The Economist: România şi nesfârşitele probleme cu corupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să preia controlul asupra nesfârşitelor sale probleme cu corupţia, atrage atenţia un articol publicat sâmbătă pe blogul "Eastern approaches", afiliat prestigioasei publicaţii britanice "The Economist".

Principalul motiv din spatele acestei afirmaţii constă în noile măsuri de austeritate, dar şi în previziunile sumbre de creştere economică pentru anul viitor, care au fost revizuite în jos, la 1%.

Anchetarea judecătorilor corupţi nu este niciodată o chestiune uşoară", precizează articolul de pe blogul "Eastern approaches", care are şi supradenumirea "Ex-communist Europe".

Dar, la presiunea Uniunii Europene, România a lansat o nouă serie de anchete care-i vizează pe magistraţi şi alte oficialităţi publice, scrie sursa citată, care avertizează: "Nu vă aşteptaţi la rezultate rapide".

Soţii Bîrsan ies la atac cu imunitatea lui de la CEDO

Publicaţia aminteşte că, recent, procurorii au percheziţionat o vilă aflată în proprietatea lui Corneliu Bîrsan, judecător român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Pe aceştia nu-i interesa Corneliu Bîrsan, ci soţia acestuia, Gabriela, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dna Bîrsan este acuzată că a primit bijuterii, o excursie în Indonezia şi dreptul ca fiul ei să folosească gratuit un apartament situat în Paris în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare, scrie The Economist, potrivit Agerpres.

Plângerea judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan a fost respinsă de CSM. DNA a audiat astăzi mai mulţi martori

S-ar putea ca acest caz să nu ducă nicăieri. Corneliu Bîrsan a invocat imunitatea diplomatică de care se bucură atât el în calitate de judecător la CEDO, cât şi membrii familiei sale. La rândul ei, CEDO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile procurorilor români.

Sursa citată aminteşte şi de eşecul României privind aderarea la spaţiul Schengen. Potrivit "The Economist", ţara noastră nu a devenit membră Schengen pentru că nu a reuşit să ţină sub control corupţia.

"Nimic nu se va schimba pe acest front, până când România nu-şi va face ordine în propria ogradă", continuă sursa citată.

Totodată, cultura şpăgii le complică viaţa oamenilor de afaceri din România. Săptămâna trecută, Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank Romania, s-a plâns că mediul de afaceri este "prea corupt", ceea ce afectează investiţiile, dar şi reputaţia ţării pe plan internaţional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite