VIDEO Jurnal din infernul din Haiti: „Morţii zac pe străzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Petruţ a rămas doar  cu hainele de pe el şi cu laptopul
Emanuel Petruţ a rămas doar cu hainele de pe el şi cu laptopul

Timişoreanul blocat în Port-au-Prince a povestit pentru „Adevărul“ cum supravieţuieşte după cutremurul de magnitudine 7 pe scara Richter. Emanuel Petruţ, inginerul IT care este angajat al companiei Digi Cel din capitala statului Haiti, lucrează împreună cu colegii săi la refacerea reţelei de telecomunicaţii.

VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

"Încercăm să restabilim reţeaua şi legăturile de comunicaţie, care sunt căzute. Doar noi, de pe tehnic, am rămas. Toţi oamenii au fost evacuaţi", a povestit Emanuel Petruţ, într-un e-mail, eforturile care se fac pentru aducerea ţării devastate pe linia de plutire.

Citiţi şi:

Primul jurnal din iad: „Patru zile de coşmar". Timişoreanul captiv în Haiti descrie dezastrul

Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ

Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

VIDEO Haiti: Cutremurul a făcut peste 50.000 de morţi şi trei milioane de răniţi

Deocamdată, inginerul timişorean nu se gândeşte să plece din Haiti. Nici nu ar putea pentru că nu mai are acte. În urma cutremurului de marţi a rămas doar cu hainele de pe el şi cu laptopul. „Compania pentru care lucrez o să se ocupe de toate detaliile evacuării, dacă va fi cazul", a mai spus Petruţ.

Între timp, timişoreanul trăieşte în condiţii extrem de dificile. „În Port-au-Prince totul este cumplit. Au început să scoată cadavrele de sub dărâmături şi totul a început să miroasă în jur!", a mai declarat Emanuel Petruţ.

El povesteşte că, în primele zile, doar localnicii şi-au căutat morţii, autorităţile fiind complet depăşite de amploarea catastrofei. „Aseară (joi - n.r.) am văzut în sfârşit primele echipe care căutau după supravieţuitori, dar procesul este îngreunat de populaţie, care se mişcă haotic. Există încă ameninţarea de tsunami şi ei se pare că aleargă spre zone mai sigure", a mai spus Petruţ.

Urmăriţi online aventura inginerului IT pe timişoara.adevarul.ro şi în


Trei nopţi sub cerul liber

craiova

Inginerul povesteşte că în noaptea de joi spre vineri a dormit doar două ore, în condiţii extreme, fără un acoperiş deasupra capului. „Am dormit a treia noapte sub cerul liber. Dacă două ore, cât stai întins, se poate numi somn. Iar «after shockurile» (replicile n.r.) se mai simt încă! Vineri dimineaţă, în jurul orei 5.00, s-au mai simţit două cutremure mici", a mai povestit, pentru „Adevărul", Emanuel Petruţ.


image

În haosul care a cuprins Haiti nu se mai respectă nicio lege sau regulă. Magazinele rămase în picioare şi casele avariate sunt jefuite, iar teama populaţiei a crescut după distrugerea închisorii din oraş. „Aici se aude că toţi prizonierii au scăpat, ceea ce face situaţia şi mai dramatică!", a mai spus inginerul timişorean.

„Totul e un coşmar"

Imaginile din Port-au-Prince descrise de Emanuel Petruţ sunt de un dramatism greu de închipuit. „Oamenii dorm în stradă şi se roagă! Am văzut corpuri lăsate în mijlocul drumurilor şi abandonate. Totul este de coşmar!", a spus acesta. „Nu am poze pentru că nu mai am aparat foto! O să mai încerc să fac fotografii cu telefonul mobil", a mai adăugat inginerul.

Citeşte povestea unui moldovean care este şi el captiv în Haiti:
Botoşani: (UPDATE) "Mamă, sunt morţi peste tot! Nu ai pe unde călca", mărturia poliţistului - martor la dezastru

După câteva zile de foame, problemele cu hrana au început să se rezolve. Compania Digi Cel, pentru care lucrează Emanuel Petruţ, a început să furnizeze mâncare şi apă, iar ajutoarele trimise de alte state sunt deja pe drum.

Clădirile din Port-au-Prince  sunt culcate la pământ

Clădirile din Port-au-Prince sunt culcate la pământ

Două milioane de oameni au rămas fără mâncare

Circa 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în Port-au-Prince, capitala haitiană unde 10 la sută din imobile au fost distruse de seismul de 7 grade pe scara Richter de marţi, potrivit estimărilor anunţate ieri de ONU. La rândul său, Crucea Roşie a anunţat că, în urma seismului, circa 50.000 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa.

Bilanţul este însă greu de făcut. Zeci de mii de morţi sunt în continuare îngropaţi sub dărâmături sau zac pe străzi. O purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial preconizează că două milioane de haitieni sunt, în prezent, complet lipsiţi de resurse. În pofida mobilizării comunităţii internaţionale, ajutoarele ajung cu întârziere, deoarece avioanele au sosit într-un ritm mai rapid decât au putut fi descărcate.

Autorităţile din domeniul aviaţiei au restricţionat zborurile dinspre spaţiul american de teamă ca acestea să nu rămână fără combustibil în timp ce aşteaptă să poată ateriza. Potrivit CNN, Crucea Roşie a reuşit să colecteze peste cinci milioane de dolari pentru Haiti într-o singură zi de campanie de strângere de fonduri.

Ajutor militar

Peste 5.000 de militari americani ar urma să sosească în Haiti până la sfârşitul săptămânii. Ţara nu deţine o forţă armată, iar forţele de poliţie aproape au dispărut în haosul de după cutremur. Fostul preşedinte Jean Bertrand Aristide, aflat în exil în Africa de Sud, se arată disponibil să revină în ţară pentru a da „o mână de ajutor".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite