, şase cantine sociale şi complexul „Albina“, fabrica proprie de lumânări şi tămâie. Centrul medical „Providenţa“ este unul dintre cele mai moderne din Moldova. Aici funcţionează secţii de chirurgie, medicină internă, oftamologie, ginecologie, precum şi o bază de tratament balneo-fizioterapie.

Comerţ online
MMB a mai ridicat un centru de conferinţe, care a fost construit între 1999 şi 2005 cu fonduri de la Guvern şi donatori. Şi magazinul virtual www.magazin.mmb.ro aduce importante venituri din vânzarea de icoane, cruci, mobilier bisericesc, tămâie, cărţi şi CD-uri. MMB deţine şi publicaţia „Candela Moldovei“.

Planuri de extindere pentru 2010
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor a aprobat noi investiţii pentru acest an. Astfel, a fost avizată deschiderea Şcolii private „Varlaam Mitropolitul“, extinderea Spitalului privat „Providenţa“ din Iaşi şi înfiinţarea Fundaţiei de turism religios „Provitur“. Biserica va deschide şi un centru de calificare profesională şi o direcţie silvică în cadrul Asociaţiei Silvice Bisericeşti.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite