UPDATE Cum ne iau străinii medicii din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Alexandru Brăgan (dreapta) lucrează de doi ani în Marea Britanie
Medicul Alexandru Brăgan (dreapta) lucrează de doi ani în Marea Britanie

Spitalele şi clinicile din Europa îşi caută la Timişoara, în acest final de săptămână, personal calificat în domeniu. Sute de persoane s-au înghesuit ieri la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, atrase de joburile bănoase. Oferta este valabilă şi azi.

UPDATE, ORA 15.30: Aproximativ 1.300 de cadre medicale vor să părăsească Timişoara. Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice a avut un succes fantastic în capitala Banatului. Spre finalul evenimentului, organizatorii au anunţat aproximativ 1.300 de cadre medicale care s-au interesat de ofertele străinilor. Cea mai mare parte dintre vizitatori au fost medici. „Cam 50 la sută dintre cei interesaţi au fost medici, 30 la sută, asistente şi undeva la 10 la sută în domeniul farmaceutic. Au mai fost şi studenţi la medicină", a spus Grzegorz Chodkowski, organizatorul evenimentului.

 

 

În nicio oră de la deschiderea târgului de joburi pentru medici, standurile spitalelor din străinătate au fost luate cu asalt de cadre medicale curioase să audă ce şanse ar avea să îngrijească bolnavii din străinătate.

Citiţi şi: Exodul halatelor albe lasă pacienţii singuri şi neajutoraţi în spitalele din Banat

Sistemul sanitar din Reșița intră în comă, iar medicii pleacă în străinătate

Recruiterii explicau de zor ofertele, iar medicii alergau de la un stand la altul ca să apuce să completeze cât mai multe aplicaţii. Chirurgi sau psihiatri, anestezişti sau oncologi, medici de toate specializările, cu toţii au avut măcar câteva variante de angajare în clinici de stat sau private din altă ţară. 

Şi ca să fie siguri că doar cei mai buni vor ajunge să lucreze pentru ei, recruiterii şi managerii de spitale au venit personal să-şi prezinte ofertele greu de refuzat. Pe lângă salariile uriaşe, străinii pun în faţă şi condiţiile de muncă.

„Au la dispoziţie tot echipamentul medical de care este nevoie. Contează foarte mult pentru candidaţi şi dotarea din spitale, şi condiţiile de muncă", a spus Mihaela Thaleman, reprezentant al unei agenţii de recrutare din Germania.

Românii acceptaţi să lucreze în Suedia sau Norvegia sunt ajutaţi să-şi găsească o locuinţă, o şcoală pentru copii, dar li se plăteşte şi un curs intensiv de limbă şi toate cheltuielile timp de şase săptămâni.În Germania, un medic rezident va câştiga aproximativ 3.500 de euro lunar. „În Marea Britanie, un medic specialist poate câştiga şi 100.000 de euro anual", a spus Ahmed Jabar, recruiter.

„Este greu şi acolo. Nu e cum se spune, dar merită. Nu se pot face comparaţii între două sisteme diferite. E ca şi cum aş compara un Trabant cu un Rolls Royce, dar şi cel cu Trabantul îşi face treaba. Sistemul sanitar din orice ţară este susţinut de stat şi factorul economic este cel care face diferenţa", a spus Alexandru Brăgan, medic care lucrează de doi ani în Anglia.

„În anii trecuţi, niciunul dintre medicii angajaţi la noi în spital nu voia să plece. Acum, numărul lor este în creştere. Acolo îşi pot face meseria aşa cum trebuie", este de părere Daniel Maliţa, managerul Spitalului Municipal din Timişoara.

Viaţa de pe o zi pe alta

După ce a muncit 17 ani ca asistentă, Codruţa Puiu este decisă să-şi ia copilul şi soţul, şi el medic, şi să plece în Anglia.

„Suntem bugetari, adică suntem supravieţuitori de pe o zi pe alta. La spital suntem în situaţia în care trebuie să facem tratamente cosmetice: punem perfuzii şi în rest totul se cumpără. Încercăm să ne mai şi bucurăm de viaţă, să găsim linişte", a spus asistenta.

MIGRANŢII PRODUC PAGUBĂ STATULUI

Pregătirea fiecărui medic, doar în anii de universitate, însumează aproximativ 30.000 de euro, precizează pentru „Adevărul" Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite