Himalaya: Încercarea lui Horia Colibăşanu de a-l salva pe alpinistul spaniol a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Colibăşanu a cucerit vârful Annapurna din Himalaya, dar a rămas ieri pe munte pentru a-l ajuta pe un alt alpinist, blocat pe vârf. Alpinistul român a încercat în urmă cu doi ani să-şi salveze un partener de expediţii, care s-a îmbolnăvit în timp ce încercau să cucerească acelaşi vârf.

Citeşte cum a fost evacuat alpinistul român cu un elicopter de la mare altitudine

UPDATE 13.00
Alpinistul Horia Colibăşanu a fost preluat de un elicopter după ce a încercat să salveze un spaniol. 

Zeii îndârjiţi de pe muntele Annapurna au arătat încă o dată că dacă „prind în mreje" un suflet nu-i mai dau drumul. Blestemul muntelui Annapurna l-a întors pe Horia Colibăşanu în trecut. Momente cumplite similare cu cele de acum doi ani, când cel mai bun prieten al său a decedat pe acelaşi munte, au încheiat expediţia în această dimineaţă.

Premieră şi tristeţe

După minunatul succes de a fi reuşit să ajungă pe cel mai periculos vârf de peste opt mii de metri, timişoreanul a fost pus în faţa unei alegeri cruciale: rămâne la altitudine ca să ajute la salvarea unui alpinist spaniol blocat sau coboară ca să se refacă fizic după mai multe zile de efort. Fiind cel mai apropiat de locul unde ibericul Tolo Calafat s-a oprit epuizat, situat la 7.600 de metri, pe Annapurna, Horia a decis că rămâne în tabăra de la 7.000 de metri ca să poată urca spre Tolo cu ajutoare. 

Noaptea de miercuri spre joi era cumpăna pe care spaniolul trebuia să o treacă, pentru ca în această dimineaţă, când s-a luminat, echipele de salvare să pornească spre el. Tolo nu a mai comunicat prin staţia radio încă de când era noapte.

Alpiniştii de la baza muntelui au încercat să ia legătura cu el, pentru ca prin staţia radio să îl poată localiza în zăpadă. Un elicopter special pentru astfel de intervenţii, în care se afla şi medicul spaniol Jorge, a survolat zona în care echipele de salvare ştiau că este Tolo, dar nu l-au mai găsit. În final, salvatorii au decis să-i evacueze  pe Horia şi pe alpiniştii Juanito şi Carlos, a căror stare de sănătate nu era tocmai bună. Muntele morţii a luat „plată" o viaţă şi anul acesta pentru că mai mulţi alpinişti au îndrăznit să-i calce cărările periculoase.

UPDATE 11.30 Operaţiunea de salvare la care a participat şi Horia Colibăşanu a eşuat. Deşi l-au căutat ore în şir, nu au dat de urma spaniolului Tolo Calafat, despre care presa spaniolă scrie că a murit joi, în munţii Himalaya, la o altitudine de 7.500 metri. Află detalii despre operaţiunea de salvare pe adevărul.es

Expediţia timişoreanului Horia Colibăşanu pe cel mai riscant vârf din Himalaya, Nepal, era aproape de final ieri dimineaţă. Alpinitul a aflat, însă, că spaniolul Tolo Calafat este blocat cu câteva sute de metri mai sus de locul unde se afla el. A luat decizia de a se întoarce pentru a-l ajuta.

Vestea l-a întors însă în timp, în urmă cu doi ani, când cel mai bun prieten al său, Inaki Ochoa de Olza, tot un spaniol, a decedat aproape în acelaşi loc unde acum se află Tolo. Românul i-a anunţat pe cei care organizează o expediţie de salvare că nu mai coboară şi aşteaptă ajutoare, în ciuda faptului că acest lucru l-ar putea costa sănătatea şi chiar viaţa.

Citeşte despre cum a devenit subiect de documentar prima participare a lui Horia la salvarea unui alpinist

„Horia Colibăşanu, din România, aşteaptă un elicopter care să ducă butelii de oxigen, medicamente şi mâncare pentru Tolo, care a suferit un edem cerebral", a anunţat, ieri, pe site-ul său alpinistul Nick Rice, aflat în tabăra de bază de la poalele muntelui Annapurna.

Vremea închisă, ceaţa şi bucăţile de gheaţă care tot pică de pe creste au amânat până astăzi zborul cu elicopterul. Românul le-a transmis tuturor că va rămâne la altitudinea de 7.000 de metri ca să preia pachetul de salvare de la alţi doi alpinişti iberici care au început să urce spre Horia şi Tolo.

„Rămân aici şi îi aştept pe Jorge Egocheaga şi Martin Ramos. Apoi o să urc la Tolo şi o să încerc să-l cobor şi împreună cu ei, să-l ducem în tabăra de bază unde sunt medicii", le-a spus Horia celor care au organizat o echipă de salvare pentru spaniolul blocat pe munte.

image

Horia a avut un program de antrenament foarte dur

Misiune de salvare contra cronometru

Orele de aşteptare sunt o luptă de supravieţuire atât pentru Horia Colibăşanu, cât şi pentru spaniolul Tolo Calafat. La peste 7.000 de metri altitudine aerul este rarefiat, iar lipsa oxigenului le poate fi fatală celor doi. De asemenea, noaptea sunt aproape minus 20 de grade Celsius, iar dacă cei doi nu fac mişcare pot suferi degerături.

Familia lui Horia Colibăşanu ştie că tânărul a riscat foarte mult când a luat decizia de a rămâne pe munte. Tatăl său, Dan Colibăşanu, a spus că tânărul este bine antrenat şi are încredere în el.„M-a sunat marţi, după ce a coborât, şi mi-a spus că se simte bine. Era tare bucuros că a reuşit. Sunt fericit că totul s-a terminat cu bine, mai ales că ştiu că nu i-a fost uşor.

Toată munca lui, tot efortul nu au fost în zadar. Acum trebuia să coboare, dar un coleg spaniol are nevoie de el. Sper să treacă peste acest hop şi să reuşească să-l salveze. Riscul este foarte mare, dar Horia este un luptător", a spus Dan Colibăşanu.

Antrenament dur

Înainte de a pleca în expediţie, la 12 martie, Horia Colibăşanu s-a antrenat aproape cinci luni, în fiecare zi. Şi-a impus un regim draconic de efort, pe care prietenul său Mihai Alexandru, preparator fizic la FC Politehnica 2, a fost nevoit să-l domolească. „Are o dotare nativă extraordinară, care însoţită de antrenament a suplimentat acest geniu al lui. A muncit foarte mult şi uneori l-am temperat pentru că voia mai mult şi mai mult, dar risca să-şi facă rău. Pentru un antrenor este o plăcere să lucrezi cu aşa un om. Sunt foarte puţini oameni care au o structură fizică aşa ca a lui, care poate obţine performanţe la altitudine, fără oxigen", a spus Mihai Alexandru.

Horia îşi începea dimineaţa cu câteva ore de alergare, de urcat şi coborât scări pe stadionul „Dan Păltinişanu" din Timişoara. Seara încheia cu alte ore petrecute în sala de forţă sau la bazinul de înot al Universităţii Politehnica din Timişoara. Pentru că avea nevoie de aparate diferite, şi-a făcut abonamente la cinci săli de fitness din oraş.

image

Timişoreanul, înainte de plecarea în Nepal, din luna martie

Premieră naţională

Vârful Annapurna, de 8.091 de metri, este cel mai periculos munte din Himalaya. Statisticile spun că doar o treime din alpiniştii care încearcă să ajungă pe vârf reuşesc şi coboară în viaţă. Românul a mai avut două tentative de a urca pe Annapurna.

Test suprem pe „muntele morţii"

Ambiţia şi orgoliul lui Colibăşanu au fost testate de zeii îndârjiţi de pe Annapurna, în 2008. Prietenul său de expediţie, spaniolul Inaki Ochoa de Olza (foto), a suferit un edem cerebral în timp ce urcau spre vârf şi mai aveau aproximativ 200 de metri să-l cucerească. Ibericul i-a spus lui Horia că nu mai poate continua pentru că se simte rău şi au decis amândoi să coboare câteva sute de metri.

image

A ridicat un cort în care, timp de patru zile, Horia l-a hrănit, i-a dat apă, i-a dat medicamente şi a încercat să-l încălzească. Timişoreanul şi-a riscat viaţa atunci pentru că era singura şansă de supravieţuire pentru Inaki. Echipele de salvare au întârziat, însă, din cauza vremii nefavorabile care nu a permis aterizarea elicopterului. Alpiniştii care au urcat spre cei doi au ajuns prea târziu pentru spaniol. Colibăşanu a declarat atunci că va porni în expediţii pe Annapurna până va reuşi să urce, pentru el şi pentru prietenul său pe care nu a reuşit să-l salveze.

" Sper să treacă peste acest hop şi să reuşească să-l salveze. Riscul este foarte mare, dar Horia este un luptător."

Dan Colibăşanu tatăl lui Horia

" Horia Colibăşanu, din România, aşteaptă un elicopter care să ducă butelii de oxigen, medicamente şi mâncare pentru Tolo, care a suferit un edem cerebral. "

Nick Rice alpinist

Citește și:

Doi alpiniști arădeni lansează filmul primei lor expediții în Kilimanjaro

Alin Totorean, Indiana Jones de Arad dezvăluie viața nevăzută a Etiopiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite