Sistemul sanitar din Reșița intră în comă, iar medicii pleacă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 20 de doctori au depus cereri la Colegiul Medicilor, ca să plece din țară. Conducerea Spitalului Județean încearcă să țină situația sub control, dar angajații nu vor mai pleca în concedii neplătite, ci vor sta în permanență la lucru.

Nemulțumiți de veniturile mici pe care le câștigă în sistemul sanitar, tot mai mulți medici reşițeni abandonează sistemul de stat sau chiar pe cel privat din Reşița și pleacă în străinătate, ca să își câștige existența. Hari Hermann, de 32 de ani, este medic stomatolog din 2003 şi este unul dintre specialiştii care s-au hotărât să părăsească ţara pentru a-şi practica meseria peste hotare. El va pleca pe 14 septembrie în Anglia, la Londra. A ales să plece pentru că spune că are şanse mai mari de realizare peste hotare. „Acolo, am mai multe şanse de realizare atât profesionale, cât şi financiare. În ţară, însă chiar dacă este de muncă, aproape 50 la sută din venituri le dai la stat. Toate preţurile au crescut. Voi pleca eu luna aceasta şi apoi îmi voi lua şi familia”, a spus stomatologul. Nu doar tânărul medic şi-a exprimat dorinţa de a pleca peste hotare. Mulţi doctori şi-au depus actele pentru a pleca în străinătate. „Sunt colegii care îşi îndeplinesc formele legale pentru a pleca. Însă nu toţi cei care îşi depun actele pleacă cu adevărat”, a spus Gavril Soran, preşedintele Colegiului Medicilor din Caraş- Severin. De la începutul anului și până în prezent, la Colegiul din Caraş, 17 medici şi-au depus actele pentru eliberarea unui certificat necesar întocmirii dosarului pentru muncă în străinătate.

Măsuri la judeţean


Deşi numărul medicilor este tot mai mic, situaţia Spitalului Judeţean din Reşiţa, conform managerului general, este sub control. „A plecat de la noi un doctor de la UPU pe care l-am înlocuit cu o doctoriţă care are un contract de prestări servicii. Am mai avut un medic care s-a pensionat de la pediatrie. Suntem în negocieri cu medicii. Situaţia este sub control”, a spus în această dimineaţă Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean din Reşiţa. În căutarea unor soluţii pentru funcţioonarea sistemului sanitar de la Reşiţa, conducerea spitalului a decis în data de 30 august să nu mai acorde concediile fără plată. “Nu vom mai acorda cele trei luni de concediu fără plată. Astfel, vom evita descompletarea personalului din spital”, a mai spus managerul.

Ia-i de unde nu-s

„Administrația locală trebuie să le acorde facilități medicilor și chiar să le acorde o locuință, dacă vrem să se îndrepte spre Reșița”, susține medicul Luca Dragoș, directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin. Potrivit directorului, momentan, doctorii nu sunt atrași de orașul de pe Bârzava și tocmai de aceea, acum că unitățile au intrat în administrarea Primăriei, municipalitatea ar trebui să găsească o soluție să îi atragă.  

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite