Mai bine la pensie decât angajat cu salariul tăiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul oltenilor care vor să se pensioneze înainte de vreme a crescut de până la patru ori în mai faţă de lunile precedente. Speriaţi de măsurile anunţate de Guvern, printre care şi interzicerea pensionărilor anticipate, sute de oameni se înghesuie zilnic la Casa de Pensii pentru a se retrage din activitate.

Oltenii preferă să rămână acasă cu o pensie redusă cu 15%, decât să se ducă la serviciu pe un salariu din care se taie 25%. În judeţul Gorj s-au înregistrat, în luna mai, 284 de cereri de pensionare anticipată, faţă de numai 12 în aprilie.

„În ianuarie au fost depuse 13 cereri pentru pensionare înaintea limitei de vârstă,  în februarie 18, iar  în martie 17. După ce s-a auzit că depunerea dosarelor de pensionare anticipată va fi suspendată, cererile de pensionare au explodat", a declarat Daniela Negoiţă, purtător de cuvânt  al Casei de Pensii Gorj.

Andreea Vass, consilierul primului ministru Boc: „Revenirea salariilor nu e garantată în 2011“

Ce rămâne din salariile bugetarilor

Moţiunea de cenzură a picat la opt voturi diferenţă: 228 pentru, 197 împotrivă / Guvernul rămâne în funcţie

Teo Trandafir: "Votez moţiunea de cenzură. Aştept să mă dea afară din PDL"

Ponta: Opoziţia mai are dreptul la o moţiune de cenzură în această sesiune

„Acasă e mult mai bine"

Petre Chîţac (47 de ani), supraveghetor-şef la Penitenciarul Târgu-Jiu, s-a pensionat anticipat în ultima zi din luna mai. „Am lucrat 20 de ani şi am renunţat la serviciu din cauza deciziilor celor care nu sunt în stare să gestioneze economia ţării. Am auzit că nu ne vor mai da voie să ne pensionăm timp de şase luni. Aveam un salariu de 1.900 de lei după atâţia ani de lucru direct cu persoanele private de libertate, iar guvernanţii îl reduceau cu 25%", a spus Petre Chîţac.

Dintre cei care şi-au înregistrat dosare de pensionare, circa 60% sunt cadre didactice, funcţionari publici, angajaţi din domeniul sanitar şi din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu. Florentina Cârlogea (58 de ani) s-a pensionat anticipat după 40 de ani de muncă la Şcoala Populară de Artă.

Câştiga lunar 770 de lei, iar acum, că a ieşit la pensie, primeşte 760 de lei. „Dacă statul îmi tăia 25%, rămâneam cu mai puţini bani. Acasă e mult mai bine şi nu am stres", a spus Florentina Cârlogea. În Dolj, numărul cererilor de pensionare a fost sub 100 în lunile ianuarie - aprilie, iar în mai au crescut la 357. „Numărul însumat al dosarelor din primele patru luni ale anului nu atinge nivelul din mai. Oamenii au venit în special în ultimele zile ale lunii", a spus Daniel Baciu, directorul CJP Dolj.

Majoritatea celor care au hotărât să facă acest pas sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii afectate de măsurile luate de Guvern. „Avem cinci salariaţi ai Consiliului Judeţean care vor să iasă la pensie, deşi aveau posibilitatea să mai rămână în funcţii", a spus Alin Mitrică, administratorul judeţului.

Situaţia este similară la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, unde peste 20 de angajaţi au fost deja pensionaţi.

Mai, luna pensionărilor

În judeţul Olt, 280 de angajaţi şi-au despus cereri de pensionare anticipată în luna mai, după anunţarea măsurilor luate de Guvern. În aceeaşi lună din 2009, la Casa de Pensii din judeţ au fost înregistrate doar 62 de dosare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite